Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Kimúlt a haláladó

Budapest - A keddi parlamenti szavazásdömping eredményeképpen 2009. január 1-jétől több törvénymódosítás lép életbe: nem kell „haláladót" fizetni 20 millió forintos értékhatárig, maximálják a 13. havi nyugdíjat; a képviselők pedig adózni fognak – de csak 15 százalékot.

Ha egy – igaz, bővített – mondatban kellene összefoglalni a tegnap a parlamentben történteket, ezt írnánk: lezárult a költségvetési főszámok és az adótörvényekhez benyújtott módosítások vitája; döntés született arról, hogy mérséklik a 13. havi nyugdíjat, nem lesz adócsökkentés, korlátozottan, de eltörlik a „haláladót", s bevezetik az adóamnesztiát is, az áfaemelést viszont nem. A 2009. január 1-jétől életbe lépő törvénymódosítások azonban sokkal jelentősebbek annál, hogy ennyire rövidre zárjuk. Íme tehát a legfontosabb változások, amelyek gyakorlatilag az egész országot érintik – így vagy úgy.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

A legnagyobb visszhangot várhatóan a haláladóként emlegetett (hivatalosan örökösödési illeték) részbeni eltörlése váltja ki. Lényege: közvetlen hozzátartozóknak januártól nem kell örökösödési illetéket fizetni 20 millió forintos értékhatárig. Ez a javaslat az MDF nevéhez fűződik, öt évet küzdött a sikerért.

Név szerinti szavazással elfogadta az Országgyűlés a 13. havi nyugdíj összegének 80 ezer forintban való maximálását is – ez csak azoknak jár, akik betöltötték a 62 éves nyugdíjkorhatárt. Ugyanígy, tehát név szerint szavaztak a honatyák arról, hogy 15 százalékos adót vetnek ki jövő februártól a költségtérítéseik után. Különbség, hogy itt teljes volt az egyetértés a honatyák között, a nyugdíjnál azonban már korántsem. A „vasszigor" mindenesetre érinti az országgyűlési és az önkormányzati képviselőket, valamint a polgármestereket is; de megjegyezzük: a 15 százalék az általános 18 százalékos szja-kulcsnál, illetve a külön adózó jövedelmek 25 százalékos terhénél azért még mindig kevesebb...

A családi pótlék emelése legfeljebb jelképes (egyesek szerint csak bosszantásra alkalmas), ugyanis összesen havi száz forinttal emelik a gyermekenkénti támogatást; a kétszülős, egygyermekes háztartásokét pedig egy forinttal sem.

Bevezetik azonban a védendő fogyasztók fogalmát: ők azok közül a szociálisan rászorulók, illetve fogyatékossággal élők közül kerülnek ki, akiket egyelőre még nem definiáltak, de nyilván megteszik. Az új törvény értelmében náluk a gázt és a villanyt nem lehet majd kikapcsolni – még akkor sem, ha a tartozásukat nem rendezik. A szolgáltató esetükben csak két dolog közül választhat: vagy tűri, hogy továbbra is ingyen fogyasszon az ügyfele, vagy előre fizetős mérőt szerel fel.

Az adóamnesztia bevezetésével 2006-ban egyszer már megpróbálkoztak a parlamentben, de akkor ez az elképzelés nem  kapott többségi támogatást. Most igen: eszerint az, aki külföldön kamatoztatott, illetve oda menekített pénzét hazahozza és két évre hazai állampapírba (vagy uniós országok papírjaiba) fekteti, kedvezményesen adózhat utána. Ráadásul az ilyen módon „előkerült" régi-új vagyont semmilyen eszközzel nem vizsgálhatja az APEH, és büntetőeljárást sem kezdeményezhet az illetők ellen. Az adócsalás  azonban már más megítélés alá esik: itt lehet, sőt, kell is büntetőeljárást indítani.

