Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kik segíthetnek, ha ki akarják kapcsolni az áramot?

Portálunk annak járt utána, hogy milyen lehetőségei vannak egy szűkös anyagi helyzetű családnak a gáz- és villanyszámlák rendezésére.

Mint ismert, az E.ON-nál július 1-től a korábbi 90 napos kikapcsolási türelmi időt 60 napra csökkentették a gáz- és villanyszámlák befizetésekor.

"Az elmúlt néhány évben kifejezetten nőtt a lejárt tartozások mértéke társaságunknál.

A kilencvennapos kikapcsolási türelmi idő nem jelentett a fogyasztóknak végleges megoldást számláik kifizetésére, viszont a fizetési hajlandóságát rontotta, és így egyre többen utalnak késve - a fogyasztók sokszor úgy gondolják, ráérnek még a számla kifizetésre, az energia díjára, mint hitelre tekintenek" - kezdte a kisalfold.hu-nak Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Akik késve fizetnek, további költségekre számíthatnak


"Annak ellenére, hogy az egyhavi néhány ezer forint helyett három hónap alatt akár több tízezres számlatartozás is felhalmozódhat, amit nagyon nehéz utána kifizetni egy összegben.

Ez sok esetben egyre nagyobb összeg felhalmozását okozta, aminek egyenes következménye, hogy egyre kisebb az esély a teljes összeg rendezésre" - folytatta a szóvivő.

Nézzük, milyen változásokkal jár a türelmi idő limitálása. "Amennyiben a kiküldött két felszólító után sem rendezi valaki a hátralékát és sor került a kikapcsolásra, a visszakapcsoláshoz ki kell fizetnie a lejárt esedékességű számláit, a kamat és felszólítási díjat, valamint a ki- és visszakapcsolás díját.

Ha a visszakapcsolást csak a kikapcsolást követő 30 nap elteltével kérik, akkor - mivel a szerződés 30 nap elteltével megszűnik - a fentiek kifizetésén túl új igénybejelentő lapot is be kell adni" - közölte Egyházi Nikoletta.

Részletfizetés, önkormányzati és alapítványi segítség a bajba jutottaknak

Arra a kérdésünkre, hogy miként lehet segíteni a szűkös anyagi helyzetű, s ebből kifolyólag a számlákat nehezen rendező családokon, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője úgy válaszolt: "mindig felhívjuk rá a figyelmet, hogy ha egy-egy ügyfelünknek nehézségei akadnak számlái fizetésével, minél előbb jelezze ügyfélszolgáltunknál, hogy még időben segíthessünk megoldást találni.

Például részletfizetést tudunk biztosítani, de csak azoknak az ügyfeleinknek, akik a havi számláikat egyébként időben rendezni szokták, egy éven belül nem kaptak két alkalomnál többször felszólító levelet és nem volt deaktivált részletfizetési lehetőségük, illetve év közben nem kértek részszámla csökkentést valamint nem volt az adott fogyasztási hely kikapcsolva az elmúlt egy évben."

"Ezen kívül javasoljuk, hogy keresse fel a helyi önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai Irodáját, valamint a Családsegítő Szolgálat területileg illetékes központját, ahol lehetősége van többféle támogatás igénylésére.

A Családjainkért Alapítvány és a Héra Alapítvány az energiaárak emelkedése miatt súlyos helyzetbe került családokat támogatja.

Ezen kívül egyes önkormányzatok szociális irodáin adósságcsökkentési támogatás igényelhető a három hónapon túli hátralékok kiegyenlítésére, valamint lakásfenntartási támogatás is kérhető a tárgyhavi számlák részbeni kiegyenlítésére minden önkormányzatnál" - magyarázta Egyházi Nikoletta.

Kérjék az "induló csomagot"

A felsorolt lehetőségeken kívül a szociálisan rászoruló, védendő fogyasztókat (a 2007. évi LXXXVI. villamos energiáról szóló törvényben meghatározottak szerint) részletfizetéshez, fizetési haladékhoz és előre fizetős mérőhöz való jog illeti meg.

Azok az ügyfelek, akik úgy ítélik meg, hogy jogosultak lehetnek a kedvezményre, az E.ON telefonos ügyfélszolgálatain és a személyes ügyfélszolgálati irodákban kérhetik az úgynevezett "induló csomagokat". Ennek a formanyomtatványa letölthető az E.ON honlapjáról.

