Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

`Kifüstölték´ a dohányosokat - Győrben is betartják a szabályokat - videó

Bekopogtattunk néhány győri presszóba, s megkérdeztük a tulajdonosok és a vendégek véleményét a dohányzási tilalomról. Akad, aki örül és van, aki bosszankodik miatta. Önnek mi a véleménye? Szavazzon!

Az Országgyűlés még áprilisban szavazta meg az új törvényt, melynek értelmében, január elsejétől, lényegében minden zárt légterű helyen tilos lett a dohányzás.

"A füst eltűnt, sehol sem gomolyog többé cigarettaköd"

Természetesen a szórakozóhelyek, munkahelyek, kocsmák, vendéglők, presszók is beletartoznak.

Körbejártunk a városban és letértünk néhány vendéglátóhelyre, hogy megnézzük: valóban 'füstmentesítettek'-e a tulajdonosok?

Nos, a füst eltűnt, s ahol eddig késsel vághattuk, ott sem gomolyog többé "cigarettaköd".

Úgy látszik, Győrben is mindenki komolyan vette az új szabályozást. A dohányozni vágyók, jobb híján, a bejárat előtt gyújtanak rá.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Jó vagy rossz a rendelet? Szavazzon!

Arról, hogy jó ez a rendelet vagy sem, megoszlanak a vélemények. Sokan egyetértésüknek adtak hangot, mondván: ezek után sokkal szívesebben betérnek törzshelyükre, vagy más vendéglátó egységbe is.

Nem kell fulldokolnia annak sem, akit zavar a cigarettafüst, illetve a kellemetlen szagot sem viszi haza az ember a ruházatán.

Ellenvéleményből is bőven akad: sokak szerint az elkülönített dohányzó szobák kialakítása ideálisabb megoldás lett volna. A dohányzás ugyanis a kocsmakulturához tartozik.

Nehéz helyzetben vannak azok, akik kórházban, iskolában dolgoznak. Ezeknek az intézményeknek a területén ugyanis szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.


Videó: Cseh RóbertTovábbi megszorítások várnak a dohányosokra 2012-ben: februárban és júliusban is emelik a dohánytermékek jövedéki adóját.

Ősztől pedig megjelennek a képes egészségvédelmi figyelmeztetések a cigisdobozokon. 

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. tricse 2012. január 12. 09:08
  „Na kérem saját tapasztalatból csak azoknak akik az egészségügyi többletkiadással jönnek a dohányzók miatt! Most aztán lesz sok náthás,megfázott ember,mert ki a kocsmából,be a kocsmába,ki,be.......A negyedik ciginél már senki nem vett kabátot!:)))”
 • 87. anuvuk 2012. január 10. 15:28
  „Pátkai Tivadarnak üzenem, hogy Ő szívből, biztosan nem akart leszokni sohasem!
  Csupán elhatározás és akarat kérdése, - ennyi!!!!”
 • 86. Tündenéne 2012. január 10. 10:06
  „77. Cloeon_dipterum 2012.01.08. 13:31

  1. Azért ne általánosítsunk! Én ugyan nem dohányzom, de "A DOHÁNYOSOK" esetében NEM tipikus, hogy pl. kisbaba orra alá füstölnek.
  2. Börtönbe velük, ott úgyis szabad dohányozni :)
  3. A szellemi épség részének tekinteném részemről a helyesen használt magyar nyelvet is. Ezt pl. hogy értetted?
  "Egészséges, aggyal született ember felfogja..." - nyilván aki agy nélkül születik, az kevésbé egészséges, ez teljesen világos.”
 • 85. Tündenéne 2012. január 10. 09:59
  „65. Alerich 2012.01.06. 22:24

  Hogy hogy lehet egy nemdohányzónak kedvence egy füstös hely? Hát ez nagyon egyszerű: eddig NEM volt más alternatíva. Persze, biztos voltak nemdohányzó helyek, de oda csak én mentem volna be, a többiek sajnos nem... Így hát, mivel én voltam kisebbségben, maradt az, hogy én is bementem velük, és szívtam a füstöt. Egyébként én eddig egy szóval sem mondtam, hogy nem jártam füstös helyekre, ugye? Csak éppen nem szerettem.
  A szélsőséges példáról meg csak annyit mondanék, hogy a jövőben szeretnék kisbabát. Akkor 9 hónapig ki se mozduljak majd otthonról? :) most, hogy már nem kell a füstöt nyelni az összes normális árakkal és jó társasággal, esetleg kedves felszolgálókkal rendelkező helyen, már azt gondolom, lesz alternatíva.

