Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Kilencvennyolc dolgozó marad munka nélkül

Győr - Győrött csak Tungsram-gyárként ismerik a General Electric (GE) likócsi célgépüzemét, amelyről tegnap bejelentették, hogy hamarosan bezárják.


A General Electric a pénzügyi-gazdasági bizonytalanság következtében, „versenyképességének fenntartása érdekében" Magyarországon fényforrástermelése átszervezését tervezi. A terv kilenc hazai telephelye közül nyolcat, 10 ezer magyar munkavállalója közül 500 munkaviszonyát – köztük a győriekét – érinti.

A Kisalföld érdeklődésére Szántó Balázs, a döntés kommunikációjával megbízott Noguchi ügynökség munkatársa elmondta, nem a gyártás áthelyezéséről van szó, olcsóbb munkaerőt kínáló helyekre, hanem a termelés visszafogásáról. A változások a GE „Consumer & Industrial" üzletágát érintik, az egész átszervezést a következő fél évben hajtják végre.

Az átszervezések már két évvel ezelőtt elkezdődtek a cég európai, kínai, egyesült államokbeli, latin-amerikai és indiai gyáraiban üzemleállítással, leépítéssel vagy az egység értékesítésével. Salekovics István európai termelési igazgató úgy nyilatkozott, hogy ez elkerülhetetlen a vezető piaci pozíció megőrzéséhez.

A gyárbezárást tegnap délelőtt 11 órakor munkásgyűlésen jelentették be.
A gyárbezárást tegnap délelőtt 11 órakor munkásgyűlésen jelentették be.

A GE budapesti, kisvárdai, nagykanizsai és váci fényforrásgyárában, hajdúböszörményi és zalaegerszegi alkatrészgyárában, budapesti gépgyárában csökkenti termelését, a 98 személyt foglalkoztató győri gépgyárat pedig bezárja. A Kisalföld tegnap délután a helyszínen járt, de sem az ottani dolgozókkal, sem vezetőkkel nem sikerült hivatalosan beszélni. Tény, hogy a gyárbezárást délelőtt 11 órakor munkásgyűlésen bejelentették. Akiktől megválnak, azoknak A munka törvénykönyvében meghatározottnál magasabb mértékű juttatásokat és újraelhelyezkedést segítő szolgáltatásokat ígérnek.

Leslaw Kuzaj közép-európai regionális képviselő a hírrel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy amióta a GE 1989-ben egy osztrák banktól megvásárolta a Tungsram többségi tulajdonát, több mint 1,1 milliárd dollárt fektetett be hazánkban, s különböző üzletágaiban összesen 15 ezer munkavállalót foglalkoztat. A harmadik negyedéves üzleti jelentésében 4,5 milliárd dollár nyereségről adott számot, amely az előző év azonos időszakához képest 12 százalékos csökkenést mutat, ezt viszont elsősorban a pénzügyi szolgáltatásokból származó nyereség rovására írják. 

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. november 02. 17:48
    „Mi mást is lehetne várni egy vad kapitalista vezette banán-köztársaságban? Termelő egységek tarolásának folytatása.”
  • 1. drpias 2008. november 01. 19:16
    „Ez egy nagyon okosan megszervezett láncreakció végső lépése,melyet a volt magyarországi vezetőnek is köszönhettünk...Tudom miről beszélek 3,5 évig ott dolgoztam...Szép lassan kimentik a jobbnál-jobb embereket és más vezetővel és néven futnak tovább...a pénz más zsebébe vándorol...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopter-baleset: még tart a vizsgálat

Kimle - A Közlekedésbiztonsági Szervezet sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amely… Tovább olvasom