Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

˝Kicsikét szűk a világ nekem˝ - rabokkal beszélgettek a pannonhalmi diákok - fotók

A pannonhalmi bencés gimnázium tanulói váci, tököli és győri rabokkal és kísérőikkel találkozhattak szombaton. "Szenteste vágni lehet a csendet a börtönben" - hangzott el a rendhagyó csendesórán.

A Főapátság védőszentje, Szent Márton ünnepének hetében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium hagyományosan egy-egy téma jegyében jótékonysági gyűjtést szervez.

"Évről évre közel egymillió forint gyűlik össze a diákok zsebpénzéből"

"A gyűjtés apropója az a mozzanat, amelyről a szent legendája számol be: Márton lehajol a ruhátlan koldushoz, s fél köpenyét odaadja neki. Idén a börtönéletet, a rabok világát választottuk témának" – kezdte portálunknak Barcza István, a pannonhalmi gimnázium igazgatóhelyettese.

"A gyűjtéssel a tököli fiatalkorúak börtönének kulturális körülményeit, szolgáltatásait szeretnénk támogatni. Évről évre közel egymillió forint gyűlik össze a diákok zsebpénzéből.

Az utóbbi években hajléktalanoknak, a vörös iszap károsultjainak és a cigányságnak gyűjtöttünk" – folytatta Barcza István.

Galéria kép

Csóti András: "Bízom benne, hogy tudunk nekik olyan útravalót adni, amely segítségével megtalálják az egyenes utat"

A jótékonysági gyűjtés egyik legérdekesebb eseménye volt a szombati bolhapiac és az ezt követő esti csendesóra, ahol a diákok váci, tököli és győri rabokkal és kísérőikkel találkozhattak és beszélgethettek.

"A mi vendégeink nem önként jönnek az intézményekbe, de bízom benne, hogy tudunk nekik olyan útravalót adni, amely segítségével megtalálják az egyenes utat, s soha többet nem kell találkoznunk" – mondta Csóti András bv. vezérőrnagy, országos parancsnok a pannonhalmi gimnázium csordulásig megtelt tornacsarnokában.

"A nevelő személyes példamutatása az egyik legcélravezetőbb és legátfogóbb módszer ahhoz, hogy az elítéltek újra hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak" – közölte Tóth Tamás bv. ezredes.

A tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója beszélt arról is, hogy az intézmény területén belül papírgyártó és –feldolgozó munkát vállalhatnak, karitatív önkéntesként pedig állatmenhelyen dolgozhatnak az elítéltek.


Galéria kép


`Kicsikét szűk a világ nekem´: a fiatal elítéltek előadták Majka és Curtis BLR slágerét is 

"A fogvatartottak jótékonyságára jó példa, hogy a Gyermekrák Alapítványnak úgy sikerült több 10 ezer forintot összegyűjteniük, hogy a rabok havonta legfeljebb 24-25 ezer forintot keresnek a börtön falai között.

Emlékezetes pillanat az is, amikor a Heim Pál Gyermekkórháznak közel ötven olyan festményt adhattunk át, melyeket elítéltek alkottak.

A tragikusan elhunyt olimpiai bajnokunk tiszteletére rendezett fáklyás-kajakos felvonuláson szintén részt vettünk, sőt, két rab nagy sikerrel el is énekelt egy dalt a vízi színpadon" – folytatta Tóth Tamás bv. ezredes.

Nos, színpadi produkcióban szombat este a pannonhalmi gimnáziumban sem volt hiány.

Hat, többségében szabadulás előtt álló tököli fogvatartott előbb autentikus romazenét, majd Majka és Curtis BLR aktuális slágerét, a "Belehalok" című dalt adta elő.

A produkciókat teljesen megérdemelten vastapssal jutalmazták a diákok - köztünk szólva az elítéltek simán hoztak olyan szintet, amelyről némelyik X-Faktor szereplő csak álmodhat.

