Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kikezdte az idő a panelházak erkélyeit

A három méter hosszú vasléc betonra csapódásának hangjára sokan felfigyeltek.
Mészáros Csaba egy első emeleti panellakást bérel az Inszoltól (Ingatlankezelő és Szolgáltató Rt.) Győr-Marcalvárosban. Nemrég elérkezettnek látta az időt arra, hogy az erkélyét felújítsa.
A nagyjából három méterszer egy méteres erkélylapot és alatta a szegélylécet leszerelte és maga intézte a munkát. A már korábban megrepedt üveget darabokban tudta csak kiemelni a rozsdás elemek szorításából.

Miután a keret nem fért el a lépcsőfordulóban, kötélen engedte le az utcára. Ismerőse utánfutóján vitte egy homokfúvóhoz, aki megtisztította a csiszolónak is ellenálló festéktől.
Mészáros Csabának leleményességébe és körülbelül húszezer forintjába került a biztonság.

Neki már nem kell tartania attól, ami nemrég egy nyolcadik emeleti lakóval megesett: a többméteres vasszegély egyenesen a panelház alatti átjáróra zuhant. Még gondolni is rossz arra, mi történhetett volna, ha eltalál valakit.

Olvasónk azt is elmondta, hogy nemcsak költsége, de kellemetlensége is volt jóhiszeműsége, szorgalma miatt. Máig érthetetlen számára, miért támadták azért, mert erkélye korlátját és belső falát zöldre (utóbbit levélmintásra) festette, amikor szerinte az már a belső homlokzathoz tartozik.

– Az erkély karbantartása a lakó kötelessége, akár tulajdonosa, akár bérlője az ingatlannak – kezdte Nagy György, az Inszol házkezelőség-vezetője, akit a Kisalföld keresett meg.

– A szegélylécet – amilyen a panaszos lakó feletti nyolcadik emeletről esett le – például időnként meg kellett volna tisztítani a rozsdától és újra lefesteni. Megerősíteni sem ártott volna, hiszen annak idején nem a betonba, hanem egy fatiplibe erősítették a tartócsavart.
A korlátot nem kellett volna kiemelni, Nagy György szerint el kellett volna hogy férjen a lépcsőházi fordulóban.

– Egy szakember számára nem jelenthetett volna problémát az, hogy kiemelés nélkül megtisztítsa és lefesse – folytatta az Inszol képviselője –, amúgy sem tartana túl sokáig, ezek a vaskorlátok ugyanis idővel belülről újra rozsdásodnak, így nélkülözhetetlen a folyamatos karbantartás. Ami az erkély belső falát és a korlát színét illeti: a homlokzat egységének megbontása építésiengedély-köteles.

Sajnos ezt sokan elmulasztják, akkor is, amikor osztott ablakokat építenek be, átfestik a keretet – volt, aki a kedvenc focicsapatának színére – vagy lezárják az erkélyt. Ennek tilalmáról a közös képviselőtől szerezhettek volna tudomást a lakók. Sajnos nem tudunk többet tenni ellene a figyelmeztetésnél.

Nagy György több százra becsüli azoknak az erkélyeknek a számát, amelyeknél a rozsdásodás veszélyt jelenthet. Ezek az első építésű panelházak Adyvárosban és az egész Marcalváros I-en. Másutt ugyanis már ezek az elemek betonból vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovacsics feljelentést tett

Kovacsics Imre győri független polgármesterjelölt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen… Tovább olvasom