Ez tartalmazza a részletes tájékoztatót, egy E.ON adatlapot az adatbázisban történő beazonosításhoz, a szolgáltatást igénylő, kitöltendő adatlapokat a védendő státusba kerüléshez, valamint a megcímzett válaszborítékot.

3000 tartozó ügyfél Győr-Moson-Sopron megyében

"Az áram- és gázhasználók összességében több tízmilliárd forinttal tartoznak társaságunknak. Harminc napon túli hátralékaik mértéke 2008-hoz képest több mint húsz százalékkal nőtt 2010-ben.

Védendő fogyasztóink száma pedig 2008 után hússzorosára nőtt. A társaságunk ügyfelei közül közel 80 ezren vannak a védendő státuszban.

Összességében tavaly a teljes ellátási területünkön 55 ezer ügyfelünket kapcsoltuk ki a szolgáltatásból, ebből több mintegy 3 ezer ügyfelet Győr-Moson-Sopron megyében" - zárta szavait az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Babenko 2011. június 19. 15:42
  „Talán nem kéne az a sok ilyen olyan áramátalakítói- szélalapú- rendszerüzemi- elosztói veszteségdíj- , meg mit tudom még milyen díj és máris könnyebb lenne fizetni a jelentősen csökkent összeget. A tavalyi "fizesd időben és kedvezményt kapsz" akció is egy nagy átb*szás volt, mert mint kiderült, nem a számlára adnak kedvezményt, hanem csak a villamosenergia felhasználásra. Ez őrület, hogy az ember fizetésének a háromnegyedét elviszik a közüzemi díjak. Fűtés .,20 000, villany 7500, gáz 5600 hidegvíz 4600+ melegvíz9000+ nemtudommilyenvíz3700, szemét 7360. közös költség 7650, . Ha nyugdíjas lennék, beledöglenék. :(”
 • 28. Yoav-Ben-Meir 2011. június 06. 15:50
  „Kik segithetnek??
  ecceru!!
  egy kituno villanyszerelo peldaul,aki imad barkacsolni is!!”
 • 27. evikedves 2011. június 04. 14:14
  „Pancser!A Jóisten X-re játszik hogy egy nagy embert idézzek!”
 • 26. senkialadár 2011. június 04. 12:47
  „kedves Egyházi Nikoletta ezt ki...<moderálva> rosszul gondolod,de honnan is tudnád te mi az amikor megjön a többezres csekk és egy kenyérre valója sincs amikor több millás autóval járkálsz kitudja mekkora házadban nézed a bazi nagy plazma tévéd.”
 • 25. zsukov 2011. június 04. 11:24
  „Persze majd mi fizetünk ....”
 • 24. tricse 2011. június 04. 09:46
  „Amúgy nem értem miért kell összekeverni a nemfizetést a részletfizetéssel illetve a fizetési haladékkal? Persze akinek ismeretlen a létbizonytalanság az ugye könnyen dumál!”
 • 23. janika 2011. június 04. 06:18
  „Pancsernak Jehovája van akinek esze ágában sincs köréje gyűjteni a pancsereket!Ők csak is Magyarországon élik a világukat és szaporodnak!”
 • 22. MANASZ 2011. június 04. 05:51
  „Orbán Kormány meglépte azt,amit eddig még soha egyetlen egy sem, lehetetlenné tette a szegények felemelkedését azáltal, hogy az Európai közüzemi fizetési normákat vezette be, Magyar keresetekből és nyugdíjakból. Szégyen és gyalázat egy Miniszterelnök részéről egy olyan magatartás forma,amelyben úgy akar valaki elismerést kivívni más vezetők előtt,hogy a népet meg porig tiporja és leszegényítve teljesen megalázza.”
 • 21. tricse 2011. június 04. 00:30
  „pancser szavam ne felejtsd: Isten nem bottal ver!”
 • 20. gagya 2011. június 03. 23:27
  „hát igen! Nekem is sokan mondták ezt, de amikor választanom kell a gyerekeim és a tartozások között akkor mi a megoldás? A gyógyszereket nem váltottam ki sokszor csak, hogy befizessem a számlákat! Nem akartam lebetegedni, de a gyógyszer hiánynak köszönhetően még rosszabb lett. Aki tud okosabbat mondani azt csinálom! Nem az államnak szültem a gyerekeket, a sors hozta így!”
