Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Kilenckilós óriásdaganatot műtöttek ki egy betegből

Győr - Kilenckilós óriásdaganatot távolítottak el a győri Petz-kórházban egy hatvan év körüli betegből – mindez a szentestét megelőző napon történt. A tumor negyven centiméteres volt, a beteg már jól van.


Az orvosi szakma magát a műtétet – óriásdaganat eltávolítását – nem tartja szenzációnak, de tény, akkora tumort, mint amelyet december 23-án távolítottak el a beteg hasából, a szakma ritkán jegyez. A műtétet prof. Oláh Attila végezte, s mint mondta, nehéz megállapítani, hogy a daganat mikortól kezdhetett nőni a hatvan év körüli páciens hasüregében. Az biztos, hogy mostanra több szervet is nyomott, így nem volt értelme várni a műtéttel. Az operáció közben készült felvételen jól látszik a tumor mérete, ami egy laikus számára – nincs jobb szó rá – döbbenetes.

A beteg veséje mellett fejlődött ki, majd nőtt negyven centi átmérőjűre és mintegy kilenckilósra a tumor. A férfi elmondása szerint jó ideig azt hitte, hogy egyszerűen hízik, azért nő napról napra a hasa. Az orvosa előbb az urológiára utalta, onnan vezetett az útja a sebészetre. „A beteg jól van, s jól is lesz" – mondta Oláh professzor a műtét után, az óriásdaganatot ugyanis sikerült eltávolítani, ami nagy valószínűséggel nem volt rosszindulatú.

Az óriásdaganatot a győri Petz-kórházban prof. Oláh Attila operálta ki a betegből. A felvételen az a pillanat látható, amikor egészben kiemelték a hasüregből.
Az óriásdaganatot a győri Petz-kórházban prof. Oláh Attila operálta ki a betegből. A felvételen az a pillanat látható, amikor egészben kiemelték a hasüregből.

A győri kórház hasi sebészetére is igaz, hogy régiós feladatokat lát el, vagyis a Dunántúl több megyéjéből fogad betegeket, akiket az otthonukhoz közeli egészségügyi intézményben nem tudnak ellátni – vagy azért, mert annyira súlyos az állapotuk, vagy mert speciális szaktudást igénylő orvoscsapatra van szükség, amellyel a Petz-kórház rendelkezik. Bár jelen esetben a daganattal műtött férfi Győr-Moson-Sopron megyei, de még így is elmondható, hogy hasonló esetre évek óta nem volt példa; hiába a régiós merítés. 