Galéria kép

"Szenteste vágni lehet a csendet a börtönben"


Az estét záró beszélgetésen a diákok kérdéseire az elítéltek vallottak nehéz múltjukról ("évek kellenek ahhoz, hogy az ember felejteni tudjon"), a szabadság hiányáról ("nem mehetünk bulizni, nem csajozhatunk, de még fagyizni vagy napozni sem"), jövőbeni terveikről ("tisztes munkát és szerető családot szeretnék") és a rács mögött töltött karácsonyokról.

Utóbbiról pusztán annyit mondott az egyik rab: "szenteste vágni lehet a csendet a börtönben".


A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban rendezett programok között megtekinthető volt többek közt egy kiállítás is a sopronkőhidai fegyház jóvoltából.
 


Galéria kép

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. villebald 2012. november 28. 11:29
  „Tegnap át is adták, amit zsebpénzükből gyűjtöttek.
  Nem csak mondják, teszik is.
  http://nol.hu/mozaik/kozepiskolasok_gyujtottek_a_fiatalkoru_raboknak”
 • 40. villebald 2012. november 13. 17:15
  „Amikor Szent Márton megállt Amiens kapujánál, katonatársai tovább mentek. Ők másként gondolkodtak. Talán észre sem vették az ott didergő embert. Mással voltak elfoglalva.
  Ő lehajolt az elesett, ruhátlan, ázó-fázó koldushoz. Megosztotta vele köpenyét. Betakarta. Így óvta a környezet káros hatásaitól.
  Nem kérdezte "kivagy?", "miért kerültél ide?". Segített rajta.
  A köpeny kettévágásához azt a katonai tőrt használta, amelyet emberölésre rendszeresítettek a római hadseregben. Így lett az üdvösség eszköze egy olyan tárgy, amelyről nem is gondolnánk, hogy azzá válhat.

  Amikor a végítéletről kérdezték, Krisztus azt mondta, így szól majd a jobbján állókhoz,: "Börtönben voltam és fölkerestetek." (Mt 25,36)
  Krisztus a börtönben sínylődővel azonosítja magát. Úgy teszi ezt, hogy nem tesz különbséget köztük, ki miért került oda.
  Az üdvösség egyik elemét látja e cselekedetben az, aki jelen civilizációnk értékrendjét hagyta ránk.

  Úgy vélem, helyes cselekedet megállni, a börtönben élőkre odafigyelni, lehajolni és a nálunk lévő eszközökkel segíteni nekik.”
 • 39. Tündenéne 2012. november 13. 08:39
  „"Minden híreszteléssel ellentétben a visszaeső bűnözőknek szanatórium a börtön. (Konditerem, tv, étel, meleg szoba, orvosi ellátás.)"

  Ezt gondolom megint a Blikk, vagy valami csodálatos hitelességű hírforrás állítja. Na EZ híresztelés. Amit én láttam, meg mások, az meg a valóság. Persze mindenki azt hisz, amit akar... Teszem hozzá, az orvosi ellátás nyilván, mint minden ilyen intézményben, kötelező jelleggel áll rendelkezésre, de azért nehogy átessünk már a ló másik oldalára, azért ha az ember egy kicsit náthás, még nem fogják befektetni a kórházba.

  "Amennyiben az élete veszélyben van, úgy elkülönítik egy cellába ahol egyedül lesz." - Igen, amíg el nem felejtik az újságok, hogy ott van, és nem foglalkoznak többé vele. Na akkor viszont beengedik a többiek közé egy kis "elbeszélgetésre". Egy percig se legyen kétségetek.

  "a saját családjával is kegyetlenül bánt" - és ők tettek erről bejelentést bármikor is?

  "nem volt megtörve, jó erőben volt" - valószínűleg odabent jól viselhette magát, csak akkor használhatnak konditermet (ha egyáltalán) meg sportszereket, jutalomként.”
 • 38. drKotász 2012. november 12. 23:19
  „Bence egyik gyilkosa már készült a börtönre - ezeknek szanatórium az elzárás

  Mindenáron vissza akart kerülni a börtönbe B. József, s ezt hangoztatta is - értesült a Bors. A Szita Bence megölésével gyanúsított férfi korábban körbelocsolta benzinnel élete párját és felgyújtással fenyegette.

