Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Kik parkolhatnak önkényesen a Dunakapu téren?

Hiába a tiltás, több tucatnyi autós hány fittyet a KRESZ-re, s parkol szabálytalanul a győri Dunakapu téren. Vajon miért tehetik ezt meg nap mint nap?

Az utóbbi hetekben több olvasónk is jelezte: hogyan lehetséges, miszerint a Dunakapu téren kéttucatnyi, de nem ritkán 40-50 autónál is több parkolhat nappal, amikor világosan jelzi tábla a téren, hogy behajtani csak engedéllyel szabad?

Nos, első körben megbizonyosodtunk az állításról, s valóban rengeteg autót hagy tulajdonosa a téren.


Így parkolnak egyesek a Dunakapu téren! Videó: Cseh Róbert.


A Győri Kommunális Szolgáltató nem tehet a problémáról, hisz a téren nincsenek kijelölt parkolók, s ennek megfelelően a Komszol munkatársai nem is ellenőrizhetik a Dunakapu téren parkírozó gépjárműveket.

"A Dunakapu téri piacteret egy városi közgyűlési döntés értelmében a KISOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete üzemelteti a hét minden napján, így hatáskör híján nem tudunk a térrel kapcsolatosan konkrét ügyben nyilatkozni" – kezdte portálunknak Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős munkatársa.


Népszerű parkolóhely a Dunakapu tér, kár, hogy illegális itt megállni. Fotók: Cseh Róbert.

"Általánosságban elmondható, hogy a tér szerda-péntek-szombati (és havi egy vasárnap) piacnapjain áruszállító gépkocsival történő használatát engedélyhez kötötten javasoltuk az üzemeltetőnek, így a piaci időszakon kívüli illegális behajtást a hatóságok szankcionálhatják, hiszen közterületről van szó" – tette hozzá Máthé-Tóth Péter.

Nagy Lászlóné, a KISOSZ Megyei szervezetének titkára azzal kezdte, hogy "a szabálytalan parkoló autósok rengeteg gondot okoznak a piacon árusítóknak, s nem egyszer kis híján tettlegességig fajuló viták tárgyát képezték már".


Szavazzon!


"A Dunakapu térre csak árusok és őstermelők kaptak behajtási engedélyt – összesen körülbelül 250-en rendelkeznek ilyen papírral –, de azt hangsúlyozni kell, hogy ők is csak piacnapon, s piac végéig hajthatnak be a térre - leszámítva egy-két állandó parkolásra engedélyt kapó büfékocsit.

Úgy gondolom, mi minden tőlünk telhetőt megtettünk a probléma rendezéséért – volt idő, amikor sorompó állta az autósok útját, de ez sem vált be –, a Győri Útkezelő segítségét szintén kértük, s ennek eredményeként ki is került behajtást tiltó KRESZ-tábla a térre.

Egyedül az oldaná meg valószínűleg a szóban forgó helyzetet, ha a hatóságok keményebben lépnének fel a szabálytalankodókkal szemben" – közölte Nagy Lászlóné.

(A szabály betartatása a hatályos törvények szerint a rendőrség és a Közterület Felügyelet feladata.)