 • 19. pancser 2011. június 03. 21:17
  „Aki nem fizet nem kap áramot. Itt nincsen helye magyarázkodásnak.”
 • 18. evikedves 2011. június 03. 21:11
  „Én csak azt nem értem hogy van az,van akinek 200000 ezres tartozása van és nem kapcsolják ki,van akiét 15000 miatt igen!?falun senki nem segít nincs családsegítő nincs segély!az is érdekes van amikor több a visszakapcsolás mint a tartozás!!!!!”
 • 17. gagya 2011. június 03. 20:41
  „Mi a családommal már bírnánk anyagilag, de sajnos a munkanélküli időnkből annyi elmaradásunk lett, hogyha a bankokkal nullázódunk le, akkor a rezsi marad el, ha a rezsit fizetem, akkor a bank marad el! A hónap elején örültem, végre betudtam minden elmaradásomat fizetni, erre jött a gázas kérdezte, hogy rendeztem- e a számlát. Bemutattam a csekket, megköszönte és elment! Jött az e-on embere, megmutattam a számlát és azt mondta, hogy őt nem érdekli, központilag nem érkezet be még! Egymással szemben sincs szerintem szociális érzékenység, pedig a gázas maszek volt, ő a leszerelt mérők után kapja a pénzét! Az e-onba bementem, a kikapcsolástól számítva 15 perc alatt befizettem a visszakapcsolási díjat is! Csak fél órát kértem tőlük, hogy várjanak amig elszaladok a központba!
  Azt mondták, hogy nem érnek rá, mert látják őket, hogy hol vannak, meg kell csinálniuk a munkát! A szomszédom mondta, hogy utána még fél órát ettek a kocsiban a ház előtt! Köszönöm, hogy februárban lejárt a védendő fogyasztó státuszom, és még utána belerúgnak a fogyasztóba, akinek egy 4 és egy 8 éves tartósan beteg gyereke van! A Plusz kiadásnak köszönhetően nem vehettem meg a véralvadásgátlómat!”
 • 16. verembele 2011. június 03. 18:32
  „Tisztelettel: 15. Julianusz 2011.06.03. 18:1
  Megkövetlek.
  Ilyen finom fogalmazást és megszólítás nélkül?
  Nem gúnyolódom.
  Higgadt, szép írás.
  Üdv.”
 • 15. Julianusz 2011. június 03. 18:19
  „Ezeket sajnos nem kell kutatni. többen vannak, mint akik tényleg a legjobb spórolás mellett sem képesek fizetni. de akik tényleg rászorulnak a segítségre, ezek miatt nem jut nekik segítség.De ezek spórolnak is, meg megpróbálnak, igyekeznek fizetni. de akik várnak az állam, az önkorm. segélyeire, inkább játékgépre mint a csekkekre, meg segélykor minden, másnap semmi, azoknál éjjel nappal szól a tv, egész éjjel ég a villany számgép,stb.
  Így ez tényleg nem a megoldás, hogy 3hónap türelmi idő, meg hogy nekünk fizetőknek kell bűnhődnünk.
  Sokaknak fáj, de hogy a valóban rászorultakon minden téren hatékonyabban lehessen segíteni, a kormánynak valahogyan fel kell számolni, a sportból megszokásból munkakerülésből segélyezettek körét.”
 • 14. verembele 2011. június 03. 18:00
  „Tisztelettel: 12. Julianusz 2011.06.03. 17:44
  Látom mély háttérkutattással rendelkezel.
  Hogy ki milyen életkörülmények miatt lop energiát azt senki sem tudja....vagy mégis? Az a számla amit kapsz.
  Igazad van sokan "Sportból" nem fizetnek.. Fusson a szolgáltató a pénze után. De azt megint a becsületes befizetőn hajtják be. "Én" már unom a sokszorosan befizető balek szerepet....
  Azért a "Szolgáltató"-nak is igazat adok.. Ha senki nem fizet akkor előbb - utóbb csőd...
  Akkor vissza a jurtához??
  Üdv.”
 • 13. Julianusz 2011. június 03. 17:57