  B. József október 9-én szabadult a börtönből, egy hónapot sem volt szabadlábon
  Minden híreszteléssel ellentétben a visszaeső bűnözőknek szanatórium a börtön. (Konditerem, tv, étel, meleg szoba, orvosi ellátás.) Ha bárki azt hiszi, hogy benn a börtönben bántani fogják, nagyot téved. Amennyiben az élete veszélyben van, úgy elkülönítik egy cellába ahol egyedül lesz. Ugyanis "emberi jogai" vannak. Na ezért érzik jól magukat a börtönben.
  Mindenre elszánt bűnözőnek ismerik a sántosiak a Kojaknek becézett B. Józsefet. A helyiek szerint a férfi 17 éves kora óta szinte folyamatosan börtönben ült különböző erőszakos bűncselekmények miatt. Időnként kiengedték egy-egy hétre, akkor rendszeresen bejárt az egyik helyi ivóba.
  - Soha nem látszott rajta, hogy éppen a börtönből szabadult, nem volt megtörve, jó erőben volt, kigyúrt, mintha csak nyaralt volna. Látszólag jobban érezte magát bent - mondta Sántoson az ivó egyik vendége.
  A helyiek is tartottak a mindenre elszánt, visszaeső bűnözőtől, aki állítólag a saját családjával is kegyetlenül bánt. Volt párjáról úgy követelt pénzt, hogy körbelocsolta benzinnel és csattogtatta az öngyújtót. Talán nem véletlen, hogy Polcz Erika is őt szemelte ki a gyilkosság végrehajtására. A mostoha tudhatta, hogy B. József nem fog megijedni az utolsó pillanatban.
  Szita Bence családjának erős a gyanúja, hogy P. Erika hónapokkal korábban tervezhette a 11 éves kisfiú megölését. Ezt erősíti a helyiek vallomása is, ugyanis a gyilkosság előtti napokban B. József furcsa dolgokat mondott a kocsmában.
  - Azt hangoztatta, hogy most sem lesz kint sokáig, s ő már tudja, hogy hamarosan vissza fog kerülni. Máskor is voltak ügyei, de ilyen borzalomra senki nem gondolt - tette hozzá egy másik vendég.
  A gyilkos börtöntöltelék kirendelt ügyvédje, dr. Picz Péter nem kívánt semmit mondani védencéről.
  Szita Bencét október 29-én ölték meg, holttestét a rendőrök november 3-án találták meg. A rendőrség a fiú nevelőapjának volt élettársát, a gyerek eltűnését korábban bejelentő 47 éves Polcz Erikát és két kaposvári hajléktalan férfit, az 57 éves B. Józsefet és a 41 éves Kertész Józsefet gyanúsítja a gyilkossággal.

  További részletek: http://kuruc.info/r/2/103935/#ixzz2C37mNx7y”
 • 37. vera2012 2012. november 12. 16:52
  „36. Nagyon helyes.”
 • 36. Tündenéne 2012. november 12. 16:42
  „17. kokolorbi 2012.11.11. 16:31

  Sajnos nem sok, de ha csak 1 is, az is valami (szerintem).”
 • 35. Tündenéne 2012. november 12. 16:39
  „10. valakivalaki 2012.11.11. 15:03

