Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kimozdult a holtpontról a csónakház

Ultimátumot kapott a várostól a volt Richards-csónakház tulajdonosa: rövid időn belül be kell nyújtania kérelmét vagy az épület felújításához szükséges építési, vagy a bontási engedélyre.
Ultimátumot kapott a várostól a volt Richards-csónakház tulajdonosa: rövid időn belül be kell nyújtania kérelmét vagy az épület felújításához szükséges építési, vagy a bontási engedélyre. A tulajdonos nagyszabású terveit decemberben elfogadta a tervtanács, s ígéri, amint megérkezik az engedély, kezdi az építkezést.

Évek óta visszatérő téma a Kisalföldben az omladozó csónakház sorsa, ami most különösen aktuális, hiszen a város „meghirdette" átfogó vízpartrendezési programját. A napokban nemcsak a győriek, hanem az önkormányzat is megelégelte, hogy a tulajdonos évek óta nem kezd semmit az épülettel: március 19-én Győr jegyzője, dr. Papp László felszólította a vállalkozót, hogy a határozat hatálybalépésétől számított harminc napon belül – tekintve, hogy ehhez minden érintett szomszédnak is kézhez kell kapnia a dokumentumot, ez legfeljebb 50–60 napot jelent – be kell adnia a kérelmet vagy a felújításhoz szükséges építési, vagy a bontási engedélyre.

Jó hír, hogy ezt a tulajdonos már meg is tette, miután december közepén – harmadszori nekifutásra – a győri tervtanács is rábólintott a terveire. A vállalkozó, aki egyelőre névtelenséget kér, 30 szobás sporthotelt, konferenciatermeket, éttermet, kávézót és jachtkikötőt álmodott a romos épület helyére. Akinek esetleg ismerősen hangzanak ezek a tervek, nem téved: egy éve már hallottuk a tulajdonostól ugyanezeket; kérdés, miért nem történt eddig semmi. A vállalkozó szerint – aki nem egész másfél éve tulajdonosa csak az épületnek, azaz az elmúlt évek „mozdulatlansága" nem kérhető számon rajta – ennek objektív okai vannak, s bár nem látszik, komoly lépések történtek a csónakház ügyében.

– Addig eleve nem tehettem semmit, amíg tavaly év elején életbe nem lépett az új rendezési terv, azután viszont azonnal megkezdtük a tervezést. Barokk stílusú, a híd túloldalán látható csónakházhoz hasonló épületre gondoltam, amilyeneket Velencében is látni, a városnak azonban más elképzelései voltak. Végül egy modern, anyagaiban azonban némileg rusztikus épület lett a végeredmény, amire december közepén végre, kisebb módosításokkal, a tervtanács is rábólintott – mondta a vállalkozó, majd hozzátette: szándékainak komolyságát az is bizonyítja, hogy csak a tervezési munkákra több mint tízmillió forintot költött, s már a kezében van az összes szakhatósági, például vízjogi engedély is.
Apropó, pénz: a tulajdonos szerint az 500–600 millió forintos beruházásnak nem lesz anyagi akadálya, a befektetői háttér megvan, s alig várja, hogy belefoghassanak az építkezésbe.

Addig sem kell azonban tovább nézni a siralmas állapotban lévő épületet: a jegyző utasítására a városképet rontó homlokzatot néhány héten belül „becsomagolják", s hamarosan információs táblát helyeznek ki, amely tájékoztat arról, ki és mit épít pontosan a területen. Az épületet az oszlopokig lebontják, s a tulajdonos ígéri, nyárra már csak az oszlopok maradnak. A teljes komplexum 2009 tavaszára készülhet el.

Hajléktalanszálló lett?

Többen kifogásolták, hogy illegális „hajléktalanszálló" lett az elhagyatott épületből, a tulajdonos szerint azonban ez csak részben igaz.
– Valóban birtokba vették az épületet a fedél nélküliek, s miután beszéltem velük, hármuknak megengedtem, hogy bizonyos feltételekkel maradjanak. Még ősszel kialakítottam számukra egy zárható helyiséget, kivittem nekik egy tábori vécét, s fűtési lehetőséget is biztosítottam, cserébe ők kitakarították az épületet – 150 köbméter szemetet hordtak ki –, s az embernagyságú vízparti gazt is eltüntették – mondta a vállalkozó. A hajléktalanoknak azóta sikerült még emberibb helyet találni: az önkormányzat képviselői helyszíni szemléjükön felajánlották nekik, hogy költözzenek a hajléktalanszállóra, s úgy tudjuk, élnek is a lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz diszkó Szabadhegyen

Az elmúlt hét csütörtökjén adott hírt a Kisalföld arról, hogy Szabadhegyen lakossági tiltakozás kezdődött, mivel a lakóházak környezetében hatszáz személy befogadására alkalmas diszkót akar felépíteni egy vállalkozás. A Reflex Környezetvédő Egyesület több száz aláírást gyűjtött össze, a győri városháza pedig példamutató módon gyorsan lakossági fórumot hívott össze. Tovább olvasom