Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kilenc megyei a gazdaglistán

Győr-Moson-Sopron - Idén is bekerültek megyei üzletemberek a száz leggazdagabb magyar közé – ehhez pedig most legalább 5 milliárd forintos (becsült) vagyon kellett. Összesen kilencen vannak a csütörtökön megjelentetett kiadványban, nagyjából azok, akik tavaly és tavalyelőtt is, de visszatérőket is találunk.

Megyei gazdagok a listán

Csák Máté (37. hely)

A megyei érintettek közül ő áll a legelőkelőbb helyen 12 milliárd forintos becsült vagyonnal. „A 100 leggazdagabb magyar" kiadvány szerkesztői külön kiemelték az ingatlanberuházásokban és műkereskedelemben érdekelt üzletembernél, hogy feleségével tavaly óta két újabb műemlék jellegű városi palotát vásároltak Sopronban.

– Szükséges az ilyen lista, építészként ráadásul nekem az a célom, hogy minél több gazdag ember legyen, akinek házat tudok építeni. Azt is hozzá kell tennem azonban, hogy lehet bármekkora a vagyonom, én akkor is seggel fél hattól éjfélig dolgozom, mert ez az életem. A nevem mellett becsült vagyont egyébként reálisnak tartom.

Horváth Ernő és Horváth Ferenc (58. hely)

Az idősebb Horváth Ferenctől örökölt hulladékgazdálkodási társaság két vezetője, Horváth Ferenc és Horváth Ernő vagyonát 8,4 milliárd forintra becsülik. Az Alcufer-csoportot a testvérével menedzselő Horváth Ernő szerint a lista elismerést jelent.

– Nyilván a cégeink saját tőkéjét adták össze a nyilvános adatok alapján, de természetesen ezzel úgy vagyunk, hogy ha jól működtetnek egy társaságot, akkor sokat termel, ha nem, akkor előbb-utóbb csődbe megy. Ha valaki jól vezet egy tizennyolc éves vállalkozást, azért nem kell szégyenkeznie, inkább büszkének kell lenni. Persze társadalmi szempontból a mi vagyonunknál sokkal fontosabb az a csaknem ezer ember, akiknek a cégcsoport munkát ad.

Csebi Pogány Alajos (60. hely)

A dunakiliti kastély tulajdonosának vagyonát 8,2 milliárd forintra becsülik, vagyis 400 millióval többre, mint tavaly. Csebi Pogány a kezdetektől rajta van a top 100-on.

– A vagyonom jelentős része francia, belga, luxemburgi és magyar ingatlanokban van, ezért gratulálok annak, aki fel tudja becsülni. A dunakiliti kastély egyébként 4 és fél milliárdból épült annak idején, most talán 10-ből jönne ki. Közben eladtam a cennes-i kastélyt 10 millió euróért. Szerintem a vagyonom nagyságrendekkel több, mint nyolcmilliárd, de tőlem írhatnak, amit akarnak.

Krankovics István (69. hely)

A járműiparban, a mezőgazdasági gépek gyártásában érdekelt üzletember becsült vagyona 7,6 milliárd forint. Ő is rendszeres résztvevője a 100-as listának.

– Nem feltétlenül a pénz, illetve a gazdagság a siker fokmérője; bevallom, én magam nem is tartom különösen fontosnak ezt a listát. Azt sem tudom megítélni, hogy reális-e a becsült vagyon, hiszen ki mondja meg pontosan, mennyit ér egy gyár? A lényeg számomra az, hogy az üzemeim jól működjenek, az embereknek pedig munkát tudjak adni. Különösebb kellemetlenségem nem származott eddig abból, hogy a listára felkerült a nevem. 

Gasztonyi László (76. hely holtversenyben)

A Gasztonyi család vagyonáról van igazság szerint szó, hisz a cég tulajdonosai között található Gasztonyi László felesége és testvére is. A két gyerek is a családi vállalkozásban tevékenykedik, de egyelőre nem tulajdonosok. A villamosiparban érdekelt cég a Vill-Korr.

– Nem szégyenlista ez, ezért büszkék lehetünk arra, hogy ott a nevünk. Tizennyolc éve a nulláról indultunk, a vagyonunkat nem privatizációból, hanem munkával teremtettük meg. A sikernek van más fokmérője is, mint a pénz, például a társadalmi felelősségvállalás, amelyből szintén kivesszük a részünket. Lehet bármennyi a vagyonunk, a munkához való hozzáállásomon nem változtat: most is mindennap kora reggeltől estig dolgozom, s az 52 hétvégéből 45-öt biztosan nem pihenéssel töltök.

