Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Kifosztott idősek, elmenekült anyák

Győr - Szerdán beszámoltunk arról, milyen esetekben kérhet közvetítést a bűnelkövető és a sértett az Igazságügyi Hivataltól. De új intézménynek számít nálunk az áldozatsegítő szolgálat is.
Az Igazságügyi Hivatal – amellett, hogy évente körülbelül 800 ügyben jár el pártfogóként az erre kötelezett felnőtt- és fiatalkorúak mellett – már több mint három éve segít a bűncselekmények krízisbe került áldozatain. Magyarán: az állam igyekszik a hivatalokon keresztül méltányosságot gyakorolni azokért, akiket nem tudott megvédeni a bűncselekményekkel szemben – avat be a részletekbe Mezei István megyei igazgató.

Az áldozatok egy része viszonylag kisfokú beavatkozást igényel, így például az áldozatsegítők dolga, hogy hozzásegítsék őket alapvető jogaik érvényesítéséhez, szükség esetén az ugyanitt működő jogi segítségnyújtó szolgálathoz irányítsák vagy azonnali pénzügyi segélyt adjanak. A súlyos, szándékos, személy elleni bűncselekmények áldozatainak viszont intenzívebb segítségre van szükségük. Példaként említette a hivatal igazgatója a soproni taxisgyilkosságot, a szerencsétlen áldozat ugyanis családapa volt, s árván maradt övéinek a hosszú távú létfenntartásban, az anyagi károk enyhítésében kellett segédkezet nyújtani. Ilyen esetekben azonban a megyei szolgálat csak közvetít, az állami kárenyhítés iránti kérelmet – így történt a soproniak esetében is – a fővárosi szolgálat bírálja el.

Helyi szinten csak a gyors kilábaláshoz nyújtandó pénzügyi támogatásról, tehát legfeljebb 79.550 forint odaítéléséről dönthetnek.

Fontos, hogy a krízissegély összege nem a sértettet ért kárhoz igazodik, hanem a pillanatnyi krízishelyzethez. Ha az áldozat önerőből is képes talpra állni, akkor nem állapíthatnak meg segélyt a számára. A krízissegélynek nem célja a bűncselekmény okozta károk megtérítése sem, így a sok vagyon elleni bűncselekmény sértettjének a szolgálat nem tud kártérítést fizetni. Mezei István elmondta: tavaly 278 esetben ítéltek oda valamekkora összeget.

A legtöbb ügyfél vagyon elleni bűncselekmény áldozata, jellemző például, hogy a zsebmetszőknek „köszönhetően" elveszíti az okmányait – kapcsolódott be a beszélgetésbe dr. Szalay Zoltán, az áldozatsegítő szolgálat ügyintézője. Ha a lopás után a sértett feljelentést tesz, a rendőrség igazolást ad a bűncselekmény elkövetéséről, az áldozat – a szolgálat közreműködésével – ingyen hozzájuthat a legfontosabb személyes irataihoz. Okmánypótlás céljára tavaly 187 esetben állított ki hatósági bizonyítványt a hivatal – közölte dr. Szalay Zoltán. Emellett igen sok dolga akad az áldozatsegítőknek az idősek kárára elkövetett, vagyon elleni bűncselekményekkel: ezek jelentős része trükkös lopás. Az elkövetők valamilyen megtévesztő magatartással jutnak be a sértettek lakásába, a figyelmüket elterelve értéket, készpénzt tulajdonítanak el. A harmadik, nagyobb körbe a családon belüli erőszak áldozatai tartoznak.

– Tavaly is több esetben segítséget nyújtottunk a megyebeli krízisotthonokba menekült sértetteknek. Egy szakértő beszámolóját idézem: minden ötödik magyar nő él olyan kapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza és évente ötvenen halnak meg a hozzátartozók közötti erőszak következtében. A szakértő szerint mire az első jelzés megérkezik, addigra az áldozatok már körülbelül a negyvenedik bántalmazáson vannak túl – tudatta Mezei István igazgató.

Olvasóink írták

  • 1. ASHER 2009. április 09. 17:03
    „mar mitol lenne uj szolgalat??
    Ugy kb; 20-22 eve mukodik a "Feher Gyuru" aldozatsegito szolgalat!!!
    ja hogy az egy privat dolog es a bm nem tudja ellenorizgetni?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén viszik el utoljára?

Győr - A győri Komszol hulladéknaptárában már kiírták az első féléves lomtalanítások időpontjait.… Tovább olvasom