  67. Dwatson 2012.01.06. 22:49
  Az lehet, hogy a lexikon ezt írja, de nálunk otthon van egy ilyen eszköz. És tényleg nincs szaga. És nem tiszta nikotin van benne (amit a lexikon említ), hanem valamilyen ízesített, és nikotint IS tartalmazó folyadék, amiből összesen 2 (kettő) cseppet kell egy töltéskor cseppenteni a patronba. Ráadásul nikotinmentes patronnal is használható, amiben csak valami ízesítő anyag van, ami aztán tényleg mindenmentes. Viszont ebből a készülékből rengeteg féle verzió kapható, lehet hogy az egyik ilyen, a másik olyan, a harmadik szagosabb, a negyedik nem, én legalább 20 félét találtam, amikor vásároltam, úgyhogy én sem általánosítok. Azt tudom, hogy a miénknek semmilyen illata/szaga nincs.”
 • 84. Hunicum 2012. január 08. 21:56
  „83. Cloeon_dipterum!
  Te jó Isten!”
 • 83. Cloeon_dipterum 2012. január 08. 20:52
  „82. Hunicum 2012.01.08. 19:57
  Nagy általánosságban nem feltétlen lenne igaz valami, csak azért, mert én mondom, de a dohányzás értelmetlen és káros tevékenység. Káros önmagadra és másokra is. Ez tény, nem vita tárgya. Az értelem nem visz negatív irányba. Eszerint a dohányos emberek valóban nem képesek értelmesen gondolkodni.”
 • 82. Hunicum 2012. január 08. 19:57
  „"Ismét igazoltad, hogy a dohányos emberek nem képesek értelmesen gondolkodni." Attól, hogy nem értesz egyet velem még nem feltétlenül jelenti azt, hogy amit te állítasz azaz értelmes!”
 • 81. Cloeon_dipterum 2012. január 08. 19:22
  „79. Hunicum 2012.01.08. 14:07
  Ismét igazoltad, hogy a dohányos emberek nem képesek értelmesen gondolkodni.
  Az egészségem miatt ne aggódj. Köszönöm, megvagyok, mondhatni makk egészségesen. Dohányos társaimmal ellentétben fizikailag mindig jobban teljesítettem eddig. Szeretnék sokáig élni és egészséges gyermekemet sokáig segíteni, amiben tudom, ha már idős leszek.
  Többre tartom magamat a dohányosoknál, a korábban említett okoknál fogva, de kizárólag a dohányzást tekintve.
  Az élelmiszerek minőségéről nem kell előadást tartanod, kellőképpen értek hozzá, de jelenleg nem ez a téma. Jelenleg a nemdohányzók védelméről szól a fórum és a dohányzás visszaszorításáról.