Hirschler Rezső (76. hely holtversenyben)

A soproni üveggyártás „megtestesítője", a Hirschler család jelenlegi korelnöke 7,1 milliárd forinttal szerepel a top 100-ban.

– A fiamat kellett volna megemlíteni, a cég vagyonának 90 százalékát ma a szélvédő és az edzett üveg gyártása teszi ki. Nem vagyok boldog, hogy rajta vagyok a listán, senki nem keresett meg és nem egyeztetett velem. Hozzáteszem: valószínűleg reálisan becsülték fel a cég vagyonát, a fiaméval együtt a 7,1 milliárd megfelelhet a valóságnak. De nyilvánvaló, hogy például a gépek értéke és még számos tényező nem forintosítható ilyen egyszerűen.

Imre István (78. hely)

A győri Integrál-H zrt. elnök-vezérigazgatójának vagyonát 7 milliárdra becsülik. Imre István 2002-ben már szerepelt a listán, a kezdetektől ellenzi a top 100-at.

– Továbbra sem csökkent az ellenszenvem a kiadvánnyal kapcsolatban, szerintem etikátlan, ráadásul nem a valóságot tükrözi, mivel a banki szférában, befektetői körökben sokan jóval előkelőbb helyre kerülhetnének. Üzleti szempontból talán nem hátrányos rajta szerepelni, de a civil életben annyi irigyet szerez magának az ember, hogy nem éri meg. Egy vállalat üzleti értékét egyébként nem becsülhetjük meg ilyen könnyen, magam sem tudom, hogy valójában mekkora a vagyonom.

Tarsoly Csaba (82. hely)

Az üzletember neve a Quaestorral és az ETO labdarúgócsapattal forrt össze, a kiadványban így jegyzik: ingatlanbefektetésekben, informatikában, pénzügyi és turisztikai szolgáltatásokban érdekelt, becsült vagyona 6,7 milliárd forint. Őt sem érheti meglepetésként, hogy szerepel a listán, hiszen 2002 óta folyamatosan ott a neve. Hat éve 4 milliárd forintra becsülték a vagyonát, most tehát közelít a 7 milliárdhoz. De ahogy tavaly, úgy idén sem kívánta kommentálni a listát.

Réti Attila (96. hely)

A Kaiser Food Presztízs-díjjal kitüntetett igazgatója reálisnak tartja a becsült 5 milliárd forintot, vagy legalábbis – mint mondja – híven tükrözi a tavalyi növekedést.

– Megkerestek a lista készítői, beszéltem velük a külföldi és belföldi növekedésről. Tavaly egy négyszázmilliós fejlesztést hajtottunk végre, aminek az adatai a cégbíróságon fellelhetők. Nincs semmi ellenérzésem ezzel kapcsolatban: a lista jobbára vállalkozókat tartalmaz, akik tisztességes fehérgazdaságban dolgoztak és gyarapították a vagyonukat. Kellemetlenségeim sem származtak belőle az elmúlt négy évben.
dsklasjf

Olvasóink írták

  • 3. öregedő 2008. június 21. 12:15
    „mtt...., mert bizosan nem dolgoztál szocialista cégnél vezetőként, nem volt kiépített kapcsolatod, stb.... . Nem tenném tűzbe a kezem ezen vállalkozók mindegyikének tisztességéért.”
  • 2. mtt 2008. június 20. 16:30
    „Én nem irigylem tőlük, legalább munkát tudnak adni az embereknek, ami ugye, nem egy utolsó szempont...Mind amellett minőségi munkákat végeznek, végeztetnek. lásd: Integrál. Megjegyzem, csak az ostoba ember irigykedik, tessék, Önök előtt is ott a lehetőség, utánuk lehet csinálni.(nekem nem jött össze, pedig bizisten´ próbálkoztam...”
  • 1. lektor 2008. június 20. 07:11
    „"seggel fél hattól éjfélig " :)))))) SZÉP!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egekben a benzin ára, de mi akkor is autózunk

Győr-Moson-Sopron - Immár sokadik alkalommal dönt rekordot az üzemanyagok ára. Régen átléptük a… Tovább olvasom