Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Kiflit, sütit, teát? - Reggelivel várták a bringásokat Győr belvárosában

Bringás reggelivel népszerűsítette a kerékpározást országszerte a "Bringázz a munkába!" mozgalom, valamint a Magyar Kerékpárosklub. Győrben a Megyeháza előtt váták a bicikliseket sütivel, sóskiflivel, teával.
Az ország 12 pontján, négy budapesti, és nyolc vidéki helyszínen várta reggeli a kerékpárral közlekedőket.Győrben a Megyeháza téren osztották a szervezők a kürtőskalácsot, sóskiflit és a teát. A bringás reggeliből több száz adag fogyott el reggel 6, és 10 óra között.Sokan eleve úgy tekertek a tér felé, hogy tudtak az eseményről, ám a szervezők az elhaladó bicikliseket leintették, hogy álljanak meg néhány percre falatozni.A Bringázz a munkába! kampány célja idén is az, hogy minél többen üljenek biciklire, kipróbálják és megszeressék a kerékpáros közlekedést, átéljék a kerékpározás élményét. Az idei tavaszi kampány április 4-től május 8-ig tart. Bővebben tájékozódni a www.bringazzmunkaba.hu címen lehet.


Olvasóink írták

 • 16. Sceptic 2011. április 20. 21:21
  „Humernek igaza van. Általánosan ostoba felfogás, hogy a kerékpárosokat a gyalogosokkal terelik egy útra. A gyakorlat bizonyítja - már ahol - hogy ahol a kerékpárutak -sávok az autókkal közös szinten, a közúton haladnak, ott sokkal kevesebb balesetveszélyes szituáció alakul ki. Épp az általad említett körforgalom jó példa erre. A jelenlegi gyakorlat szerint, ahol a bringasávok a körforgalmon kívül haladnak, egy balra kihaladó kerékpáros két ízben keresztezi az autók útját, miközben folyamatosan figyelnie kell a gyalogosokra is, meg arra is, hogy a körforgalomból kihajtó autók el ne üssék. Ha viszont a bringás belül haladhatna, az autósok szeme előtt, és azoknál nem jelentősen lassabban, mert a körforgalom lassítja a kocsikat is, akkor sokkal nagyobb biztonságban volna mind bringás, mind az autós.

  Ami pedig a jogsit illeti: a criticalmass.hu-n nemrég zárult le egy felmérés. A kérdés az volt, hogy vajon hány bringásnak van jogosítványa? A válaszadók között voltak a bringás közösség tagjain túl azok rokonai, ismerősei, barátai, kevésbé "megszállott" bringások is. Az arány: 80%. Ennyi bringásnak van jogsija a megkérdezettek között.
  Azért ez nem rossz, nem?

  A 12. felvetésedben ennek ellenére valóban van igazság, és hidd el, sok ember dolgozik azon, hogy az emberek jól kerékpározzanak.”
 • 15. adamasz1977 2011. április 20. 20:00
  „Madarász! Te akkora nagy <moderálva> vagy, hogy az már szánalom! Te miből gondolod, hogy aki bicajozik annak nincs jogsija? Nekem hivatásos van pl. !”
 • 14. humer 2011. április 20. 19:36
  „Madarász:
  Azt, hogy miért vannak a kerékpárosok a járdára terelve, kérdezd meg az útkezelő szervezettől. Ugyanis ők találták ki, hogy a gyalogosok helyett járművekkel kell használni a járdát.
  Figyi Győrben az utak 80%-áról ki vannak tiltva a kerékpárok, ott csak motorizált járművek haladnak, mégsincs kevés baleset, pedig mindenkinek van jogsija. :)
  Az szerintem szánalmas kifogás, hogy a belvárosban 4 meg 6 sávos autópályák kellenek. Szépen vissza kell bontani a sávokat, vagy kijelölni szépen a szélső sávot busz+ kerékpársávnak és neked is kevesebb gondod lenne.”
 • 13. Demanda 2011. április 20. 15:22
  „Madarász: tévedsz.”
 • 12. Madarász 2011. április 20. 10:05
  „Demanda!

  De legalább a hülye autós ismeri a szabályt, amit áthág, a bicajosok többségének meg fogalma sincs a szabályokról. Elég agyament dolog minimális KRESZ ismerettel sem rendelkező, sokszor technikailag is gyakorlatlan embereket arra buzdítani, hogy induljanak el biciklivel dolgozni. Szerintem a biciklire is be kéne vezetni a jogsit, mert így életveszélyes. Nem csak rájuk nézve, hanem a gyalogosokra is.

  Lilith!

  Nekem attól lenne szép a napom, ha nem az én lélekjelenlétemen múlna minden reggel néhány kamikáze bicajos élete, akik azt sem tudják, hol kéne menniük, még az irányt sem ismerik. Szerinted mennyire normális az, aki behajt az autók közé a körforgalomba, vagy esetleg átvág rajta toronyiránt, keresztül a közepén? Hajnalban sötétben, feketében, világítás nélkül? 4 sávos úton áthajtani keresztben 2 m-re a zebrától, mikor a gyalogosnak és a bicajosnak is piros van? Egymás mellett lakott területen kívüli, rosszul belátható úton, ahol az autósok 90-nel jönnek?