A Dunakapu téren illegálisan potyázó autósokban egyébként az a "legszebb", hogy alig pár lépésnyire innen, a Móricz Zsigmond alsó rakparton ingyenesen lehet parkolni.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy egyeseknek ez a pár lépés is leküzdhetetlen akadályt jelent, s inkább tesznek a (KRESZ)-szabályokra.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. him007 2010. február 08. 21:14
  „Na én csak röhögök magamban...
  Remélem nem kap senki agyvérzést, mert felhúzta magát.
  Tény, hogy megoldást kell találni.
  Parkolóhelyek hiánya nem minden napszakra igaz, de tény, hogy akad amikor nem találni helyet.”
 • 93. Mankapunka 2010. február 05. 12:29
  „sx4
  Ipar kamaránál délelőtt 100-nál több üres hely van mindig.”
 • 92. sx4 2010. február 05. 10:26
  „Eléggé kényes témát boncolgat a levelezők tábora. Parkoljunk, vagy ne a téren?
  Előre közlöm, van érvényes behajtási engedélyem, a város teljes területére, mégsem parkolok a téren, mert a legtöbb esetben van hely a rakparton.
  Rakpart:
  Kellemetlen amikor a rakpartról fel szeretne jönni a parkolása végén az autós, de az elmúlt hetek időjárása tett oly dolgokat, ( hóesés...hideg...) ami miatt egyszerűen szinte lehetetlen volt a síkos macskaköveken felhajtani....ott a rakparton többször előfordult, hogy a saját kocsimba nem tudtam beszállni, mert annyira szorosan mellém álltak, vagy ha be is tudtam volna szállni, nem sikerült volna elindulnom, mert elém, vagy mögém állva akadályozták a kihajtást...ez rendszeres visszatérő gond...lehet ellenőrizni.
  Parkolóházak:
  Jókai utcai parkolóház...amióta ingyenes, a nap legnagyobb részében a szabad helyek száma a tájékoztató táblák alapján sok esetben 0...azaz NULLA.
  Ipari kamara...nem hiszem, hogy akinek a belváros Északi részén, akadna dolga, örömmel állna meg ott, mivel hiába 5 perc, de akkor is messze van...ennyi erővel az Árkád parkolóban is hagyhatná a kocsit.
  A parkolás a téren szerintem elsősorban kényelemből, és a rutinból fakadó vezetésből fakad.
  Igen rutinból vezetés, mert a táblákat már szinte nem is nézzük, ( tisztelet a kívételnek...) hiszen a multkor még lehetett...jó példa erre a Gárdonyi u -Szt. István u. sarok, ahol megváltozott a közlekedési rend, lehet az alúljáróbol kifelé a belvárosba menni...vagy az Árpád u., Bajcsy Zs. u. eddig védettsége megszünt a Gárdonyin közlekedőkkel szemben, de NEM nézik a táblákat, és az ablakomból sok esetben lehetek szem, és fültanúja az "anyázásnak" dudálásnak....
  Szóval kicsit sem könnyű azokkal az autósokkal együtt élni, közlekedni, parkolni, akikben semmi tolerancia nincs, és övék a város.. ( gondolják..)
  Szóval nehéz döntés, nem is szeretnék a parkolással kapcsolatban dönteni.
  Minden dolognak 2 oldala van, tessék megnézni a másik oldalt is, és úgy itélkezni....”
 • 91. reszegenisjozan 2010. február 05. 00:18
  „85. hozzászólás Epoxigyanta 2010.02.04. 23:00

  Én úgy látom, hogy nincs létjogosultsága a lakásod bejárati ajtaján felszerelt zárnak. Így azt leszereltetem és ha nem vagy otthon, tehát nem használod a lakást, akkor egy pár hajléktalant odaviszek melegedni.
  Miért csak te szabhatod meg, hogy milyen szabálynak van létjogosulsága???????????????
  Én miért nem szabhatom meg, hogy minek van és minek nincs létjogosultsága?????
  Ráadásul jót is teszek emberekkel. Téged sem zavarna, hisz nem is vagy otthon.

  Micsoda duma, hogy egyesek szabályokat írnak felül, de csak és kizárólag azt ami nekik, az ő aktuális kényüknek, kedvüknek éppen megfelel.”
 • 90. reszegenisjozan 2010. február 05. 00:02
  „85. hozzászólás Epoxigyanta 2010.02.04. 23:00

  "mert ott érzem,hogy útban lennék és van létjogosultsága a tiltó táblának."

  Remélem most már érzed, hogy a Dunakapu téren is útban vagy. Nem beszélve azokról, akik ottfelejtik az autót és így nem lehet a másnapi piacozásra felkészülni. Pl a standokat felállítani.

