Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kilátás orosz távcsövön át

Bemutatták Győrött Török Ferenc Szezon című filmjét, s a vetítést közönségtalálkozó követte a Lloyd moziban. A Moszkva tér rendezője új alkotásával nagy sikert aratott a locarnói filmfesztiválon. A rendezővel Gellér Eszter, a Rádió Győr munkatársa beszélgetett.
A Szezon a Moszkva tér nosztalgiájával ellentétben a jelen realitását tárja föl, a filmszemle kritikája szerint a rendszerváltás utáni Magyarország legszomorúbb filmje. A három dél-alföldi huszonhat éves hős elindul a Balatonra, a magyar tengerrel kapcsolatos illúziókat kergetni. A karcagi diszkóból és a cukorgyárból kirúgott főhősök még a pornóiparba is belekóstolnak, s pincérként számos megaláztatásban lesz részük.

Török Ferenc rendező köntörfalazás nélkül mutatja be a jelenkort, a huszonéves felnőttek perspektíva nélküli, ideiglenes állapotokra épülő életét, amelyből a kilátás csak szimbolikus: a manapság jól ismert, utcán kapható orosz távcső lencséin keresztül kutat új távlatok után a főhős. Mindezt – a Moszkva tér pörgő párbeszédei után – burkoltabb, kimondatlanabb humorba öltözteti a harminchárom éves rendező, akinek fő törekvése, hogy új színészgenerációt hozzon létre.

– Ezeknek a színészeknek minden képességük megvan ahhoz, hogy betöltsék az űrt, ami a magyar film elmúlt éveit jellemzi – beszélt a rendező a film főszereplőiről: Nagy Zsoltról, Nagy Ervinről, Rezes Juditról, Kokics Péterről. Török Ferenc a győri Lloydban rendezett közönségtalálkozón vallott elképzeléseiről: – Én azt szeretném, ha az újabb generációk képviselőit nem csak kereskedelmi tévékből és a magazinokból ismerné a közönség, ahhoz ezek a huszonhét évesek túl tehetségesek – véli Török Ferenc.

A Szezon győri bemutatóján és az azt követő eszmecserén a Széchenyi-egyetem „gólyái" vettek részt. Nem borúlátón jegyezzük meg: egyetlen fiatalnak sem volt kérdése a rendezőhöz, talán mert a készülődő ifjúság még nem tapasztalhatta meg saját bőrén, mit is üzen a film. A pénz hatalmát, az amerikai filmek világával szemben álló könyörtelen realitást – akár igaz, akár eltúlzott – ráérnek még megismerni a tizennyolc évesek.

Török Ferenc elmondta: a fiatal szereplők köré épülő történetekkel tudatosan próbálta az ifjúságot megcélozni, mivel sajnos a moziba járók kilencven százalékát a tizenhat és harminc év közötti korosztály teszi ki. Ugyanakkor mind a ’89-es Budapest, mind a huszonegyedik századi Balaton olyan világ, amelyben generációk sokasága ismeri fel önmagát. A rendező elmondta azt is: a külföldi filmértők reflexei mások voltak, a hazaiaknál talán objektívebben ítélték meg a Szezont. Nem a saját életükre, hanem tisztán az alkotásra koncentrálhattak, s annak jelképrendszerét könnyebben „dekódolták", mint a magyar nézők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagút a Sokoró alatt?

Felpécen és Tényőn keresztül és a Sokoróba fúrt alagúton át, vagy a településeket elkerülve vezetne… Tovább olvasom