Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kilencvenkilenc napig haldoklott

Igazságügyi orvos szakértő vizsgálja, mi okozta a 35 éves Kókai László halálát. Az écsi férfi augusztusban egy építkezésen sérült meg, s kilencvenkilenc nap agónia után december 2-án hunyt el Győrben. A megtört anya csak a teljes igazságot szeretné tudni.
Écsen december 20-án temetik el Kókai Lászlót. A harmincöt éves férfi szerencsétlen balesetet szenvedett egy építkezésen, hogy pontosan hogyan, arról egyelőre kétféle verziót hallani. A család úgy tudja, a férfi valószínűleg egy állványról esett le, a ház tulajdonosa viszont, akinél László dolgozott, azt mondja, a lépcsőről – gyaníthatóan egy múló rosszullét miatt – zuhant le a férfi.

Dékány Csaba maga is kint dolgozott háza építésénél, ő így emlékszik: „Az udvaron voltam, amikor bentről egy puffanást hallottam. Előtte Lacit – aki segíteni jött át hozzám – megkértem, menjen fel, s a kőművesnek segédkezzen a takarításnál. Azt hittem, valamit leejthetett, de akkor kikiáltott a kőműves, hogy jöjjek gyorsan, mert nagy baj történt. Valóban, László ott feküdt eszméletlenül, én stabil oldalfekvésbe tettem, hogy kapjon levegőt, és hívtam a mentőket. Ekkor magához tért, felállt és indult felfelé takarítani."

Könnyű sérülésnek tűnt

Özvegy Kókai Lászlóné is úgy tudja, fia nem akart bemenni a kórházba. Azt nem érti, miért kellett akkor levinni a település egyik kocsmája elé, ahol végül a mentők felvették. A választ Dékány Csaba adta meg, aki hangsúlyozta: a mentős diszpécser kérte ezt. Az épülő házához ugyanis földút vezet fel, Écs egyik legkeskenyebb utcája, amit valószínűleg nehezen találtak volna meg a mentők. Ráadásul Lászlót is csak így tudta meggyőzni arról, hazaviszi – máskülönben elindult volna gyalog az úton.

A lényeg az, Kókai László a megyei kórházba került. Az anya estig úgy tudta, nincs nagyobb baj, csak megfigyelésre tartják bent a fiát, s hamarosan haza is engedik. „Este azonban telefonált a lányom, hogy Lacit meg kell műteni, mert a zuhanáskor úgy bevágta a fejét, hogy az agyában vérömleny keletkezett; emellett a bordái is eltörtek. A műtét után nem biztattak az orvosok: azt mondták, valószínűleg megbénul, s a túlélésre is kevés az esélye. Lélegeztetőgépre tették, mesterségesen kellett táplálni. A fiam azonban küzdött, egyszer csak felemelte a kezét, aztán a lábát is megmozdította. Én újra reménykedtem és hittem a felgyógyulásában."

Pécsre szállították

Ezt követően azonban ismét nehéz napok következtek. A lélegeztetés következtében a férfi nyelőcsöve kilyukadt, emiatt a táplálék egy része a tüdőbe került. A pécsi klinikára szállították, ahol megpróbálták összevarrni a nyelőcsövön keletkezett sérülést, úgy tűnt, ez sikerült is, s mire onnan 22 nap múlva hazajött, a felfekvései is viszonylag rendbe jöttek. Az anya ismét hinni kezdett a csodában, de a csontig soványodott fiával csak rövid ideig tudott kommunikálni. A férfi szervezete december 2-án feladta a harcot, a győri kórház intenzív osztályán elhunyt.

„Nem felejtem el az arcát, azt, amikor már nem tudott beszélni, csak a szeméből kicsorduló könny mutatta a szenvedését... Hiába akartam segíteni neki, nem tehettem érte semmit. Elvesztettem a fiamat."

Az özvegyasszony és lánya mindennap meglátogatta a férfit, s bár nem mondták, nemcsak lelki, hanem komoly anyagi terhet is jelentett számukra ez a három és fél hónap. Most, amikor a temetésről kellett intézkedni, mindez kendőzetlenül kiderült. Dékány Csaba segítséget ígért, tegnap a Kisalföldnek azt mondta: ha az ügy lezárul, felkeresi a családot. Hozzátette: a férfi állapotáról édesapja által – aki orvos a Petz-kórházban – folyamatosan értesült, s bízott abban, László visszatérhet Écsre. A balesetről azonban nem tehet, nem ezzel a teherrel akar a faluba költözni.

Az eredményét várják

Az „ügy" hamarosan valóban lezárul, igazságügyi orvos szakértő vizsgálja ugyanis a halál pontos okát. A boncolásra most került sor, az eredményt néhány napon belül megkapják. Az anya otthon fia gyermekkori fényképeit nézi, mert azokon a képeken még visszaköszön László utolsó, reménykedő pillantása, amellyel hangtalanul búcsúzott el tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervek készek- pénz azonban nincs

Igaz a szóbeszéd: valóban bajba került a győri Széchenyi-egyetem tervezett fejlesztése: pénz… Tovább olvasom