Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kibérelték az Ady művelődési házat

A Vitus Kht. negyedik hónapja bérli a Győrben Adyként ismert vasas művelődési házat.
A kis társaság nagy gondot vett a nyakába, de egy fél tucat egyesület így kerülte el, hogy az utcára kerüljön.

A győr-belvárosi Teleki utcában lévő Ady művelődési otthon tulajdonosa ma is a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a ház minden gondja azonban augusztus óta a Vitus Kht.-é. A szakszervezet értékesíteni akarta a házat, amely 1999 óta egyebek között az Etalon nevű néptáncot és társastáncot oktató társaság otthona is volt. Ezt a táncoktató társaságot működteti a Vitus közhasznú társaság, mely szinte rákényszerült az erejét majdnem meghaladó gazdasági döntésre: hogy mentse a menthetőt, miután nem volt pénze a házvásárlásra,

augusztusban tizenöt évre kibérelte azt. Így maradt, lett helye táncosainak és velük együtt fél tucat egyesületnek, társaságnak.
Az első lépés, amit a Vitusnak meg kellett tennie: a művelődési ház felújítására nincs pénze, de a legszükségesebb karbantartási munkákat már a társaságnak kellett elvégeztetnie.

A havi 400 ezer forint bérleti díjat és a hideg beálltával az ugyancsak havonként „jelentkező" 150 ezer forint fűtési költséget viszont mindenképpen elő kell teremteni. Az Adyt használó egyesületek és társaságok közül biztonságosan jószerivel csak az Etalon „hoz" pénzt. A néptánc- és társastánctanítást, oktatást az állam támogatja, ahogy például a zeneiskolai oktatást. Ám ez még kevés az üdvösséghez.

Az Etalonban mintegy százötvenen tanulnak néptáncot és társastáncot hattól huszonéves korig. Az ott tanuló néptáncos gyerekek a Rába művészegyüttes utánpótlását jelentik. A gyerekektől szimbolikus, havi ötszáz forintot kérnek hozzájárulásként. Az Ady művelődési házat még használó többiek, így a Rába társas dalkör, a Rába-fúvószenekar és a Rába-néptáncegyüttes nem fizet azért, hogy heti rendszerességgel ott tartja foglalkozását. Ahogy a ház változatlanul otthona a hímzőknek, az éremgyűjtőknek, a Vasas Nyugdíjas Szakszervezet tagjai is ott tartják összejövetelüket és egy festőkör is a házban működik.

Delbóné Rikovics Berta, a közhasznú társaság ügyvezetője azt mondja, nem hazardíroztak, amikor belevágtak a nagy vállalkozásba, bérletet kötöttek a ház üzemeltetésére. Bíztak a leleményességükben. Szerény bevételhez jutnak oly módon, hogy kiadnak termeket oktatási célra vagy vásárokra. A kht. folyamatosan figyeli a pályázatokat, s azt reméli, hogy a ház felújítására ily módon sikerül támogatáshoz jutni. Decemberben bemutató előadást tartanak a város cégei számára, így remélnek önzetlen támogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköltöztek az otthonba a fogyatékosok

A Pilisben eltöltött összeszoktató tábort követően beköltöztek az első lakók a nyúli Márton… Tovább olvasom