Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kié lesz a vadászati jog?

Az alsó-szigetközi vadászterület bérbeadási jogáért 1997 óta tart a huzavona és még mindig nincs vége.
A Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján új eljárásra kötelezett hatóság júniusban visszavonta a vadászterületet 1997 óta bérlő Dunaközi Vadásztársaság vadászati jogát. Az érdekelt földtulajdonosi közösségek most dolgoznak a szabályos hasznosítást lehetővé tévő új eljáráson.

Évek óta tartó huzavona

A Vének, Győr, Dunaszeg és Vámosszabadi által határolt pirossal jelzett terület a vita tárgya.
Kattintson a képre >>
Az alsó-szigetközi vadászterület bérbeadási jogáért 1997 óta tart a huzavona. Az akkori győrladaméri polgármestert, Kettinger Jánost az 1996-os vadászati törvény végrehajtási nehézségei miatt érte méltánytalanság. A törvény a vadászati jogot a földtulajdonosok körébe utalta, szoros határidőket szabva a vadászterületi határok kijelölésére, a földtulajdonosok képviselőjének megválasztására, illetve annak megszervezésére, hogy a gazdák maguk vadásznak, vagy bérbe adják a jogát.

Kivonultak...

Kettinger János úgy vált az alsó-szigetközi vadászterület bérbeadójává, hogy a földtulajdonosok – főként az érintett települések jegyzőiből álló – győrzámolyi gyűlése őt 1997. február 24. délutánján képviselőjének választotta és a bérbeadással megbízta. A törvény szerint ugyanis a 30 hektárnál kevesebb földdel rendelkező tulajdonost önálló szavazásra jogosult képviselője – annak hiányában a jegyző – képviseli. A Kettinger Jánost megbízó gyűlés résztvevői előzőleg kivonultak a győri Kossuth szövetkezet helyiségébe délelőttre összehívott gyűlésről, állításuk szerint az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Egyesületét képviselő Huszár Tibor „retorikája" miatt.

Hiányzott a terv is

Kettinger János megválasztásának jogosságát emiatt egészen a legutóbbi időkig vitatta az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Egyesülete. Az egyesület képviseletében folyamatosan fellebbező és minden követ megmozgató Huszár Tibor végül is nem tudta elérni a javarészt a jegyzők által képviselt földtulajdonosi társaság képviseleti jogának semmissé tételét. Elérte viszont, hogy a hatóság visszavonja a bérbe vevő vadásztársaság vadászati jogát. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy – a törvény rendelkezéseivel ellentétben – a bérbevétellel egy időben nem készült el a vadászati üzemterv. Emiatt a vadászati hatóság ellen nyújtottak be panaszt. Erre a Legfelsőbb Bíróság (LB) kimondta, hogy a bérleti szerződés 1997-es hatósági jóváhagyása „törvénysértő, ugyanis az üzemterv jóváhagyásával nem egyidejűleg döntött a haszonbérleti szerződés jóváhagyásáról".

Alkotmányos jogot sértett

Az ügyben ugyancsak megismételt eljárásra kötelezett megyei bíróság ítéletében ráadásul megállapította: a hatóság – az LB által törvénysértőnek ítélt – határozatát nem kézbesítette az ellenérdekelt félnek, ezzel nem biztosította a jogorvoslathoz való alkotmányos jogot.
A megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati felügyelősége a megismételt eljárásban mindkét, 1997. február 24-én tartott közgyűlésről megállapította, hogy egyik sem felelt meg a jogszerűség követelményeinek.
Az Alsó-Szigetközre szóló, most elnyert vadászati jog azonban mindössze egy évre szól, ezt követően ugyanis a törvény rendelkezései alapján országszerte újból indul az egész eljárás, kezdve a területhatárok kijelölésénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a pilótáért kampányolnak

A napokban szinte szó szerint ugyanaz a körlevél indult útnak a világhálón, mint amelyik négy évvel ezelőtt Danone-bojkottra szólította fel a magyar vásárlókat, hogy ezzel megakadályozzák a győri kekszgyár bezárását és a pilótakeksz eltűnését a polcokról. A világcég cáfol minden effajta híresztelést, hangsúlyozva, hogy nem leépíteni akar, hanem fejleszteni. Tovább olvasom