Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kiért szól az eltűnt harang?

Három hete lába kelt a győrsági harangnak. Senki sem tudta, kinek kellhetett a Kiáltó-hegyen felállított harang, amely évente a község halottaiért szólt. Közben kiderült, a különös eset szálai a település volt polgármesteréhez vezetnek.
Visszakapja a falu: A harangot időközben bűnjelként lefoglalták, jelenleg a pannonhalmi rendőrőrsön őrzik.
A helyiek értetlenül álltak a történtek előtt, a Kiáltó-hegyről még soha semmi nem tűnt el. A műemlék jellegű harangot tizenhét évvel ezelőtt a győrsági honismereti kör kezdeményezésére összefogással állíttatták fel, hogy az halottak napján megkonduljon.

Az összefogást hirdette

Az elhatározást követően a nyaranta itt pihenő Kobolka Alajosné és családja, valamint a velük együtt élő dr. Noszkay Aurél világhírű urológusprofesszor a pénz nagy részét kifizette, a ságiak pedig kipótolták a felállításhoz még szükséges összeget.
– Az összefogás erejét hirdette – állítja Kobolka Alajosné. – Édesanyám győrsági volt, nyaranta itt vakációztunk, a jó ügy mellé álltunk. Mikor meghallottuk, hogy valaki elvitte a több mint húszkilós öntvényt, többen hüledeztünk, én pedig elsírtam magam.

Gyanú és felajánlás

A harang eltűnésével kapcsolatosan annak rendje s módja szerint tett bejelentést a rendőrségen Csóka István, Győrság polgármestere. Szóbeszéd járt ugyan arról, hogy a harangot valaki (vagy valakik) bosszúból vitte el, de a falu első embere rábízta a dolgot a rendőrségre. A Kiáltó-hegyi lopás akkor vett igazi fordulatot, amikor az előző két ciklusban polgármesterként tevékenykedő B. Mihály váratlanul felajánlotta a harangot a helyi református gyülekezetnek. Senki sem tudott ugyanis arról, hogy a muzeális értékű jelkép hova és miként kerülhetett, így a hír mindenkit meglepett.

Beismerő vallomás

Két hét telt el kétségek és találgatások közepette. A környéken mindenki az eltűnt harangot kereste. Hogy a tettes lelkiismerete szólalt meg, nem tudni, az azonban bizonyos, hogy július 21-én maga B. Mihály tett vallomást arról, hogy ő vitte el a muzeális értéket.
– Lopás bűntette megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást B. Mihály ellen – nyilatkozta lapunk érdeklődésére Csutiné Kovács Krisztina rendőr főhadnagy, sajtószóvivő. – A férfi azzal védekezett, hogy állagmegóvás miatt szereltette le a bronzöntvényt, mivel azt fiatalok, kirándulócsoportok tagjai is gyakran megkongatták. Miután hallotta, hogy ezt keresik, szó nélkül beszolgáltatta azt a rendőrségnek. Azonban sem előtte, sem pedig utána nem szólt senkinek.

Szabadlábon védekezhet

B. Mihály szabadlábon védekezik, ám amennyiben bebizonyosodik cselekménye, különösen nagy értékben elkövetett lopásért akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. A harangot időközben bűnjelként lefoglalták, jelenleg a pannonhalmi rendőrőrsön őrzik. A vizsgálat lezárultával visszakerülhet Győrságra, felállítását már most tervezik. (Szerettük volna megkérdezni az előző két ciklus polgármesterét az ügyről, ám lapzártánkig sem az otthonában, sem pedig mobiltelefonján – üzeneteink ellenére – nem értük utol.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűn vagy bűnhődés

A rendőrség gondozás elmulasztása bűntettben nyomoz egy bőnyi asszony ellen. Az ügy olyan… Tovább olvasom