Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kilométerek a szomszédig

Másfél kilométert bicikliznek vagy gyalogolnak Győrszentivánon a Kálmán Imre utcai lakók, ha át akarnak menni az út másik oldalára. Házaik mellett ugyanis ott húzódik a 19-es főút, amelytől frissen felhúzott drótkerítés zárja el őket.
Egy aláíráslistával keresték meg a Kisalföldet a győrszentiváni Kálmán Imre utca lakói. A panaszosok szerint ahhoz, hogy bemenjenek a település központjába a városrész pereméről, vagy egyszerűbben szólva, hogy a 68-as szám alatti lakó meglátogassa szomszédját, másfél kilométeres utat kell megtennie. Az itt élők tehát naponta többször kisétálnak vagy kikerekeznek a Vajda utcára, a felüljárón keresztül megkerülik a kertes házakat és hamarosan ott is találják magukat a Kálmán Imre u. 66. szám alatt.

Marx Attila, az egyik nyugdíjas lakó hatvan aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy gyalogátkelőhelyet létesítsenek a főúton.

A rendelő, az iskola, minden odaát van

– Az utcában több mint harminc ház van, s a lakók nyolcvan százaléka idős ember, akiknek másfél kilométert kell megtenni, s ha jeges az út, biztos, hogy nem kapaszkodnak fel a felüljáróra. Jár ugyan autóbusz, de a szükségletekhez képest csak ritkán. Mert minden odaát van: az összes munkahely, üzlet, a rendelő, az iskola, az óvoda, jóformán egész Győrszentiván. Mi pedig el vagyunk zárva, mert itt a főút. Azt már talán felesleges hozzátenni, hogy mi voltunk itt előbb, s nem a tizenkilences.
A főút korábban autóút volt, s a hetvenes évek óta vágja ketté az utcát. Az átjárás tulajdonképpen már azóta tilos, de ezt a problémát a lakók gordiuszi csomóként kezelték: egyszerűen lyukat vágtak a drótkerítésen.
Új és új átjárók tűntek fel és szűntek meg, a legutóbb éppen a múlt pénteken, amikor ismét kerítést húzott fel a város.

Tisztelik a szabályokat

– Biztos vagyok abban, hogy ismét ki fogják vágni, nemcsak az utcabeliek, hanem a bent lakók is, akik úgymond a mi felünkre, a kiskertjeikbe igyekeznek. Én személy szerint nem örülnék, ha így történne, mert nem azt akarjuk demonstrálni, hogy nem tiszteljük a szabályokat. Legális úton szeretnénk elintézni az ügyet, de mindeddig nem jártunk sikerrel. Nem hallgattak meg. Pedig csak annyi kellene, hogy felfessenek egy zebrát és két sebességkorlátozó táblát helyezzenek el – vélekedik Marx Attila. Információink szerint egyébként az illegális átjárkálás miatt már történt baleset, és sajnos az egyik tragédiával végződött.

Átkelő csak rendkívül

indokolt esetben


A Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Közútkezelő Kht.-nál úgy tájékoztattak, hogy lakott területen kívül csak rendkívül indokolt esetben lehet gyalogátkelőhelyet létesíteni, ilyen például a Pápai út győrújbaráti bekötőjénél vagy a Tesco Áruháznál lévő forgalomirányító jelzőlámpás csomópont. Zentai Zsolt, a vállalat képviselője szerint egy ilyen forgalomtechnikai módosítást nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerűen felfestenek egy gyalogátkelőt és sebességkorlátozó táblát raknak ki mindkét oldalon.

– A gyalogátkelők létesítése komplex forgalomtechnikai tervezést és építést igényel. Nem beszélve a jelentős költségről, amit többek között a gyalogátkelő kivilágítása igényel. A 19-es főút esetében semmilyen feltétellel nem járulhatunk hozzá a szintbeli gyalogátkelőhelyek létesítéséhez, már csak azért sem, mert a főutat várhatóan ismét autóúttá minősítik. Megértem a lakók panaszát, de ezt közlekedéshatósági eljárás keretében kell tisztázni. Véleményünk szerinti egyébként a Kálmán Imre utca végénél megálló harmincegyes autóbusz megoldja a lakók problémáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyről több fizetés a megyei képviselőknek

A megyei önkormányzati képviselők többsége települési polgármester is, négyen honatyák, sokan a… Tovább olvasom