Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Kié lesz a termál?

Az eredeti pályázati kiírás szerint július elsejétől már új társaságnak kellene működtetnie a győri termálfürdőt és strandot. Erre azonban biztosan nem kerül sor, mivel harminc nappal meghosszabbították a határidőt, s ebbe az egyetlen pályázó is beleegyezett.
Kattintson a képekre
A két és fél milliárd forintért épülő, s augusztus 15-re elkészülő termálkomplexummal kapcsolatban már csak egy nyitott kérdést maradt. Az egyetlen pályázót alkalmasnak tartja-e a győri közgyűlés a működtetésre, vagy mást bíz meg a feladattal? Ez éppúgy lehet a strand eddigi gazdája, a Pannon-Víz rt., netán egy olyan kft., amelyet a működtetésre alapítanak. Az idő sürget. Olyannyira, hogy a létesítményt építő Integrál-H rt. elnök-vezérigazgatója nem bánta volna, ha már hetekkel ezelőtt beavathatják a részletekbe a működtetőt.

Érdeklődő akadt, pályázó nem

A termál építése még folyamatban van.
– Nem akarunk úgy járni, mint az egyetemi csarnok esetében, hogy utólag felvetik: nem ilyen lovat akartak – fogalmaz Imre István, aki szerint azért lenne sürgető a működtető jelenléte, mivel rövidesen olyan belsőépítészeti munkákra kerül sor, amelyek elfedik a részleteket. Arról, hogy hol vannak a csövek, hogyan épül fel a rendszer, s mit hová tegyenek, tudnia kellene a működtetőnek. Ilyen azonban egyelőre nincs.
Balogh József győri polgármester sem tagadja, jobb lett volna már korábban működtetőt találni. Hiába írtak ki azonban februárban pályázatot, csak hét érdeklődő akadt, pályázó egy sem. A második, áprilisi pályázaton is csak egy pályázó volt, a Rába Quelle Kft., amelynek tulajdonosa, Kovacsics Imre győri vállalkozó beleegyezett abba, hogy július 11-ig kitolják a határidőt.
– Azért egyeztem bele, hogy a közgyűlés bizottságai alaposan mérlegelni tudják a pályázatomat – fogalmaz Kovacsics Imre, aki abban bízik, hogy szakmai alapon mérlegelik munkáját, s képes lesz bebizonyítani, hogy saját maga és a város boldogulására képes működtetni a termált a stranddal együtt.

A város nyakán is maradhat?

Vannak olyan félelmek is, hogy a termál a város nyakán marad, s a Pannon-Víz rt. kénytelen lesz működtetőként akár több száz milliós veszteséggel is számolni – mindezt Németh Zoltán, a győri közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője nyilatkozta lapunknak, s elmondta azt is, frakcióálláspont ugyan még nincs, ő azonban mindenképpen azt szeretné, hogy a magánszféra bevonásával működjön a győri termál.
Balogh József kérdésünkre, hogy ki működteti majd a termált, azt mondta, ő sem tudja, működtető azonban biztosan lesz.
– Részletkérdés számomra, hogy ki lesz a működtető – fogalmaz Balogh József. – Az a lényeg, hogy közel húsz év után ismét korszerű termált kapnak a győriek, akiknek az a dolga, hogy egészséggel használják. A városnak pedig az, hogy találjon működtetőt. Legyen ez a mi gondunk.

Veszteségről beszélnek

Azt már most sejteni lehet, hogy bármilyen döntés is születik, viták kereszttüzébe kerül. Németh Zoltán felvetésére ugyanis, hogy mekkora lesz a veszteség, a szocialisták győri alpolgármestere azt mondta, szívesen megnézné a Fidesz számításait, hogy jöttek ki százmilliós mínuszok?

Szerettük volna a Pannon-Víz rt. illetékesét is megszólaltatni arról, hogy akarják-e egyáltalán működtetni a termált, s mekkora veszteséggel kalkulálnak, Sipőcz Ernő elnök-vezérigazgató azonban a közgyűlés döntéséig nem kívánt erről nyilatkozni.
A termál tegnap is gőzerővel épült. Az Integrál-H rt. 250 szakembere 18 szakma képviseletében nyújtott műszakban dolgozik, s augusztus 15-re ígérik a befejezést. Ha a július 3-i közgyűlés eldönti, ki legyen a működtető, hetekbe kerülhet, amíg aláírják a szerződést. Bárki kapja is a jogot, felkötheti a nadrágját. Az idő szorít, a medencék vízre várnak, a polgármester pedig szeptemberben már győri fürdőzőket akar látni a termálban.

Kapcsolódó cikkek >>

Aggasztó hírek a termálról (2003-05-16) >>
Aggódnak a termálért (2003-03-18) >>
Az önkormányzat anyagi kötelezettsége (2002-05-03) >>
Harmincmilliós szaunaközpont (2002-07-29) >>
Lendületben a termálépítők (2003-03-12) >>
Magánkézbe került a fürdő (2002-12-09) >>
Megszépült a termál (2002-06-02) >>
Megtalálták a termálvizet (2002-10-02) >>
Termál- és élményfürdő: jövőre elkészül (2002-06-02) >>
Termálfejlesztést ígért a miniszterelnök (2002-09-19) >>
Ígéretes fürdőfejlesztés (2002-05-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglalkoztatás hosszú távú cél

Megyénkben több olyan országosan is modellértékű foglalkoztatási program indult, amelynek részesei a… Tovább olvasom