Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kimagasló vízhozamot, magas hőfokot ad a péri kút

Hatvan napig fúrtak, de megérte, mert 2300 méteren 100, 5 Celsius fokos termálvizet találtak a Győr közeli településen.

A Győri Geotermikus Projekt beruházás részeként a PER-PE-01 jelű kút fúrási munkálatait a PannErgy leányvállalata a Dover Drill Kft. végezte. A megcélzott mélység elérése 60 napig  tartott, amelyet a közel két hetes fúrás-befejezési munkálatok, kúttesztelés és értékelés követett.

A több ütemben zajló fúrási munkálatok eredményeként, a mélyítés közel 2300 méteres függőleges mélységben érte el a triász korú dolomit rétegben lévő vetőzónát, ahol teljes iszapveszteség keletkezett.

A kút sikeres béléscsövezését követően próbatermeltetésére, és a környezeti kapacitások függvényében tesztelésére került sor, a rétegtartalom, és a kút paramétereinek megismerése érdekében.

A geofizikai mérések és tesztek megállapították, hogy a 2300 méteres mélység tartományban 100,5 Celsius fokos termál folyadék található (felszínre hozva közel 97-98 Celsius fok).

A kút kitermelési hozama hazai viszonylatban is kiemelkedőnek mondható, várhatóan eléri a másodpercenkénti 150-200 liter mennyiséget, amelyből 100-110 liter/másodpercet öntermeléssel, azaz szivattyú működtetése nélkül képes elérni.

"Eddigi elemzéseink szerint sikerült a PER-PE-01 jelű kútfúrási munkálatait lezárnunk, kimagasló vízhozamot és hőmérsékletet produkálva, amely meghatározó mérföldköve a Győri Geotermikus Projekt sikerének.

A mélyítést követően megismert több mint biztató tesztadatok ismeretében, várhatóan szeptember második felében megkezdhetjük a következő kútfúrási munkálatok előkészítését.

A PER-PE-01 jelű geotermikus kút kialakításával egy időben Társaságunk megkezdte a geotermikus rendszer összekötő vezetékhálózat fizikai megvalósításának előkészítő munkálatait is.

A most befejezett péri fúrási munkálatok eredményei alapján lehetséges a Győri Geotermikus Projekttel kapcsolatos műszaki tartalmat véglegesíteni, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges felszíni létesítményeket tervezni, és ezt követően kivitelezésüket megkezdeni – nyilatkozta Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros és autó ütközött Győrben

Az Álmos utca-Corvin utca kereszteződésében történt a baleset kedden délelőtt. Az autósok terelésre… Tovább olvasom