Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kiásták a tetemeket az ikrényi állattemetőben

Ikrény – Idén 17-18 kisállatot hantoltak ki sírjukból az ikrényi kisállattemetőben. Tekintettel, hogy egyik exhumálásra sem volt írásos engedélye a tulajdonosnak, a megyei főállatorvos felfüggesztette az állattemető működési engedélyét.


"Alapvetően két problémám van az állatok kiásásával: egyrészt etikailag finoman fogalmazva sem tartom elfogadhatónak. Tudom, hogy az állatok esetében nincs kegyeleti jog, de valaha volt egy szerető gazdájuk, aki mellett jóban-rosszban kitartottak. Másrészt egészségügyi szempontok szerint is aggályosnak tartom az állatok kiásását. Ezeknek az állatoknak a többsége valamilyen betegségben múlt ki, tehát szerintem nagyon nem kellene a temető hátsó sarkában zsákokban, illetve egy földes halomban csontokat tartani" – mondta a kisalfold.hu-nak egyik olvasónk, akinek négy kisállata is nyugszik az ikrényi állattemetőben.

Helyszíni bejárás a megyei főállatorvossal

A győri hölggyel hétfőn jártunk kint az állattemetőben; három kiásott állatsírt találtunk, valamint a temető hátsó sarkában sok csontot is láttunk. (Többségük kék neljon zacskóban hevert pár dróttal erősített kerítés mögött, de a földes halomból is kerültek elő állattetemek.)

Az ügy hamar eljutott a megyei igazgató főállatorvoshoz, dr. Szabó Tamáshoz is, aki kedden helyszíni bejárást tartott Ikrény határában dr. Bertalan Zoltánnál, az állattemető tulajdonosával. A helyszíni bejáráson a kisalfold.hu munkatársai is részt vehettek, s a hatósági ellenőrzés után feltehették kérdéseiket dr. Bertalan Zoltánnak.

Kiásták a kisállatokat - Fotóink illusztrációk

Idén 17-18 állatot ástak ki

Miközben a hatósági bejárás tartott, akkor is zajlott egy állat exhumálása. Dr. Szabó Tamás kedden még nem foglalt állást az állattemetőben zajló kihantolásokról, azt kérte dr. Bertalan Zoltántól, hogy az állattemető összes hivatalos papírját – többek közt a kihantolások engedélyezési dokumentumait, az exhumálások jegyzőkönyveit és a földi maradványok leadásakor kapott átvételi elismervényeket – mutassa be szerdán.

Arra a kérdésünkre, hogy idén hány állatot ástak ki, dr. Bertalan Zoltán úgy felelt: "körülbelül 17-18 állatot. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy korábban nem kellett hantolásokat végbevinnünk – most jártak le ugyanis először a temető megváltott sírhelyei öt év után. Mielőtt kiemeljük a tetemeket, természetesen nem egy figyelmeztető levelet küldök a néhai állat gazdájának. Az állatok földi maradványainak kiásását pedig nem szívesen tesszük, de nem győzzük másként a temető gondozását".

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik a kihantolt állatok csontjaival, dr. Bertalan Zoltán úgy válaszolt: "leadjuk őket a gönyűi fehérje feldolgozóban. Innen pedig tudomásom szerint Debrecenbe szállítják azokat megsemmisítésre".

100 kilogramm csont

"Az ikrényi állattemető 1995-ben kapott működési engedélyt, de ennek a működési engedélynek rendkívül szigorú szabályai vannak" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos.

"Tekintettel, hogy állati sírokat csak a kerületi főállatorvos engedélyével lehet megnyitni – a tulajdonosnak egyetlen kihantolásra sem volt hivatalos papírja –, felfüggesztjük az állattemető működési engedélyét. Ez azt jelenti, hogy ameddig a szükséges törvényi előírások nem teljesülnek, nem lehet új állatot temetni ide. A gazdák ettől függetlenül meglátogathatják egykori kedvenceiket, semmilyen szankciótól nem kell tartaniuk" – közölte dr. Szabó Tamás. Hozzátette: "a tulajdonos két átvételi elismervényt tudott felmutatni, mely tanúsítja, hogy az állatok csontjait leadta megsemmisítésre az ATEV-nál".

Az egyik papír 10 kg leadott csontról, a másik pedig 90 kg állati maradványról tanúskodott.