  Idézet innen a cikkből. Látom ezt sem olvastad. Vagy ezt SEM érted??????????
  "a szabálytalan parkoló autósok rengeteg gondot okoznak a piacon árusítóknak, s nem egyszer kis híján tettlegességig fajuló viták tárgyát képezték már"

  Tehát nekik is útban vagy, vagytok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Mivel teljesen egyértelmű, hogy te vagy antiszociális, így neked kívánok jobbulást!!!! Márcsak a mi érdekünkben is, akik tudjuk, hogy így a 21 század környékén társadalomban (tudod sok ember behatárolt területen) élünk, különböző írtalan és írott szabályokkal együtt...”
 • 89. reszegenisjozan 2010. február 04. 23:54
  „85. hozzászólás Epoxigyanta 2010.02.04. 23:00

  "Téged például miért zavarnak az ott parkoló autók? Tudsz erre válaszolni? Arra szoktál sétálgatni és félsz,hogy elütnek? "

  Ha pár hónapos babával sétálnál, akkor te is félnél, hogy elűt az autó. De nyílván nem ez az elsődleges ok, mert eddig senkit nem láttam száguldozni a Dunakapu téren. De naponta többször is arra visz az utam. Igen, a pár hónapos pici babával és ahogy csak lehet kerülőm a nem túl kellemes gázokat, részecskéket, amelyek az autó kipufogójából kijönnek.
  Persze lehet kerülni. Kerülök is és így a macskaköves járdán kell végigdöcögni a babakocsival, miközben a baba feje rázkódik folyamatosan. Persze olyankor sietni sem tudok.
  De kérdem én, miért nekem kell kerülnök, ha mások szabálytalankodnak????????????????????????????????????
  Miért kell nekem, nekünk hátrányt szenvednünk pár se.ggfej miatt, akik kb száz méterre INGYEN!!!!!!!!!!!! parkolhatnának?????????

  Ha logikus lenne a szabályszegés. -sértés, akkor én is mellette állnék és szólnék a helyi képviselőnek, hogy járja ki az utat a tér parkolóvá alakítása maitt. És a többség érdekében én is kerülnék és tűrnék a többség érdekében.
  De ez nem a többség érdeke. Ez néhány agyatlan kényelme, lustasága, nemtörődömsége, ANTISZOCIÁLIS viselkedése!!!!!!!!!!! Semmi más. És ezt akarja pár deviáns ideológizálni.”
 • 88. Mankapunka 2010. február 04. 23:43
  „Én veled vagyok Részeges.Csak így tovább,ha kell segítség jövök!!!

  Egyet értek veled.Én se parkolhatok a tilosban parkoló rendőrautó előtt a Munkácsy utcában,pedig nem zavar senki,mert a jobbra kanyarodó sávban max. 1 autó áll a lámpánál.
  Ott miért nem parkolhatok,kedves hozzászólók?????

  <moderálva off>”
 • 87. reszegenisjozan 2010. február 04. 23:32
  „86. hozzászólás Epoxigyanta 2010.02.04. 23:06

  Először erre válaszolok.

  "Érdekes,Advent időszakában lehetett parkolni,akkor mindenki örült neki? Akkor reszegenisjozant sem zavarta? Vagy igen?"

  Nem, nem zavart, mert akkor csak bizonyos ideig parkoltak ott az autók.
  Monaco útjain 200-300 km/óra sebességgel száguldoznak a járművek. Hogy lehet ott pl babakocsival sétálni, közlekedni???? Ha erre tudod a választ, akkor tudod, hogy többek között miért nem zavart az "adventi" parkolás.