  „Sokan megszokták a segélyt, és tökéletesebb életformának tartják a sírjunk ríjunkot meg a verjük a huppot a segélyért, mint a munkát.Mert ez már életforma. És itt nem azokról beszélek, akik keresik a munkát, és dolgozni akarnak, dolgozni járnak. Mert aki valóban akar dolgozni, az 60-70ezerért is eljár 3 műszakba, aki pedig nem akar dolgozni, az hangoskodik, hogy nem talál munkát, megy segélyért, és ha ajánlanak neki egy minimálbéres állást, akkor azt mondja, ennyiért nem érdemes eljárni, dolgozni, hajnalban kelni.(Diplomával 16hónapig TESCO-ba éjszakai pakolós voltam)
  Akármilyen kormány lessz, az ilyen emberek csak a segélyt várják, meg hogy ki fizeti ki helyettük a számlákat segélyezés címén”
 • 12. Julianusz 2011. június 03. 17:44
  „Szerintem a nem fizetők kevés százaléka az, aki tényleg nem tudja befizetni, persze van ilyen is, és ők tényleg megérdemlik az önkormányzati,stb segítséget. De az a baj, hogy sokan, akik a segély minden címszó alatt meg 3hétig a tetőfedőkkel, 2hétig az ácsokkal, dolgozik, aztán 2hétre elege van a munkából, majd újra kezd valahol, közben provident, mert ilyen munkákért napi heti fizu jár, hitel a boltban , 4 tévé 2hűtő, mosógép, falakat szétvető mélyládából tomboló zene, amikor elmondom, hogy a minimálbéremből 15ezer a villanyszámlám, kiröhög, hogy ügyesen kell csinálni, a családvédelmis fizetési trükkökre bíztatja, na nekik nem fontos, hogy fizessenek.
  Az egyik ilyen 5 gyerekes családnál, ahol apuka másik házba van bejelentkezve, hogy anyuka egyedülállóként kapja a családit 120ezer pannontartozás van, a villany kikapcsolás előtt mindig 1 csekk feladva, de van digi tv, internet. A másik 4tagú család, se rét, se kaszáló se vetett föld, 3 ló, audi, apuka munkanélküli, anyuka rokkantnyugdíjas segélyek, lakhatási támogatás boltba, postára egész nap mindenhova kocsival járnak. 100ezres víz, villany tartozások.”
 • 11. verembele 2011. június 03. 16:25
  „Tisztelettel: Üssük egymást... pro és kontra..
  Azt "senki" nem veszi észre ami fenti cikk legvégén vagyon Írva.....
  "55 ezer ügyfelünket kapcsoltuk ki a szolgáltatásból" Szerintetek itt visszamentünk a középkorba??? Egy év alatt..
  Hajrá Magyarok, Hajrá Magyarország!!!!!! Hát most feleim hol is vagytok???
  Ha tovább fogalmazok az nagyon csúnya lesz...
  Üdv.”
 • 10. reszegenisjozan 2011. június 03. 15:37
  „6. nakiazsivany

  "Kedves" e-onos "kolléga", tessék elolvasni amit írtam!!!!
  Befizetett, de le NEM könyvelt tételről beszéltem. Tudom, hogy dolgoznak az E-onnál értelmes emberek is. Nem tudom, hogy miért a leghülyébb ír közülük.
  Kikapcsolás után azonnal bemutattuk a rég befizetett csekket (amit elfeljetettetek lekönyvelni) mert amúgy 5 évre megőrzünk mindent.
  Az E-on 24 órán belül kapcsolja vissza a szolgáltatást. Így másnap már volt áram. Okos gyerEK, melyik magánszemély fizet napi 20000 ft áramszla-t????
  Továbbá azt is írtam, hogy előtte és utána is rendesen fizetve és véletlenül könyvelve voltak a tételek, csak az az egy nem.
  Ha az E-on ideküld egy droidot, akkor kérem, válasszon egy értelmeset, aki nemcsak olvasni tud, hanem értelmezni is!!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajléktalan férfi segédápoló lett Győrben: utolsó lépés a munka felé

Véget ért a munkába lépés megkönnyítését célzó Lépésről lépésre program, amelynek során 65 rászoruló… Tovább olvasom