Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Kilátó lett a lilahegyi torony, innen az Alpokaljáig is ellátni - videó, fotók

Újabb nagy dobással "kedveskedik" az erdei turistáknak a Kisalföldi Erdőgazdaság: a pannonhalmi lombkorona tanösvény után pénteken a Nyúl és Győrújbarát közötti 64 millió forintból felújított, bővített Lilahegyi kilátót adták át. Az egykori geodéziai torony eredeti funkcióját is megtartja: tiszta időben innen ellátni az Alpokaljáig is.
A Ravazdi Erdészet területén, a Lila-hegyen álló, vasbeton építményt évtizedekig földmérésre használták, állaga leromlott, már nem lehetett látogatni. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt (KAEG) ötletére és megvalósításában döntöttek a bővítése mellett úgy, hogy a meglévő szerkezet az eredeti funkció megtartása mellett kilátóként is működhessen.
 

Kilátó lett a lilahegyi torony, innen az Alpokaljáig is ellátni - fotók: Cseh Róbert

A már életveszélyes beton helyett fa köpenyt kapó kilátó felújítása 64 millió forintba került, s mostantól látogatható. A pénteki átadáson Orbán Tibor, a KAEG Zrt vezérigazgatója kiemelte, szerették volna a turisták számára is vonzó célponttá tenni, hisz aközségek lakóinak, s a környező településekről érkezőknek szívügye ez a 313 méter magasan álló létesítmény. "Fantasztikus fentről a panoráma, Sopronig, az Alpokaljáig is ellátni innen."
 
Fotók


Országos kincsként tekint Nyúl értékére Schmiedt Henrik polgármester, aki a Győrújbaráttal közös fejlesztéseket méltatta. Szalóki Géza győrújbaráti településvezető elismerte, amikor évtizedekkel ezelőtt először megmászta a kilátót, még tilos volt oda felmenni. „Ezt a tájat nem uralni kell, hanem belesimulni. Akik idelátogatnak, becsüljék meg ezt a helyet" - mondta.

Kara Ákos a térség országgyűlésiképviselője úgy fogalmazott: a gyermekkori emlékeiket „porolták most le" az erdőgazdaság segítségével. Hozzátette, Győrújbarátra és Nyúlra akövetkező három évben több mint négy milliárd forintnyi fejlesztési forrás jut.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornacsere miatt változik a forgalmi rend a győri belvárosban

Csatornacsere miatt változik a forgalmi rend a győri belvárosban
Vízöblítésre is több helyen számítani kell. Tovább olvasom