  Egyetértek. Én is tapasztaltam némely börtön körülményeit (szakmámnál fogva), és nem kéne abban a hitben ringatni egyeseknek magát, hogy ott valami édeni állapotok uralkodnak.
  Nem kéne mindenkit egy kalap alá venni. Nem minden cigány bűnöző, nem minden börtönlakó gonosz és rossz, és nem mindenki reménytelen eset. Sajnos nem túl sok kivétel van (az én személyes tapasztalatom szerint), de azért akad. Nekem is van börtönviselt ismerősöm, az vesse rá az első követ, aki még sose csinált semmi rosszat. A büntetését leülte, dolgozik, és a légynek se árt. (Ő "csak" egy megfigyelő volt egy vidéki kiskocsma feltörésénél, és több év letöltendőt kapott, míg akik tényleg bementek, és jobb ügyvédre tellett nekik, pár hónapot, illetve felfüggesztettet... Na ez se mindegy.)
  Szóval csak azt mondom, ne általánosítsunk sehol, itt sem.”
 • 34. valakivalaki 2012. november 12. 16:28
  „kokolorbi
  pontosan mivel hintem a port?”
 • 33. kokolorbi 2012. november 12. 15:55
  „27. rotis 2012.11.12. 14:11
  Kiktől tudom, hogy milyen a soruk a raboknak? Maguktól a börtönőröktől.
  Nem is háborognék, ha napi megélhetésükért megdolgoznának, annak megfelelően kapnának ellátást. Akit meg nem lehet dolgoztatni, azt meg tartsa el a rabtársa és ne az adózó társadalom.
  Sajnos egy rab napi tartása többszöröse egy beteg napi kórházi ellátásának.”
 • 32. Mankapunka 2012. november 12. 15:55
  „rotis

  Én kérem meg,hogy menjen el rabolni? Vagy már manapság büdös a munka? Tudom,mindenki gyorsan szeretne meggazdagodni.”
 • 31. kokolorbi 2012. november 12. 15:48
  „vera2012 és valakivalaki
  Miért is térjenek vissza a normális társadalomba és dolgozzanak, amikor a bűnözésből nagyon jól megélnek. Elég ha a Kossuth utca és környékén végigmész, annyi új Mercedest, Audit BMW-t nem találsz az egész városban, mint azon a kis területen és hidd el, hogy nem a becsületes munkából lett nekik. Szóval miért is térjen akkor vissza? Sajnos Magyarországon a bűnözés hosszútávon is kifizetődő, közben a belügyér és az államtitkára folyamatosan azt szajkózza, hogy rend van.
  Akik visszailleszkednek a társadalomba, azok általában nem is bűnözők, nem erre az életvitelre nevelik őket már gyermekkorukban.”
 • 30. kokolorbi 2012. november 12. 15:40
  „24. valakivalaki 2012.11.12. 11:32
  Ezt nem is mondtam, csak azt, hogy hinted a port.”
 • 29. vera2012 2012. november 12. 15:17
  „28.
  Végy magadnak több idöt és figyelmesebben olvasd el a 27. és 26. cikket. Minden soraival teljesen egyetértek, még ha le is hurrogtok, mert másra ugy látszik nem telik. Szomorú.”
 • 28. ATXadmin 2012. november 12. 14:36
  „nehogy mááá elkezdjük őket sajnálni!!!!!!!!”
 • 27. rotis 2012. november 12. 14:11
  „Annyira jó,hogy mindig olyanok okoskodnak,akik nem voltak még börtön,vagy elítélt közelében sem. Honnan veszitek,hogy meleg van,és jó kaját kapnak? Vannak a börtönökben nyílt napok, be lehet sétálni és körülnézni... És akkor se fogjátok látni a teljes igazságot,mert csak a "szebbik" oldalát mutogatják ennek is. Tévedés ne essék,nem védem az erőszaktevőket és a gyilkosokat,de a mai világban nagyon sok ember kerül olyan helyzetbe,hogy sajnos nincs sok választása. Enni kell adni a családjának.... Bekerül,az évek alatt a család eltűnik mellőle. Szerintetek hova megy? Az utcára! Ti mit tennétek a helyükben? Hol kérnétek segítséget? Kiktől? Mennyi idő múlva kerülnétek vissza fedél,állás és segítség nélkül? Csak azért kérdezem,mert Ti olyan okosak vagytok,biztos erre is tudjátok a választ.
  És mielőtt fikázni kezdtek büntetlen előéletű vagyok és a családom is, "csak" rálátásom van a börtönre.”
 • 26. mindegy12 2012. november 12. 12:42
  „Én az egyik beszélgetésen vendégként részt vettem a hallgatóságban.