  80. gyanoa 2012.01.08. 16:33
  Mint mondtam, a megfelelően kijelölt dohányzóhelyeket szerintem nem kellene megszüntetni.”
 • 80. gyanoa 2012. január 08. 16:33
  „Hú itt már igen elszaladtak az érzelmek. Inkább arról kellene még beszélni, hogy az utcára kizavart dohányosok, éjjel ismét csak zavarni fognak egyeseket. Nemcsak a dohányfüsttel, hanem esetleg beszélgetnek, a járdán kerülgetni kell őket stb. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha maradnak a kijelölt dohányzóhelyek.”
 • 79. Hunicum 2012. január 08. 14:07
  „Cloeon_dipterum! Mitől félsz jobban? Az élettől vagy a haláltól. Utóbbi befog ám következni előbb- utóbb!
  Jobb magatehetetlenül vegetálni az ágyban 90 évesen mikor már a pisi-kakit se tudod visszatartani? Ja! De legalább nem fogsz köhögni a bagótól, bár a levegő után mindenképpen kapkodnod kell ám! Majd amikor megéred ezt a kort és az unokáidra leszel rászorulva, emlékezz a szavaimra és ha van egy jobb világ majd találkozunk és megdumáljuk mennyivel volt jobb az a plusz 20 év! ;) Abban a korban egyáltalán lehet élvezni az életet? Amikor már mindenbe belefáradtál, fáj mindened, mozogni se tudsz...
  Nem fogsz ám akkor strandolni, moziba-színházba járni, kirándulni, olvasni.”
 • 78. Hunicum 2012. január 08. 13:58
  „77. Cloeon_dipterum4
  Na és feltudod azt is fogni, hogy a körülöttünk lévő élelmiszerek amiket megeszel szintúgy károsak az egészségre? Szinte minden ami körülvesz! Sőt! Dolgozni , él sportolni se egészséges de még az utcára kimenni se!
  Hova sorolod magad ennek tükrében? Vagy csak azon emberek táborát erősíted akik különbnek érzik magukat mert nem dohányoznak? Ettől pont nem leszel jobb, ellenkezőleg!
  Itt megjegyzem, hogy burokban élni jobb talán? Teljes önmegtartóztatásban minden káros szenvedély nélkül? Nem félsz, hogy szívroham visz el egy szeretkezés közben? :D Micheal "inkubátor" Jackson mennyi idősen hunyt el?
  De el is üthet egy autó. Jobb egészségesen meghalni? :D”
 • 77. Cloeon_dipterum 2012. január 08. 13:31
  „76. Hunicum 2012.01.08. 10:22
  Véleményed helytálló abban a tekintetben, hogy a dohányosokat nem tartom sem szellemileg, sem testileg egészséges embernek, függetlenül attól, hogy hány diplomájuk van.
  Indoklás:
  1) Egészséges, aggyal született ember felfogja, hogy a cigaretta káros mind magára, mind a körülötte lévőkre. Aki ennek ellenére mégis magát és a többieket mérgezi, az nem normális.
  2) Mindezt az orvosok is alátámasztják.

  Én börtönbe is záratnám (kemény anyagi büntetés mellett), aki pl. a magatehetetlen és beszélni sem képes kisbabája orra alá füstöl. De ez csak egy eset az elítélendők sorából.

