Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kilábalás: még jele sincs

Győr-Moson-Sopron - Szinte minden adat arra utal, hogy a megyében még nem kezdődött el a gazdasági kilábalás.

Az első félévben kevesebb építési engedélyt adtak ki, csökkent az ipari termelés, valamint a beruházások és a fizetések értéke.

Az esztendő első hat hónapjában 631 lakás épült a megyében, negyedével több, mint egy évvel korábban – gyakorlatilag ez az egyetlen pozitív adat a Központi Statisztikai Hivatal első félévről szóló megyei tájékoztatójában. Az otthonok kétharmada a városokban, egyharmada a községekben épült. Érdekesség, hogy a falusi építkezések hatoda Győrújbaráton és Győrújfalun történt.

Könnyen lehet, hogy ez a fellendülés csak látszólagos és a korábban megkezdett beruházások áthúzódó hatását mutatja. Erre utal legalábbis, hogy januártól júniusig mindössze 1162 lakásépítési engedélyt adtak ki a megyei hatóságok, ami negyedével marad el 2008 azonos időszakának adatától.

A lakásépítésekhez is kapcsolódik, hogy az idei első félévben az építőipari termelés 26,2 milliárd forintot tett ki a megyében, itt a visszaesés 1,4 százalékos volt. A közműépítésekben, az épületgépészeti szerelésekben és a befejező építésben bekövetkezett növekedés nem tudta ellensúlyozni a más területeken (például az épület-, útépítésben, a projektszervezésben és a bontásban) jelentkezett csökkenést.

Az építőipar egyébként még úgy-ahogy jól teljesített, ha adatait az iparral vetjük össze, amely az első félévben egyáltalán nem mutatta a kilábalás jeleit. A  négynél több embert foglalkoztató ipari vállalatok 860 milliárd forintos kibocsátása harmadával maradt el az egy évvel korábbitól. A nagyobb, legalább ötvenfős cégek belföldi értékesítése 15, exportja 38 százalékkal zuhant. A térségben meghatározó járműgyártás produktuma 39 százalékkal csökkent. Sajnos ebbe a sorba tartozik, hogy a megyei cégek alig 66 milliárd forint beruházást hajtottak végre az év első hat hónapjában. Ez ötödével kisebb szám a 2008-asnál. A fejlesztések kétharmada gép-, berendezés- és járműbeszerzés, harmada építés volt.

A munkanélküliek száma időközben megduplázódott, de a nehezedő életkörülményeket mutatják a fizetési adatok is. A megyei nettó átlagkereset 115.500 forintot tett ki, ami 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az inflációt is beleszámítva a bérek vásárlóértéke 3,4 százalékkal csökkent.Kevesebb gyermek, házasság és elhunyt

Győr-Moson-Sopron megyében 2009 első félévében 2060 gyermek született, 2,3 százalékkal kevesebb a tavaly ilyenkorinál. A halálozások  kedvezőbben alakultak: 2757-en haltak meg, ami 1 százalékos csökkenést jelent. A házasságkötések száma (858) 4,2 százalékos visszaesést mutat. A lélekszám a beköltözéseknek köszönhetően ismét nőtt, már 447 ezer van a rubrikában.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. szeptember 23. 09:29
    „Sőt..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantoly Tamás kiállítása a Marcalban

Fantoly Tamás Tatabányán él családjával, onnan érkezett alkotásaival a Marcal Étterembe. Eddig hét… Tovább olvasom