Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kikben bízunk legjobban? Tűzoltók az első helyen

Magyarország - A tűzoltóságban és a postában bíznak legjobban az emberek nálunk és tizenkilenc másik európai, amerikai országban. A hazai lista végén az önkormányzati képviselők és a szakszervezetek állnak.
A GfK Csoport 19 európai országban és az Egyesült Államokban végzett nagyszabású felmérést 19.800 ember megkérdezésével 2007 szeptember-októberében. Ennek célja az volt, hogy feltérképezze, mekkora bizalom övezi kilenc szakma és szervezet képviselőit, a bankárokat, az önkormányzati képviselőket, a tűzoltóságot, a szakszervezeteket, a rendőrséget, a postát, a bíróságot, a jótékonysági és a környezetvédő szervezeteket.

Az eredményeket a napokban hozták nyilvánosságra. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 94 százaléka bízik – kétharmaduk „nagyon megbízik" – a tűzoltóságban, így nemzetközi összehasonlításban ők azok, akiket a legnagyobb bizalom övez.  A rangsor második helyén a posta áll: a megkérdezettek háromnegyede bízik a postai szolgáltatókban.

Mindazonáltal Kelet- és Közép-Európában nagyobb bizalom övezi a postát, mint Nyugat-Európában, ahol a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott így, ám ennél többen szavaztak bizalmat a rendőrségnek. Az első két helyezett hazánkban is ez előbbi két szervezet.

Kelet- és Közép-Európában a rendőrség imázsa általában véve kevésbé jó, ugyanakkor minden második megkérdezett nyilatkozott úgy, megbízik országának rendfenntartó erőiben. Régiós összehasonlításban elmondható, hogy a rendőrség iránt a magyarok viseltetnek a legkevésbé bizalommal: csupán a megkérdezettek 48 százaléka vallott így. Az összes, a kutatásban részt vevő országot vizsgálva ennél kisebb bizalmat a rendfenntartó erőkben csak Oroszországban és Görögországban mértek a kutatók.

Általában pozitív a környezetvédő szervezetek megítélése is: a válaszadók mintegy 60 százaléka fejezte ki bizalmát irányukban. Kivétel ezalól Magyarország, ahol az e szervezetek iránt bizalmat tanúsítók aránya nem éri el az 50 százalékot és Görögország, valamint az Egyesült Királyság, ahol körülbelül minden második megkérdezett nyilatkozott bizalomról.

A „verseny" vesztesei a szakszervezetek. Az európaiak és az amerikaiak 58 százaléka „nem bízik" – egynegyedük saját bevallása szerint „egyáltalán nem bízik meg" – bennük. Legkritikusabban a bolgárok, az olaszok, a magyarok és a görögök vélekednek. Az ellenpontot Hollandia, Svájc, Svédország, Törökország, Belgium, Spanyolország és Lengyelország képviseli.

A bíróság, a jótékonysági szervezetek, a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők, valamint a bankárok iránti bizalom mértéke országonként változó, ám összességében a kép az országok több mint felében pozitív. Míg a bíróságokban Nyugat-Európa és Amerika megbízik – az arány Egyesült Államokban elérte a 66 százalékot –, addig Kelet- és Közép-Európában már csak 49 százalék nyilatkozott hasonlóan.

Hazánkban ez az arány 53 százalék, a régióban a legmagasabb.
A köztisztviselők és önkormányzati képviselők Nyugat-Európában (53 százalék) és az Egyesült Államokban (63 százalék) a lakosság nagy részének bizalmát élvezik.

A válaszadók Magyarországon és Bulgáriában a legkritikusabbak: a magyarok 73 százaléka és a bolgárok 62 százaléka saját bevallása szerint nem bízik a köztisztviselőkben, ráadásul közülük minden harmadik kifejezetten bizalmatlan. Hasonlóan eltérő véleménnyel vannak az egyes országok lakói a bankárokról. A kutatás az átlagosnál rosszabb eredményt hozott Magyarországon (31 százalék).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei X-akták

Napufó a Vagongyár második világháborús bombázása után, Bakony felett lebegő fényes gömb, fényes… Tovább olvasom