Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Kiderült, hova költözik a győri színház a felújítás alatt

Borkai Zsolt polgármester a társulat előtt felfedte a titkot kedden. Két évadra az EYOF sportközpont nagycsarnoka fogadja be a Győri Nemzeti Színházat és a Győri Balettet.
˝Erre nem gondoltam˝ - mondta Kiss János, a Győri Balett igazgatója néhány perccel azután, hogy Borkai Zsolt polgármester bejelentette: a felújítás idejére – két évadra – az EYOF sportközpont nagycsarnokába költözik a színház és a balett. 
Fotók: Mészáros Mátyás

A döbbenet után aztán mindkét direktor – Forgács Péter színház és Kiss János balett igazgató – bölcs döntésnek nevezte a helyszínválasztást. Bár mindenféle találgatás és pletyka keringett az elmúlt időszakban a városban (a legmarkánsabban az ideiglenes sátor verziója tartotta magát), most már nincs több kérdőjel: 2019-től két évadon át, a Győri Nemzeti Színház felújításának idejére a győri ˝sport fellegvárába˝, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak nyáron otthont adó központba kötözik az intézmény, ott láthatják a nézők is a két társulat előadásait. 
Itt lesz a színház a felújítás alatt

Borkai Zsolt a Győri Nemzeti Színház jelenlegi színpadán beszéde végére tartogatta a bejelentést, miközben  a társulatok tagjai, illetve a színpadi kiszolgáló személyzet csaknem megtöltötte  nézőteret. A polgármester kicsit messzebbről indítva felidézte, hogy a város a költségvetéséből mennyit áldoz a kultúrára (4 és fél milliárd forintot), s azt is hangsúlyozta, hogy a bizalom a társulatok,  annak tagjai és vezetői felé a város részéről eddig is megvolt.  „Sok helyszín szóba jött" – mondta Borkai, aztán kimondta a végletes döntést, ami jól érzékelhetően az érintettek számára is megkönnyebbülés volt.

További részleteket a bejelentésről a Kisalföld szerdai számában olvashatnak.  
Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt győri polgármesterrel közösen jelentette be áprilisban, melyik az a 18 fejlesztés, amely a Modern Városok Program részeként, kormányzati támogatással megvalósulhat a megyeszékhelyen. Az egyik a Győri Nemzeti Színház épületének és a mellette található II. János Pál térnek a felújítása.

Páternoszter Piroska polgármesteri biztos korábban a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt időszakban műszaki szakemberek bevonásával a pincétől a padlásig átnézték a létesítményt az összes fellelhető dokumentációval együtt. Jelenleg azt készítik elő, hogy a tervezés jövőre elkezdődhessen.

Ahhoz, hogy a tervezés jövőre elkezdődhessen, a győri önkormányzatnak az év végéig az Emberi Erőforrások Minisztériuma asztalára kell tenni egy részletes anyagot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győrszentiváni asszony súlyos műtét mellett csökkentette közmű-tartozását

A győrszentiváni asszony súlyos műtét mellett csökkentette közmű-tartozását
Tímea pajzsmirigy operáción esett át idén, szívósan küzdött azért, hogy az adósságukat csökkentse. Tovább olvasom