  Továbbá Adventkor logikus volt az ottani parkolás, mert írtam már, hogy ezúttal miért nem "jogos" ott parkolni. Olvasni sokan tudnak, de nagyon kevesen értik ezt a fránya magyar nyelvet.
  Szóval Adventkor sokkal, sokkal többen parkoltak Győr belvárosában, mint a mai nap.
  Leírom harmadszorra is:
  A MÓRICZ ZSIGMOND RAKPARTON KB 10-SZER ANNYI AUTÓ IS ELFÉRT VOLNA, MINT AMENNYI PARKOLT A DUNAKAPU TÉREN MA DÉLUTÁN.”
 • 86. Epoxigyanta 2010. február 04. 23:06
  „#84 Primax!
  Itt most nem mozgássérült parkolóról van szó. Ne keverd a szezont a fazonnal. Hanem csak egy semmire nem használt(piac és néhány rendezvény kivételével) lepukkant térről,amire nem biztos,hogy ki kellne tenni a behajtási tilalmat jelző táblát.
  Érdekes,Advent időszakában lehetett parkolni,akkor mindenki örült neki? Akkor reszegenisjozant sem zavarta? Vagy igen?”
 • 85. Epoxigyanta 2010. február 04. 23:00
  „<moderálva>
  Téged például miért zavarnak az ott parkoló autók? Tudsz erre válaszolni? Arra szoktál sétálgatni és félsz,hogy elütnek? Hidd el én sosem állnék garázs elé,rokkant parkolóba,kapubejáróba. De ha úgy alakulna én is letámasztanám a járművemet a DK-téren.
  És reagálva egyik hozzászólásodra a Széchenyi-téren sem állnék meg,sem az Arrabona előtt,mert ott érzem,hogy útban lennék és van létjogosultsága a tiltó táblának.
  Jobbulást.”
 • 84. Primax 2010. február 04. 21:58
  „Egyszerű a megoldás. El kell szálítani a tilosban parkolókat és minimum 30.000,- Ft-os büntetést nekik.
  Nem csak a Dunakapu térről, hanem egyéb helyekről is. A mozgássérült-parkolókban álló verdákat is, ha nem jogosan használják a helyet.
  Ez elvenné a kedvet a szabályszegéstől, legalábbis kevesebb lenne a próbálkozó.
  A befolyt pénzt pedig - a szállítók kifizetése után - jótékonysági célokra lehetne fordítani.
  Sokszor látom a Gazdaságos hipernél, hogy gátlástalanul - sokszor keresztben - parkolnak a méteres jelekkel felfestett "rokkant"-helyeken. Nem mozgássérültek,- látszik rajtuk - és az autó szélvédője mögött sincs semmiféle igazolvány. Egyszerűen lusták és azt gondolják, hogy ők ezt -is - megengedhetik maguknak.
  Amúgy - és ezt nem kötekedésnek szánom - jellemzően nagy és méregdrága verdákkal...”
 • 83. reszegenisjozan 2010. február 04. 21:43
  „81. hozzászólás SENKI 2010.02.04. 21:31

  Nem az állandó részegség, hanem az egyszerre bevitt nagy mennyiségű alkohol vezethet az agyhalálhoz. :))))”
 • 82. reszegenisjozan 2010. február 04. 21:41
  „81. hozzászólás SENKI 2010.02.04. 21:31

  "Én is követek el szabálysértéseket."

  Ha esetleg a három mondat közül már nem tudod kbogozni ezt a mondatot, akkor kiemeltem neked.

  "Nem biztos, hogy nem az a birka aki ész nélkül követi a "szabál"-t..."

  Én is ezt vallom!!!!!!

  A Dunakapu téren akkor lenne "jogos" ez a szabályszegő parkolás, ha
  - nem lenne az ingyenes Móricz rakpart kb 100 méterre
  - ha nem lenne 2 db INGYENES parkolóház Győrben
  - ha a Dunakapu tér valami elhagyatott hely lenne a város szélén

  Továbbá: ha a fizető parkolóhelyen szabályosan megálló autós fizet, akkor az se sírjon, akinek a szabálytalan parkolás miatt fizetnie kell.
  Ma sokan sírhatnak, mert a közterületesek végigmentek a téren és az összes ott parkoló autót lefényképezték. Lehet és remélem, hogy most csak figyelmeztettek.
  De ha ott látok parkoló autót, akkor személyesen fogom kihívni a rendőrséget és meg is várom őket és panaszt teszek ellenük, ha nem fognak intézkedni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Legyen már végre rend ebben a k.urva országban (gyurcsány-így kisbetűvel-után szabadon)!!!!!!!!!!
  Ne a szabálytalankodónak álljon feljebb. Ha balga volt és birkaként ment a többiek után, akkor fizessen és kussoljon!!!! Persze a rendőrnek, közterületesnek magyarázkodhat, majd meglátja mi lesz a reakció.”
 • 81. SENKI 2010. február 04. 21:31
  „Az állandó részegség előbb utóbb agyhalálhoz vezethet...
  Nem biztos, hogy nem az a birka aki ész nélkül követi a "szabál"-t...
  Jó szabályokra szükség van, de ami távol áll a való élettől annak semmi értelme. Ezek vezetnek az igazi "agyhalálhoz".”
 • 80. reszegenisjozan 2010. február 04. 21:26
  „moderálva”
 • 79. reszegenisjozan 2010. február 04. 21:21
  „73. hozzászólás him007 2010.02.04. 19:23

  "Véleményem szerint a probléma gyökere az, hogy mindenki megy a másik után. Jártam már én is így, hogy nem volt hely, és a forgalom vitt magával és ott parkíroztam."