  De amit a gyalogjárdán, vagy a bicikli úton művel a többség, az sem semmi! Pár éve szemtanúja voltam, mikor a járdán a biciklis elütött egy gyereket, áthajtott a fején, holott semmi keresni valója nem volt a járdán és főleg nem olyan sebességgel. A többség azzal nincs tisztában, hogy a bicikliutat milyen irányban kell használni.

  Szerintem elég meggondolatlan, aki arra biztatja az embereket, hogy még több hasonló kaliberű biciklis legyen az úton.
  A rendőröket sem értem, szigorúbban kéne fellépni, hogy legyen valami eredménye a dolognak és végre megtanuljanak közlekedni. KRESZ alapismeretek nélkül egyáltalán nem lehetnek az útra engedni egyetlen biciklist sem!

  Sokkal praktikusabb lett volna, ha a reggeli mellé egy kis kivonatot is átadtak volna a rájuk vonatkozó szabályokból.”
 • 11. humer 2011. április 20. 08:39
  „Tavaly az Ipar úton is volt sátor, azt el tudtam csípni én is munkába menet... a belváros eléggé nehezen megközelíthető szabályosan bringával sajnos.
  amúgy jó kezdeményezés, hajrá”
 • 10. zsófii 2011. április 19. 23:41
  „Kedves Olvasók!
  A mai napom büszkén és vidáman indult, köszönhető ez a bam programnak. Végre oda jutottunk, hogy nemhogy nem ciki biciklizni, valaki még támogat is.
  Ezúton szeretném megköszönni a reggelit, mert a kedves főiskola nemtörődömsége miatt, ez volt az egész napi ennivalóm, mert szoc.tám. híján még egy kiflit sem tudtam volna venni...
  Szóval köszönöm BAM! Mosolyogva és nem túl üres gyomorral mentem ma suliba, végülis ez már jó, nem?”
 • 9. -upho- 2011. április 19. 21:03
  „Hello PZ, hello Kristof :)”
 • 8. háté 2011. április 19. 20:58
  „Tavaly az önkormányzat nagy/szájú/-embereinek megártott a bringázás?
  Akinek a közszférában a belvárosban van a munkahelye, egyszerűen nem engedném be kocsival! - rögtön lehetne közlekedni.
  Egy évben egyszer, a bringázz mintájára, kocsikázz jelszóval lehetne nekik akciót szervezni és ingyen parkolhatnának!”
 • 7. Lilith 2011. április 19. 20:45
  „Kedves Madarász és wunderli! Jó magyar szokás szerint szóljatok le nyugodtan minden pozitív próbálkozást! remélem ettől lett szép a mai napotok!”
 • 6. wunderli 2011. április 19. 18:45
  „Én is bringázom a munkába,már évek óta,de 6 órakor már régen dolgozom”
 • 5. RudyD 2011. április 19. 17:56
  „Üdv!

  Köszönöm a reggelit! A kedvencemet nyomta az úr a kezembe úgyhogy extra köszönet!
  Sajnos sietnem kellett úgyhogy csak a munkahelyen tudtam megenni.
  Kicsit nehezen volt észrevehető az a két kis sátor én is csak a pár ott álldogáló bringából gondoltam hogy ez lehet az.
  Esetleg egy-két transzparens és plakát a környéken még észrevehetőbbé tette volna a dolgot.
  Csak így tovább!”
 • 4. Sceptic 2011. április 19. 16:34
  „Demandát kiegészítve: a facebook-on pedig keressétek a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezetét:
  https://www.facebook.com/pages/Magyar-Ker%C3%A9kp%C3%A1rosklub-Gy%C5%91ri-Szervezete/130869963597290

  És hogy Madarásznak is igaza legyen: téényleg nem árt, ha aki közlekedik, ismeri a KRESZ-t is. A Magyar Kerékpárosklub honlapján van egy kisokos, ami emészthető formában összefoglalja, amit a bringásnak minimum illik tudnia. Akit érdekel, az itt:

  http://kerekparosklub.hu/kisokos

  megtalálja.

  Jó időt, jó bringázást, jó élményeket mindenkinek! :)”
 • 3. Demanda 2011. április 19. 16:17
  „Madarász, már korábban is írtam neked, hogy nem a közlekedés eszközétől függ a kresz ismerete. Az autósok is ugyanúgy áthágják x+1 alkalommal, akár szabályos kerékpárosokat, gyalogosokat is veszélyeztetve. Abban viszont egyetértek veled, hogy aki nem tud biztonságosan közlekedni, az ne menjen az utcára se kerékpárral, se motorral, se autóval.

  BTW, ha már erről a rendezvényről nem hallottak a bringások, akkor legyen egy kis hírverése az április 30-i BRINGAPOLISZnak. Az egész napos kerékpáros piknikről és a közös bicajos felvonulásról a keret.hu oldalon olvashattok.”
 • 2. Sceptic 2011. április 19. 16:03
  „Voltaképpen igazad van, de annak is megvan a helye és az ideje. Ez a rendezvény most másról szólt.”
 • 1. Madarász 2011. április 19. 14:19
  „A KRESZ szabályainak ismertetése praktikusabb lett volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárány István a 60 százalékról: `nem vettem fel a kesztyűt´

Az időközi győri választáson nagy arányú győzelmet elkönyvelő politikust a siker titkáról,… Tovább olvasom