Természetesen a világ is jegyez hasonló eseteket, az egyik csúcstartó egy bangladesi, negyvenéves férfi, akinek szintén a hasában nőtt 42 kilós, nyolcvanszor hatvancentis daganat. Az ő esetében azt prognosztizálták az orvosok, hogy három-négy évig nőhetett a tumor, míg a páciens a műtőasztalra került. A közelmúltban pedig Temesváron műtöttek meg egy szintén középkorú férfit, akinek a veséjén fejlődött ki négy és fél kilós daganat.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Bikfic 2009. január 07. 11:57
  „Fantasztikus dolog ez, hiszen valóban a világon is alig van pár ilyen eset.
  Minden elismerésem a műtétet végző orvoscsoport tagjainak és vezetőjének Oláh professzornak.
  Sajnálatos, hogy a hozzászólások a reggelitől a politikáig mindent felölelnek, csak éppen a lényeget, ezt a bravúros műtétet hagyják figyelmen kívül.
  Gratulálok és a betegnek mielőbbi gyógyulást kívánok!”
 • 38. zotya975 2008. december 30. 11:54
  „Félreértetted, matriné megint polititzált a Gyurcsányra célzott, nem a cikkben szereplő daganatra. Szerencséd van, hogy jóindulató, de azért nézesd meg rendszeresen.”
 • 37. PrettyWoman 2008. december 30. 11:40
  „A jóindulatú daganat sem távolodik el magától. Tudom, nekem van. Remélem, az is marad.”
 • 36. zotya975 2008. december 30. 09:59
  „Na ha már politizálunk, mindenki szidja a kormányt, a Gyurcsányt, nincs ezzel semmi hiba, de akkor ki a rosseb szavazott rá kétszer is?! Szívesen belenéznék az emberek fejébe, akik olyan nagy hangal vannak, annak idején kire voksoltak. Mert az nem igaz, hogy 50 emberrel beszélek, akkor 50 átkozza, de akkor minek kellett kétszer is rájuk szavazni? Ez csak költöi, kérdés volt, nem várok választ, csak már nagyon kikivánkozott belőlem, mert vannak itt páran akik minden cikkból a Gyurcsányt hozzák ki bőnösnek, na az ö fejükbe is belenéznék, hova is ment az X. Na én kiszálltam.”
 • 35. Judytka 2008. december 29. 22:14
  „Matriné...a hozzászólásai épületesek...köszönjük!!”
 • 34. matriné 2008. december 29. 17:40
  „Már, hogyne tehetne! A daganat, ha jó indulatú az magától is eltávolodik, de egy rosszindulatú fekély az addig marad a helyén míg, azt el nem távolítják! De sajnos az országnak erre a furunkulusra nincsenek tökös orvosai !”
 • 33. t04cdb 2008. december 29. 16:56
  „Érdekes. Nekem semmi bajom se lett a képtől. Megnéztem még közelről is, mert ilyet nem minden nap lát az ember(szerencsére). Grat az orvosoknak!”
 • 32. zotya975 2008. december 29. 16:53
  „Nem védjük a politikát, de ez a cikk nem erről szól, tényleg nem kéne belekeverni. Vagy szerinted a tumorról is a Gyurcsány tehet?”
 • 31. matriné 2008. december 29. 09:40
  „Milyen érdekes, hogy mennyire védik a mai ocsmány politikát! Ne ,hogy belekeverjék a mindennapi hírekbe! Talán nem az alantas politikusok keverik állandóan az életünket? Sőt vannak aki az "országunk daganatának" a hátsóját még ki is nyalnák annyira jól érzik magukat!”
 • 30. Judytka 2008. december 28. 16:45
  „Ez borzasztó...de legalább most könnyebb 9 kilóval a szerencsétlen”
 • 29. PrettyWoman 2008. december 28. 15:44
  „Kösz, hogy szóltál, biztos nem nézem meg. Ennyi elég volt mára. Igaz, jót tesz a fogyókúrámnak.”
 • 28. b.zoli 2008. december 28. 13:40
  „Most néztem a bombázásos hirt ! ha valakinek ez undoríto akkor nézzen körül ott! széttépett halottak vannak kifektetve ! (nyugodjanak békében)”
 • 27. kutykurutty 2008. december 28. 13:27
  „Huhh elég komoly.... Elképesztő, hogy mi ki nem fejlődhet egy emberben.”
 • 26. b.zoli 2008. december 28. 13:26
  „Jobb ha nem is tudjátok h miket esztek abbol a finomságokkal teli hentespultbol.... (kolbász . párizsi stb..) nem ragozom . ez undoríto???? annyira nem az 1 nagy labda. gondolom a diszno vágás nem ilyen undoríto??? mi is évente 5-6 ot levágunk mégsincs bajom semmivel . lehet azélrt mert általatok un """ paraszt"""" vér csörgedezik bennem.


  politikát meg egyáltalán nem kéne mindengova bekeverni. nem elég tudni rola mindennap fel kell emlegetni?”
 • 25. PerlakiLajos 2008. december 28. 13:05
  „Mennyi álszent ember! "Jaj, de undorító, most akartam reggelizni..." Egy valaki elkezdi, a többi birka meg megy utána. Tényleg ennyire felkavaró ez a kép? Nem hinném. Ennél sokkal naturalisztiksusabb képeket, jeleneteket mutatnak főműsoridőben a tévében, amiket emerek milliói néznek. Gondolom önök is.”
 • 24. PrettyWoman 2008. december 28. 11:50
  „Kár volt ebéd előtt ide kattintanom.”
 • 23. zotya975 2008. december 28. 11:35
  „Most ebbe miért kell belekeverni a politikát, azt komolyan nem értem!”
 • 22. enzof 2008. december 28. 11:16
  „Már korábban meg kelletett volna tenni.”
 • 21. tamo75 2008. december 28. 07:48
  „Hát igen túrabakancs egyetértek veled a gyurcsány azis egy nagy daganata az országnak csak az a kölömbség ,hogy az rosszindulatu kóros.”
 • 20. Goldmund 2008. december 27. 23:02
  „Hát, szerintem nem nagyon törődik magával az, akiben ekkorára meg tud nőni egy daganat. Az külön mázlija, hogy valószínűleg jóindulatú. Egy ekkora daganat kiemeléséhez mindenesetre valószínűleg hatalmas vágást kellett ejteni a beteg hasán.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbek a dugók, mint tavaly ilyenkor

Győr - Egy éve alakították át Győrött a közlekedési lámpák rendjét, az egész várost érintő, átfogó… Tovább olvasom