Átment az a módosítás is, amely szerint ha egy magánszemély Magyarországon vesz autót, de nem itt, hanem például Szlovákiában helyezi azt forgalomba, akkor visszaigényelheti a regisztrációs adót.

Ezzel a magyar autókereskedők járnak jól: ők adhatják el azokat az autókat, amelyek a kedvezőbb adózás miatt szlovák, román vagy épp német rendszámmal futnak az utakon.

Ugyanakkor szigorítják a járulékelszámolást:   jövőre, ha valaki nem jelenti be az alkalmazottját – vagyis nem rendezi az egészségbiztosítási jogviszonyát –, és nem hajlandó együttműködni ez ügyben az OEP-pel, akkor minden érintett foglalkoztatott után 100 ezer forintra lehetne bírságolható.

Az ingyenes gyermekétkeztetés körét kiszélesítik: rászorulók esetén a 6. osztályos tanulókra is.

Az áfaemelésre azonban nemet mondtak a képviselők: 22 százalékos lett volna az MDF javaslata szerint jövőre a forgalmi adó normál kulcsa, de nem lesz.

Végül: az Országgyűlés 8300,2 milliárd forint bevétellel, 8961 milliárd  forint kiadás mellett, 660,8 milliárd forint hiánnyal elfogadta  a 2009-es költségvetés fő számait 210 igen és 168 nem szavazattal.

Olvasóink írták

 • 12. Judytka 2008. december 01. 09:40
  „Éppen ideje volt!!hogy kimúlt..bár nem eléggé :(”
 • 11. knifemaster 2008. november 26. 19:08
  „Csak azt nem értem,ha már egyszer nettó adózott összegekből vásárolt,épített stb.. a hagyaték ami bizonyítható,mi köze van hozzá bárkinek is?”
 • 10. federik 2008. november 26. 16:52
  „tnegabi!
  "Ezt a szabályt a jövő év első napján illetékkiszabásra benyújtott ügyekben kell alkalmazni, de megengedi a módosítás azt is, hogy a még jogerősen el nem bírált ügyekben is a kedvezőbb szabályt alkalmazza a hatóság."
  A "megengedi"számodra azt jelenti,hogy gyorsan egy kérvényt,-hivatkozva a módosításra,mielőtt jogerősen el nem bírálják az ügyet!
  Az első és második hsz.-hez meg annyit:Ezt úgy szokták csinálni,hogy pl. egy 30milliós örökölt ingatlan esetén 20millió adómentes,10millió meg adózik majd a törvényben meghatározott kulcs szerint.”
 • 9. tnegabi 2008. november 26. 16:08
  „Tavaly halt meg az édesanyám, idén volt a hagyatéki tárgyalás, és eddig még nem kaptam csekket az illetékről. Kb. 1 hete levelet kaptam a zalaegerszegi adóhivataltól, melyben iratpótlásra kértek. Csodálkoztam, hisz Győriek vagyunk, miért a zegerszegi hiv. küld levelet? MÁR TUDOM!!!!!!
  A híradóban azt mondták, hogy bár a törvény jan. 1-től lép érvénybe, de a folyamatban lévő ügyekre is érvényes! tehát a győri adóhivatal gyorsan segítséget kér más megyéktől, hogy a folyamatban lévő illetékeket még gyorsan beszedhessék!”
 • 8. DrDon 2008. november 26. 12:25
  „h.sziszo

  Szerintem meg a "mai világba" gyereket nevelők között baromi nagy vagyoni/jövedelmi különbségek vannak. Ésszerű dolog pl. Wáberer Györgynek családi pótlékot adni a gyerekei után? Őszerinte sem az.”
 • 7. h.sziszo 2008. november 26. 12:09
  „Nevetségesnek tartom, hogy le merik írni, hogy 100 Ft emelik a családi pótlékot ez azért vicc, remélem a miniszterek is 100 Ft emelik a saját fizetésüket!! Illetve mi az, hogy ,,rászorulóbb csoportnak", szerintem aki a mai világba gyereket nevel mindenkit megillet az emelés összege, mindegy, hogy 1-2 vagy 3 gyermek az egyenek is ugyan úgy szükséges a megélhetéshez a mindennapi alap dolgok.
  ,,Meddig tűr még a magyar"”
 • 6. Jelly 2008. november 26. 11:55
  „Nagyon érdekes ez a 15%-os adó a költségtérítésre.

