Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kifüstölték a rókákat Romándon

Ma már nyugodtak lehetnek a romándi diákok, eltűntek a rókák az iskola környékéről.
Mint emlékezetes, szeptember 2-án rendhagyó „biológiaórát" tarthattak a Veszprém megye határán fekvő Romándon, az iskolába ugyanis beszökött egy róka. A tantestület sokáig nem tudott mit kezdeni a helyzettel, azonkívül, hogy kulcsra zárta az állat által megszállt tanterem ajtaját. Na nem is a rókától kellett óvni a kilincset, inkább a gyerekektől, akik a rémült felnőttekkel ellentétben igencsak élvezték a pergő eseményeket.

Reggeltől délutánig tartó huzavona kezdődött Romándon, az illetékesek egymásra mutogattak, senki nem vállalta, hogy az ő feladata lenne elkergetni a fiatal rókát, amely egyébként nem ártott senkinek. Végül megunta a tépelődést, s mielőtt az iskola egyik tanára úgy döntött volna, hogy minden hivatalos „ceremónia" nélkül kivágja az állatot, ő kiugrott az ablakon és elszelelt.

A probléma azonban ezzel nem szűnt meg. Tucatnyi róka vert tanyát az iskola mellett, az erdőcske szélén. A diákok közül többen is találkoztak velük iskolába menet, s esténként állítólag csak úgy cikáztak a vörös bundák az épület körül. Az említett incidens után napirendre került a rókaügy, a procedúra azonban nehézkesnek tűnt.

Mivel a rókák általános tartózkodási helye lakott terület volt, az illetékes vadásztársaság csak a rendőrség engedélyével húzhatta volna meg a ravaszt. Első lépésként, még szeptemberben, megszületett hát a képviselő-testület határozata arról, hogy a község felkéri a vadásztársaságot a rókák eltávolítására.

Ki is kellett volna dolgozni egy közös tervet a polgármesteri hivatalnak és a társaságnak arra vonatkozóan, hogy a lakosság biztonságban legyen.
Végül kilövésekre nem került sor, a rókákat november végén és december elején állatbarátibb módszerekkel eltávolította a vadásztársaság – tudtuk meg Erdélyi Ilonától, a község jegyzőjétől. Amúgy meddig maradtak volna? Nem tudni. Azt se, hogy ők voltak-e az utolsók a környéken.

Augusztus végén ugyanis könnyen előfordulhat hasonló eset az idén is, a fiatal rókák akkor keresik territóriumukat. Ezt a romándi gyerekeknek már nem kell elmagyarázni a biológiaórán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézkes év végi buszközlekedés

A napokban több vidéki olvasónk is megkeresett bennünket, s arra panaszkodtak, hogy gyakran órákat kell várniuk, mire bejutnak a munkahelyükre vagy onnét haza, mert a buszok ritkábban járnak. Hétköznapokon, szombati menetrend szerint. A munkás- és diákjáratokkal megerősített hétköznapi menetrend január 3- tól visszaáll. Tovább olvasom