Olvasóink írták

 • 6. Kriszta82 2009. május 19. 09:17
  „Mi is kisállattemetőt(http://www.akisallattemeto.extra.hu) üzemeltetünk 2004 óta, úgyhogy az első síroknál az 5 év idén telik le. De nálunk szerencsésebb a helyzet mert hatalmas 21000 m2 áll a rendelkezésünkre, így amíg terjeszkedni tudunk nem emelünk ki egy tetemet sem. De úgy tudom, hogy 5 év után úgy kell eljárni, ahogy az Úr járt el. Azt, hogy ehhez pontosan milyen papírok kellenek azt nem tudom.”
 • 5. Anakin 2008. november 17. 21:52
  „Nem tudom ki ez a "Korrekt5", de jobb ha nem találkozik velem a saját biztonsága érdekében! Első és utolsó beszólásod volt a nagypapám felé!

  Ha úgy gondolod, h egy kb 90 kg tömegű kutyatetemet egy 75 év feletti ember csak úgy kiemel egy 1.5 méter mély sírgödörből, akkor te egyáltalán nem vagy tisztában az emberi normákkal.

  Majd 50 év múlva meglátjuk (ha ´ne adj Isten´ még élnél), h kettőnk közül melyikünk tudja ezt végrehajtani! Én biztos.
  Neked menni fog, seggfej?

  Én meg majd utánad nézek...ha ekkora arcod van!

  A szakértelmedhez meg no comment..."de úgy komolyan."”
 • 4. Korrekt5 2008. november 16. 12:35
  „....gyerekek itt valami nem stimmel!

  Dr úr azt mondja, hogy 5-év után "leadjuk őket a gönyűi fehérje feldolgozóban. Innen pedig tudomásom szerint Debrecenbe szállítják azokat megsemmisítésre".

  Ha 5-év után adnák átt Gönyünek, szerintem ök nem foglalkoznának vele.
  A gyanum az, hogy még tetem korukban elkerülnek Gönyüre.
  Utánna kellene nézni, de ugy komolyan.”
 • 3. k 2008. november 13. 20:31
  „Valószínű azért kellet kihantolni a sírokat: "- most jártak le ugyanis először a temető megváltott sírhelyei öt év után. Mielőtt kiemeljük a tetemeket, természetesen nem egy figyelmeztető levelet küldök a néhai állat gazdájának." -(aki valószínűleg nem reagál rá.)
  Ha valaki járt a Kisállat temetőben az láthatta hogy gondozva van.
  Nekünk nincs kertünk vagy udvarunk, mi nem tudtuk volna megadni a végtisztességet a kutyánknak.
  Dr. Bertalan Zoltán úrnak csak köszönettel tartozunk, hogy módot és segítséget kaptunk tőle.
  -Viszont a törvény az törvény.-
  Reméljük a szükséges törvényi előírások minél előbb teljesülnek, és újra működni fog a Kisállattemető, mert szükség van rá”
 • 2. csd 2008. november 13. 16:14
  „technikai megjegyzés a szerk-nek: focis képek a galériában”
 • 1. 49. 2008. november 13. 14:48
  „Ismerem Dr. Bertalan Zoltán urat, mivel az én kutyám is ott van eltemetve.
  Ha valaki végig megy a sírok között, akkor láthatja a fejfákon, hogy 95%-ban idős állatok lettek eltemetve.
  Az én kutyám is 14 évét betöltve került ide, ami egy szetter esetében nem mondható korán elhunytnak. A szakirodalom szerint 12-15 év.
  Nem szenvedett semmilyen fertőző betegségben, mert akkor orvosi kezelést kapott volna!
  Dr. Bertalan Zoltán úr nagyon a szívén viseli a temető sorsát, sok segítséget ad a gazdiknak, a sírok gondozása terén, de elvárásai is vannak a sírok rendben tartásával kapcsolatban.
  Ez a terület az Ő saját tulajdona, megoldott egy régi gondot azok számára, akik nem rendelkeznek kerttel, vagy udvarral, ahová kedvencüket el tudták volna hantolni.
  Nem csak itt kell a sírokat megváltani, hanem a humán temetőben is. Ott mit csinálnak a lejárt sírokkal, amelyeket nem vált meg a senki? Ugyanezt!
  Az biztos, ha a temetőt valami okból kifolyólag megszüntetik, akkor a kutyám tetemeit én is kiásom és elviszem valamelyik ismerősöm kertjébe, ahová időközönként el tudok menni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

' ... reménykedni pedig oktondi dolog...'

Győr – Ha az emberek nem változtatnak a politikán, a politika magától nem fog változni, abban… Tovább olvasom