  Ha nekem kellene fizetnem, és én határoznám meg a költségeim mértékét a következőt tenném:
  -Mivel nem szükséges igazolni ezeket a költségeket, olyan mértékben emelem, amilyenben a kedvem tartja, vagy amilyen mértékben adózni kell utána......
  Vagy esetleg korlát lehet egy másik ...jobb vagy bal.... csoportba tartozó képviselőtárs ellenvéleménye????
  Nem hiszem.
  Mindenképp az igazolt költségtérítés lett volna a célravezető. Igy fenn áll a veszélye, hogy úgy gondolkodnak mint én tettem fentiekben......”
 • 5. georgbob 2008. november 26. 11:27
  „Szégyen, hogy az örökösödési adó eltörléséért egyáltalán "harcolni "kellett...”
 • 4. jockey 2008. november 26. 11:14
  „Ezzel az örökösödési adóval akkor most mi van? Olyat is hallottam, hogy csak az ingatlanra vonatkozik, meg olyat is, hogy mindenre. Akkor most melyik? Egyébként jó ötlet.
  Az sem teljesen tiszta, hogy ezentúl a 13. havi nyugdíjat mindig csak a 62. életévüket betöltöttek kapják, vagy ez csak jövőre lesz így? Ezzel kapcsolatban egyébként az a véleményem, hogy senkinek sem kellene adni! 13. havit az a vállalat fizet, aki jól áll és megengedheti magának. Hát a mi Gyurcsány által vezetett "vállalatunk" egyáltalán nem áll jól és távolról sem engedheti meg magának! Ha már van "felesleges" pénz, akkor abból a munkahelyeket kellene megtartani, nem pedig ismét szavazatokat vásárolni! Az juttatott ugyanis ide bennünket, ha valaki elfelejtette volna.
  A 100 forintos családi pótlék emelés nevetséges, és egyben gyalázatos. Többe kerül az adminisztrációja, mint amennyit ér. Ha nincs pénz, akkor ne emeljenek, de a 100 forint megalázó. Ez megint csak arra jó, hogy választás előtt lehet majd kiabálni, mi minden évben emeltük a családi pótlékot! Na meg az árakat, csak azokat nem 100 forinttal és arról nem kiabálnak.
  Ami pedig a legszebb, a képviselők miért 15%-ot adóznak? Más miért adózik 18 meg 36%-ot? Ők egyenlőbbek?”
 • 3. DrDon 2008. november 26. 10:24
  „Én is azt gondolom, hogy pofátlanság volt megadóztatni, hogy az ember elveszti egy közeli hozzátartozóját.

  A családi pótlékot meg nem röhejes 100 forinttal kéne emelni, hanem rászorultsághoz kellene kötni.

  Ezt a "védendő fogyasztót" nem értem, nem ártana ezt az elképzelést majd pontosítani.”
 • 2. tomorprof 2008. november 26. 10:15
  „Vagy ami 18 milliót ér, azt is 21-re becsülik fel!!! De ez nekünk mindegy!! Ennyit nem örökölünk!!”
 • 1. Primax 2008. november 26. 10:01
  „Érdekes lesz, hogy ezután majdnem mindenki maximum 19.999.000,-Ft -ot - vagy ennek megfelelő értéket - fog örökölni.
  Egyébként nagyon jó, hogy eltörölték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő lehet a siketszótár

Sopron - Akár életmentő is lehet az a jelszótár, amit az Európai Unió támogatásával készítettek… Tovább olvasom