Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kikelet hadművelet, félidő: Tízből kilenc cég vétett

Régió - Hanyagul kezelik a veszélyes anyagokat, védőeszköz nélkül dolgoznak a munkások, hiányoznak a munka-egészségügyi ellenőrzések – ezek a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok, amelyekre a „Kikelet hadművelet" során derült fény.
Az országos vizsgálat félidejéig 144 munkáltatónál tartott ellenőrzést a nyugat-dunántúli munkavédelmi felügyelőség, közülük 41-nél pihenőnapon, illetve második és harmadik műszakban. Tízből kilenc cégnél találtak munkavédelmi hiányosságot – összesen 439 szabálytalanságot – az ellenőrök.

Kiemelten vizsgálták az egészségkárosító munkahelyi körülményeket, így a zajt, a rezgést, a látást fokozottan igénybe vevő vagy kényszertesthelyzetben végzett munkát, a kedvezőtlen klímát és a porok-gázok-gőzök belégzését, valamint a rákkeltő anyagokat.

Sok helyen alapvető gondok voltak, hiányzott például a veszélyes és rákkeltő anyagok alkalmazása esetén szükséges kockázatbecslés, ami miatt a megelőzés sem lehet hatékony; ez gyakran hiányos volt azokon a munkahelyeken is, ahol felmerült a madárinfluenza kockázata. Számos munkáltató elmulasztotta a rákkeltő anyagokra vonatkozó bejelentési kötelezettségét is. Több munkahelyen szerves oldószereket használtak előzetes munkahelyi levegőszennyezettség-mérés és kockázatbecslés nélkül, itt a munkavállalók súlyos egészségkárosító hatásnak voltak kitéve.

Sajnos a vizsgálatok azt mutatják, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosok csak az előzetes és ismétlődő orvosi vizsgálatokra koncentrálnak, munkahelyi ellenőrzéseket csak elvétve végeznek.

S ha ez még nem lenne elég: „fizikai" veszélyforrásokból is jócskán találtak az ellenőrök, például villamos berendezések mellett áramütés veszélyével. A legnagyobb veszélyben azonban (ezúttal is) a magasban dolgozók voltak, a leesés elleni védelem hiánya volt ugyanis a leggyakoribb szabálytalanság: gyakran dolgoztak a munkások 7–12 méter magasban, műszaki és egyéni védőeszköz nélkül. Akadtak extrém esetek is az ellenőrzéskor, egy autópálya-építésnél például vörös fokozatú meteorológiai riasztás mellett, 100–120 km/órás szélviharban is dolgoztak egy hét méter magas híd pályalemezén...

A munkavédelmi hatóság 13 esetben összesen 3 millió 650 ezer forint munkavédelmi bírságot szabott ki, 28 személyt pedig összesen 250 ezer forint szabálysértési bírsággal sújtott. De ami a legfontosabb: azokra a hiányosságokra, amelyek most túlsúlyban voltak, az év hátralévő részében is kiemelten figyelnek az ellenőrök.

A munkavédelmi hatóság 13 esetben összesen 3 millió 650 ezer forint munkavédelmi bírságot szabott ki, 28 személyt pedig összesen 250 ezer forint
szabálysértési bírsággal sújtott.

Olvasóink írták

 • 5. joco1 2008. március 15. 06:27
  „A "munkavédelem" hasonló a "biztonságiöv" használatához. A magyar -mégha tudja, hogy kell és szükséges- daffke nem használja, nem tartja be.pld. Nyugaton miért van , hogy 20.-ból 19 használja a biztonságiövet? Nálunk: jo ha 10-böl 1?”
 • 4. gyakor 2008. március 14. 16:24
  „A cikk, munkavédelmi ellenőrzésről és nem bérezési dolgokról szól. Mindkét terület más felügyelethez tartozik. Tessék körülnézni ,csak laikus szemmel egy-egy építkezésen (ez a sláger) A vállalkozó, de sok esetben a munkavállaló is nagy ívben le.... a munkavédelmi előírásokat. Az egyik azért mert pénzbe kerül, a másik azért, mert zavarja a védősisak, a biztonsági öv, vagy kötél, stb. Az előírások betartása úgy gondolom most is kötelező.”
 • 3. matriné 2008. március 14. 12:04
  „Mért a NATO-nak van? Viszont, akiknek volna az meg nem teszi!”
 • 2. colomano 2008. március 14. 09:32
  „Tiszelt matriné!
  A munkavédelmi felügyelőségnek nincs joga ezeket firtatni...”
 • 1. matriné 2008. március 14. 07:50
  „Ahhoz meg a NATO-t kell bevetni, hogy megtugják állapitani, hogy fekete, vagy szürke a foglaékoztatási minősités e cégeknél? Vagy az mellékes? No és mit tesznek a munkások mérdekében, mert az nem az hogy a munkáltatókat megvágják! Az, hogy kiemelten figyelnek az szépkevés, ahhoz hogy ne éhbéren tartsák a munkásokat. Sőt a járulék alapokat meg lenyúlják, s nem fizetik be! Lehet, hogy ehhez nem is értenek? Láttak már valamelyik megbüntetett cégnél bérlapot is? No és mit szólnak a "Bérbeadott" avagy" bérelt dogozók" kiszolgáktatottságához?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ leggazdagabb emberei - Bill Gates csak a harmadik

Az amerikai Forbes magazin ismét közzétette a világ leggazdagabb embereinek listáját. Jelenleg 1 125 dollármilliárdos él világszerte – 179-cel több, mint egy évvel ezelőtt. Közülük 48-an még nem töltötték be 40. életévüket. Tovább olvasom