Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kijevtől Gyirmótig hosszú az út

Gyirmót - A gyirmóti Lengyel házaspár mindent megtenne azért, hogy hatéves Máté fiuk – kortársaihoz hasonlóan – szaladjon, rúgja a labdát. A család reménykedik, a kapott őssejtek pedig már „dolgoznak" – a gyermek új esélyeket kapott gyógyulásához.
Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a gyirmóti Lengyel Máté születését követően kapott agyvérzést (Kisalföld, 2007. július 23.). A gyermek keze, lába nem úgy engedelmeskedik, ahogyan azt szeretné, mi több, mozgásában, helyváltoztatásában állandó segítségre szorul. A győri Erzsébet Ligeti Óvoda Boglárka mozgássérültcsoportjában ugyan a korai fejlesztés minden mozzanatával találkozik Máté, ám áttörő javulást egy kijevi őssejtbeültetéstől reméltek, s remélnek a szülők. Utóbbihoz kértek támogatást szűkebb és tágabb pátriájukban Lengyelék és a kérő szó meghallgattatásra talált: sokan segítettek.

Máté minden lépéséért megküzd, a család az őssejtek beépülésétől vár igazi eredményt. Fotó: Harcsás Judit

– Idegi és agyi őssejteket is kapott a fiunk, mintegy százmilliót, legalábbis így tájékoztattak bennünket – mondta el Lengyel Attiláné, Máté édesanyja. – A kijevi klinikán az izomlazítót is „bevetették", ennek köszönhetően nem áll keresztbe a lába, gyakoroljuk a járást.

Orsolya, az anyuka elmondta, az izomlazító jótékony hatása már most észrevehető, az őssejtek beépüléséhez viszont nagy türelem és sok idő kell. A kisfiú lábai „nem keverednek össze", segítséggel járni tanul, erősödnek az izmai.

– Nagyon sok ismeretlen embertől is kaptunk segítséget, köszönet érte a Kisalföldnek – folytatta az édesanya. A vám- és pénzügyőrségtől kezdve Máté óvodájáig, az Esély kht.-ig többen példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot: öregfiúkmeccset, jótékonysági hangversenyt szerveztek, ami bennünket is megerősített a hitünkben.

Lengyelné Orsolya elmondta még: az igazán optimális az volna, ha itthon, Magyarországon is lehetőség nyílna az őssejtbeültetésre mint lehetséges terápiára. Ők negyedmagukkat feküdtek a kijevi klinikán, köztük a koroncói Szücs Tibikével, egy szívműtött kisfiúval és egy olyan kisgyermekkel, akinek a lábára sírkő zuhant. Máté négyük közül az egyetlen volt, aki születésekor sérült. Ahogyan minden sérülés, úgy az övé is különbözik másétól, de az már most biztos, hogy hat-nyolc hónap elteltével újra meg kellene ismételni a beavatkozást.

(Akik bármiben segíteni tudnának Lengyeléknek, a Kis-Rábamenti Takarékszövetkezetnél nyitott 58900040-10021323-as számlaszámon megtehetik. Az édesanya elérhetősége: 30/521-5001.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissesség, lendület – megújult kisalfold.hu

Győr-Moson-Sopron – "Formájában és tartalmában is megújult Győr-Moson-Sopron megye vezető… Tovább olvasom