  Nem az a probléma, ha sok a birka, hanem az ha a birkák hülyeségeinek erkölcsi, ideológiai alapot keres pár agyhalott.”
 • 78. SENKI 2010. február 04. 21:19
  „Ha nincs piac, vagy más rendezvény, akkor miért vannak útban azok az autók, melyek nem terhelik a belvárosban lévő csekély számú helyet? "Dögöljön meg a szomszéd tehene is"? A szoci szócsőre jellemző, hogy erre szavazati lehetőséget nem is adott. Ugye elvtikéim...?”
 • 77. reszegenisjozan 2010. február 04. 21:18
  „73. hozzászólás him007 2010.02.04. 19:23

  "Nos, ha valakiket ez nagyon zavar, akkor vegyék a fáradságot jelöljék ki a parkolókat és kérjék meg az árát."

  Ez valami vicc akar lenni???? Vegyek festéket, fessem fel és kérjek pénzt a parkolásért????? Az ilyen CSOPORTOS és FOLYAMATOS szabálytalanság elsősorban nem a hatóságokat kell, hogy zavarjon, hanem MINKET egyszerű állampolgárokat!!!!!

  "A városban nem lehet helyet találni."
  Vagy tájékozatlan vagy vagy hazudsz. Amikor a Közterület Felügylet emberei büntettek, a Móricz rakparton rengeteg hely volt. De ugyanez igaz az ingyenes parkolóházakra is.

  "És gondolom a parkírozók nagy része nem sétálgatni megy be a városba, hanem dolgozni, ügyeket intézni."
  Ruhát miért nem meztelenül mész vásárolni????? Akkor legalább nem kellene levetkőznöd, hogy felpróbálhasd a ruhádat. A Móricz rakpar, ahol INGYENES a megállás és ma rengeteg hely volt, amikor büntettek, kb 100, azaz száz méterre van attól a helytől, ahol a szabálysértést csoportosan elkövették és amelyet pár agyament védeni igyekszik.

  "...nem hiszem el, hogy akinek kocsija van, soha de soha nem követ el hibákat, rossz helyen parkolás, piroson való áthaladás...stb."
  Két autóm is van, tehát nem gyalogosként támadom a számomra ismeretlen autósokat. Én is követek el szabálysértéseket. DE és itt a lényeg, nem védem a csoportosan elkövetett szabálysértéseket és nem arra bíztatom a gyalogosokat, autósokat, kerékpárosokat, hogy szabálytalankodjak csak nyugodtan, mert biztos megvan a magyarázata a szabálytalanságotoknak, meg amúgy sem öltetek meg eddig senkit sem azzal, ha pl 300-al mentek az autópályán. Nem, még nem. De ilyen alapon, lassan lehetne követelni az üres garázsokban a helyet azoknak, akik a belvárosban dolgoznak, belvárosban ügyet intéznek, stb.”
 • 76. Driver 2010. február 04. 20:41
  „Ez az ő is ,akkor én is hatás. A sok birka megy a főkolompos után.Akár a mocsárba is.Ha elkezdenek süllyedni akkor meg persze a mocsár a hibás. A tilosban parkolásért márpedig bünti jár.”
 • 75. reszegenisjozan 2010. február 04. 20:13
  „71. hozzászólás Mankapunka 2010.02.04. 17:32

  Meg fogom kapni???? :))
  Micsodát???
  Ezúttal valaki más szólt a Közterület Felügyeletnek. Lehet ott is olvasták a cikket.
  Köszönjük szépen nekik, hogy végezték, végzik a munkájukat!!!!!!

  Lesz, volt egy pár embernek (jó soknak) meglepetés!!”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamivel kevesebb az influenzás

Megyénkben kicsit többen fordultak orvoshoz, ugyanakkor az influenzás tünetek miatt panaszkodók… Tovább olvasom