  Mindezzel csak arra hívom fel a figyelmet, hogy a nemdohányzők védelmére azért kellett törvényt hozni, mert az amúgy csakis kizárólag (szabad akaratból) önpusztítást végzők képtelenek másokra tekintettel lenni.
  Ha valaki dohányzik, hát dohányozzon. Kizárnám az ingyenes egészségellátásból, gyógyszertámogatásból, kivéve a sürgősségi és baleseti ellátást, azon kívül önmagával azt csinál, amit akar, ha másokat nem veszélyeztet.
  Összefoglalva nem a dohánnyal van a baj, hanem a dohányosok viselkedésével.”
 • 76. Hunicum 2012. január 08. 10:22
  „70. Cloeon_dipterum 2012.01.07. 13:13
  "szellemileg egészséges emberek üdvözöljük" Ugye nem azt akarod mondani, hogy mi dohányosok nem vagyunk szellemileg a te szinteden? Hol lennél a dohányosok nélkül!? Tudod mit beszélsz egyáltalán? Tisztában vagy vele, hogy mennyi tudós, író, költő, matematikus, közgazdász, ügyvéd, bíró, orvos, mérnök dohányzik?
  Lehet csak a te agyaddal van baj, ha ilyeneket kimersz jelenteni!”
 • 75. doki04 2012. január 08. 10:05
  „no mi is körbenéztünk , az utcán és a bejáratok előtt toporgó embereket láttunk( már aki önként és megértve kimegy ,sajnos a kocsmárosoknak is lesz dolguk,gondjuk bőven az értetlenekkel szemben ) hogy hódolnak szenvedélyüknek ,de valahogy szerintem nem a legcélszerűbb törvényt hozták meg honatyáink ,vagy egyszerűen fel akarják számolni a kis presszókat ,kiskocsmákat ,borozókat ? ezzel a megoldással kevesebb adóbevétel , és természetesen több munkanélküli várható , de a kormány erre is fittyethány és majd kitalál egy újabb törvényt amellyel még jobban lehúzhatja a bőrt az emberekről , ezzel a megoldással valószinűleg még nem lesz jobb a besorolása az országnak, ez csak egy nyelvcsapás a Nyugat felé ? sajnos a nikotin keményebb drog mint a kokain, leszoktatni a függő embereket nem lehet az egyik napról a másikra, igaz nagy akaraterő is kell hozzá !”
 • 74. tricse 2012. január 07. 20:09
  „Ne hagyjátok már,hogy ismét megosszák a népet ,hogy egymásnak ugrasszanak titeket! Nagy összeesküvéselméletgyártó vagyok,de ebből a törvényből egyértelműen kitűnik a manipuláció! Ha nem így lenne akkor egyszerűen tiltották volna a dohányzást ahol tiltani kell!AMIVEL MI DOHÁNYOSOK IS EGYETÉRTÜNK!De a kiskocsmákat,presszókat nem tették volna bele,illetve kettéválasztották volna! Külön dohányzó és külön füstmentes egységekre! Ennyi! Nézzétek csak meg a fórumokon a vita tárgya 95%-ban az ezekhez a helyekhez fűződő tilalom jogossága! Egyetlen dohányos nem berzenkedik amiatt,hogy nem füstölhet játszóterek,iskolák,óvodák,egészségügyi intézmények környékén! Az éttermek sem okoznak problémát!A vonaton is ki lehet bírni és a buszmegállókban,aluljárókban is! Nem véletlenül alkották így a törvény szövegét! Sőt továbbmegyek! A kaszinós sztori se volt véletlen! Amióta ezen a csonton rágódtok,nem foglalkoztok a többi,sokkal életbevágóbb megszorítással,sőt megnyomorítással amit stikában gyorsan véghezvisznek! Mert mindenki ezzel a fránya cigizni vagy nem cigizni kérdéssel van elfoglalva! Ehh”
 • 73. Babenko 2012. január 07. 18:14
  „""70. Cloeon_dipterum 2012.01.07. 13:13

  A dohányosokkal ellentétben, mi testileg és szellemileg egészséges emberek üdvözöljük az Országgyűlés döntését. Már régen meg kellett volna hozni ezt a törvényt.""

  Ahogy te kifejezed magad.... nos, én úgy vélem, hogy a dohányosok és az emberek közötti vita parttalan.”
 • 72. onem 2012. január 07. 17:29
  „Azt ellenőrizzék, ha kimennek az ajtó elé, eltávolodnak-e min. 5 méterre a faltól, különben a kocsma felett lakók ablakot se tudnak nyitni!!!”
 • 71. vilike27 2012. január 07. 14:19
  „Természetese a testileg és szellemileg egészséges emberek üdvözlik ezt a döntést, A dohány füstöl elkábultak ezt megérteni nem képesek, ők majd lakásukban ölik meg gyermekeiket és sírva járnak gyermekeikkel orvosoktól orvosokhoz de természetesen nem tudják mi gyermekük baja, és szidni fogják a szakembereket miért nem tudnak gyermekeiken segíteni.
  Hogy mennyire egészséges a szalonna nézzen utána a Szentírásban ( Mózes harmadik könyve 11 - 7 és 8 vers és Mózes 5 könyve 14 - 1 - 22. versig.
  A gyárak és érdekeltségek által fizetett vizsgálatok értéke egyenlő a nullával. de a Szentírás értéke örök. üdvözlettel”
 • 70. Cloeon_dipterum 2012. január 07. 13:13
  „A dohányosokkal ellentétben, mi testileg és szellemileg egészséges emberek üdvözöljük az Országgyűlés döntését. Már régen meg kellett volna hozni ezt a törvényt.”
 • 69. anuvuk 2012. január 07. 10:44
  „A busz vezető is ember, az"önkéntes" adakozásból Ő sincs kizárva!!”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapogatózás a sötétben: nézze meg a gyárvárosi óvópincéket videón!

Gyárvárosban öt óvóhelyet is építettek a második világháború alatt, ezek közül négy még mindig… Tovább olvasom