Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kifizetett és igényelhető támogatások a gazdáknak

Budapest - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) idén már csaknem 20 milliárd forintot fizetett ki az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA).
Mint ismeretes, az EMVA tavaly lépett a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT), illetve az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében nyújtott támogatások helyébe. Soproni Horváth Lajos sajtófőnök információi szerint eddig hat támogatási jogcímre zárult le a kérelmek benyújtásának határideje.

A legtöbb, 4773 kérelem a növénytermesztésben, kertészetben és állattenyésztésben alkalmazott – önálló építéssel nem járó – gépek, technológiai berendezések beszerzésére érkezett. Az ezekre jóváhagyott 42,2 milliárd forint támogatásból csaknem 19 milliárd forintot már át is utaltak a kedvezményezetteknek.

Állattartó telepek korszerűsítéséhez – beleértve a trágyakezelést is – összesen 2241 kérelmet nyújtottak be, s ezekre eddig csaknem 221 milliárd forint támogatást ítélt meg a hivatal.

A mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításához 12 igénylés érkezett. A kertészeti gépek, technológiai berendezések iránt 1835 kérelmet nyújtottak be. Kertészeti, növénytermesztési létesítmények korszerűsítése jogcímen 32, illetve 109 kérelmet regisztráltak.

A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások – kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése – jogcímen 676 a kérelmezők száma. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programba illeszkedő EMVA-támogatások közül ez például a hátrányos helyzetű kistelepüléseken és tanyákon élők életfeltételein kíván javítani azzal, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújt új gépjármű beszerzésére.
A mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcímen igényelhető, élelmiszeripar-fejlesztési célú támogatási kérelmek határideje e hónap közepén jár le.

Olvasóink írták

 • 2. d. 2008. június 18. 05:39
  „ennyi támogatást egyik ágazat sem kapott.
  a mezőgazdaság meg szinte megszünőben van.
  hmmmmm.....
  ki érti ezt ????????
  igaz, összkerékmeghajtásos terepjároja mindegyiknek van.”
 • 1. joco1 2008. június 16. 05:35
  „Most miért nem "tiltakoznak" a fideszbe tagozodott kisgizdák, hogy Nekik nem kell támogatás, Ők maguk erejéből akarnak "boldogulni "mint a gazdaság többi ágazata?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabban, magasabb gyest - Anyák: vissza dolgozni!

Győr-Moson-Sopron - Három év helyett két év alatt fizetnék ki a gyest, a változtatást még 2010 előtt… Tovább olvasom