Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kibővül az ingázók érdekvédelme

Ausztria - Az osztrák és a magyar szakszervezetek együttműködésének köszönhetően már hat éve magyar nyelvű jogsegélyszolgálata van az ingázóknak, a határon túl dolgozó magyaroknak. A tanácsadás most kibővül és több tájékoztató fórumot tart.
A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland - Nyugat-Magyarország (IGR) szakértői magyar nyelven nyújtanak tájékoztatást az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak az osztrák munkajogi, szociális és adójogi rendelkezésekről, a határon túli munkavállalással kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről. Nagyon sokan kaptak már tőlük információt a családi juttatásokra, az ingázó átalányra, a táppénzre és az egyéb juttatásokra, például a szabadság- vagy a karácsonyi pénzre, a szakmánkénti minimálbérre, a szabadságra, a segélyekre vonatkozóan.

– Sokan nem tudják, a juttatásokat hogyan igényelhetik, például a gyest vagy a családi pótlékot, pontosabban azt a különbözetet, ami azért jár a Burgenlandban dolgozó magyaroknak, mert Ausztriában ez a juttatás nagyobb, mint nálunk. E téren azzal is segítünk, hogy a nyomtatványok honlapunkról letölthetők. Viszont azt is tudjuk, hogy több juttatás igénylése, amelyre uniós csatlakozásunk révén váltak jogosulttá az ingázók, nem kis nehézségekbe ütközik. Ezért, ahogy korábban, az elkövetkezőkben megint rendszeresen szervezünk olyan fórumokat, amelyeken az ingázók közvetlenül a hatóságok, a hivatalok embereinek tehetik fel kérdéseiket, kérhetnek tőlük segítséget az ügyintézésben – mondta el lapunknak az IGR projektvezetője, Tóth Eszter és hozzátette: a családi juttatások témájában is lesz hamarosan ilyen fórum. Időpontját, helyét a Kisalföldben megjelentetjük és a www.igr.at honlapon is lehet tájékozódni.

A hat éve működő szakszervezeti együttműködés idén új projekt keretében kibővült infrastruktúrával áll a magyar munkavállalók rendelkezésére. Ingyenes szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, mivel már két magyarul beszélő jogásza segíti a magyar munkavállalókat. Külön tanácsadást működtet például az IGR a családi támogatással kapcsolatosan segítséget kérőknek. Személyesen Oberwartban (Lehárgasse 5.) hétfőnként 9 és 12 óra között, telefonon, a 0043-3352-32356-16-os számon hétfőnként 13 és 16 óra között fordulhatnak munkatársukhoz. Más témákban is jelentősen kibővült a telefonos tanácsadás: hétfőtől csütörtökig 13 és 16 óra között minden nap elérhető az IGR-iroda jogásza (0043-2682-770-63). Október elején szerkesztőségünkben tartanak tanácsadást szakértőik, október végén az Ausztriában mezőgazdasági területen dolgozóknak szerveznek tájékoztatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegközlekedés: legyen pontos és kulturált

Győr - Vissza lehet, és kell is nyerni a tömegközlekedés (közösségi közlekedés) vonzását, meg kell… Tovább olvasom