Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Kifizetődő diplomát szerezni

A frissdiplomások átlagos nettó fizetése meghaladja a magyar átlagjövedelmet, kiugróan magas bért kapnak a műszaki, informatikai és gazdaságtudományi területen végzettek. Az alapképzés elvégzése után érdemes mesterdiplomát is szerezni, az egyetemi szintű végzettségért ugyanis magasabb fizetés jár.
Míg a frissdiplomások átlagosan nettó 148 ezer 710 forintot kerestek tavaly, a magyar átlagjövedelem havi 140 ezer forint volt. Legfőképpen ez az, ami miatt „ma Magyarországon érdemes diplomát szerezni" – olvasható az Educatio legfrissebb, „Diplomás pályakövetési rendszer" keretében végzett kutatása megállapításai között.

Tóth Viktor januárban vette át gépészmérnöki diplomáját, az Audiban dolgozik karbantartó mérnökként. A jobb fizetés és karrierlehetőség reményében mesterképzésre jelentkezett. Fotó: Mészáros Mátyás
Tóth Viktor januárban vette át gépészmérnöki diplomáját, az Audiban dolgozik karbantartó mérnökként. A jobb fizetés és karrierlehetőség reményében mesterképzésre jelentkezett. Fotó: Mészáros Mátyás

A több évig tartó tanulás tehát már rögtön a végzést követően kifizetődik, pár év elteltével, tapasztalattal a zsebükben pedig tovább nő a diplomások bérelőnye. A kutatás keretében több mint húszezer fiatalt kérdeztek meg 2011 tavaszán, köztük 2008-ban és 2010-ben végzetteket. A válaszokból kiderült: a két évvel korábban diplomázók átlagosan húszezer forinttal többet keresnek, s ez valószínűleg a szakmai tapasztalat számlájára írható.

Nagy jövedelmi különbségek vannak az egyes területek között. Kiugróan magas az informatikai, a műszaki és a gazdaságtudományi pályát választók fizetése.

A Magyarországon dolgozó végzettek közül az informatikai szakemberek nettó 199 ezer, a műszaki diplomával rendelkezők közel 177 ezer, a gazdaságtudományok képviselői pedig kicsivel több, mint 172 ezer forintot visznek havonta haza.

A legrosszabbul a pedagógus- és a művészeti képzést elvégzők járnak, az ezeken a területeken felsőfokú végzettséget szerzőknek 116, illetve 114 ezer forinttal kell beérniük. Mindemellett a bizonyítvány fokozata is számít: a mesterdiplomával rendelkező pályakezdők mintegy 17 ezer forinttal magasabb jövedelemre számíthatnak, mint az alapképzéses bizonyítvánnyal dolgozók.

Az sem mindegy, hogy hol helyezkednek el a fiatalok. A magánszféra vállalatainál dolgozó frissdiplomások közel 40 ezer forinttal többet keresnek, mint az állami tulajdonú cégeknél elhelyezkedett pályatársaik. A legjobban külföldi tulajdonban lévő vállalatoknál éri meg munkavállalónak lenni, ott átlagosan 66 ezer forinttal magasabb bért adnak, mint a hazai foglalkoztatók (beleértve az állami és önkormányzati munkaadókat is). A diploma azonban nem csak bérelőnyt, pozitív foglalkoztatási esélyeket is jelent. Körükben az országos átlagnál kisebb, 8 százalékos a munkanélküliség, 41 százalékuk már a végzés pillanatában rendelkezett főállású munkaviszonnyal – áll a felmérés elemzésében.

Megyei egyetemek. A diplomás-pályakövetésben – 29 másik felsőoktatási intézmény mellett – részt vettek a megyei egyetemek is. A Széchenyi István Egyetemen 2010-ben végzettek átlagfizetése közel 155 ezer forint, a Nyugat-magyarországi Egyetem frissdiplomásai pedig kicsivel több, mint 139 ezer forintot visznek haza (a győri egyetem kedvező adata főként a műszaki karon végzettek kiemelkedő, 172 ezer forintos jövedelmének köszönhető). Az elhelyezkedési esélyek az országos átlagnál a megyei egyetemen végzők körében jobbak: az abszolutórium megszerzésekor a 2010-ben végzett széchenyis hallgatók 42,6, a nyugat-magyarországis diákok 46,3 százalékának volt már állása.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külföldi gyorshajtók már nálunk is fizetnek

Az M1-es autópályán tartott kivezetéses akcióban 15 esetben jelzett jelentős sebességtúllépést a traffipax, a legmagasabb sebesség 176 kilométer per óra volt. Tovább olvasom