  Mindenkinek fontos, hogy
  - a fiatalok ne olyan utat válasszanak, hogy börtönbe kerüljenek
  - aki bekerült, visszailleszkedjen a társadalomba.

  Ez a rendezvény - többek között - ezeket a célokat szolgálta. Végighallgattam a váci rabok előadását. Azt hiszem, nyomatékosabban tartja távol a gimis korosztályt a kábítószerektől egy éppen a 7 éves fegyházbüntetését töltő rab figyelmeztetése, hogy jól éltem a kábítószerből, de 2 barátom halála, és az én 7 évem miatt mondom, ha ott lesztek majd a választás előtt, ne ezt az utat válasszátok, mint bármilyen szülői óvás.

  A "liberális lózungokról" és a visszaesésekről meg csak annyit, hogy a váci börtönlelkész elmondta, miszerint statisztika igazolja, hogy azokban az országokban, ahol vannak keresztény körletek, ezek a körletek rettentő alacsonyra, 4%-ra dolgozták le az ottani rabok visszaesési arányát. Erre van most kísérlet Vácott is.

  Lehet fújolni, hogy minek ezeknek gyűjteni, de közénk jönnek vissza. A hangsúly pedig nem annyira a gyűjtésen van talán, hanem azon az élményen, hogy 3 diplomával is sitten találhatja magát az ember. A rabok többsége pedig elmondta, hogy 14-17 éves korában csúszott félre az élete.

  Megelőzés mindig hatékonyabb, mint az utólagos okoskodás...

  Gratulálok a szervezőknek, nekem is maradandó élmény volt!”
 • 25. vera2012 2012. november 12. 12:07
  „19. Nem kell öket babusgatni, hanem rávezetni arra, hogy rendes útra térjenek vissza. Pl. tanulással, szakmai kiképzéssel. Söt még a sport is segíthetne. Aki meg nem akar, azt hagyni kell és esetleg visszafog kerülni.”
 • 24. valakivalaki 2012. november 12. 11:32
  „Mankapunka: gondolom, egy olyan cégnél dolgozol, ami valamit beszállít az apátságba. Ajánlom figyelmedbe azt a mondást, miszerint a kutya sem sza..k abba a tálba, amiből eszik.
  Az apátság lehet, hogy fontos megrendelője a munkáltatódnak, ha elveszítenétek, könnyen előfordulhatna, hogy egyik napról a másikra az utcán találnád magadat.

  kokolorbi 17. még soha senki nem gondolta, hogy én ballibsi lennék, jót kacagtam rajta.

  Pretorianus 20. tudom, hogy továbbképezik egymást, aki nem akar bent megváltozni, az nyilvánvalóan a különböző technikákról fog beszélgetni a társaival, és nem a magaskultúráról.
  De akkor is azt mondom, hogy valamennyi eredményt érnek el az elítéltek között, nem az összes lesz visszzaeső, és ez mindenkinek érdeke!! Én azt soha nem mondtam vagy godnoltam, hogy babusgatni kellene őket, de vissza kell vezetni minél többet a társadalomba. Sajnos sehol a világon nem tudnak 100 %-os sikert elkönyvelni.”
 • 23. Pretorianus 2012. november 11. 22:40
  „21. vera2012 2012.11.11. 20:58
  Ez csak liberális lózung... Olvass statisztikákat! Rájössz, hogy nagy részük visszaeső.”
 • 22. gutentag 2012. november 11. 21:11
  „Mert ha naponta vernék őket, kenyéren és vizen tartanák őket, iszonyú körülmények között, akkor jobb emberek lesznek kiszabadulásukkor, és tuti azonnal beilleszkednek és hasznos tagjai lesznek a társadalomnak? Sokszor végzettség és bármilyen szakmai tapasztalat nélkül? Az emberiség eddigi történetében ez volt a módszer. Ha működne, már évszázadok óta nem kellenének a börtönök...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották autójukat a tetten ért betörők Győrben

Győr belvárosában járőröző rendőrök arra figyeltek fel, hogy egy üzlet riasztója megszólalt. A két… Tovább olvasom