Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Kiállították a tündérvári leleteket

A Kunszigeten végzett víz alatti kutatást bemutató búvárrágászeti kiállítás nyílt a minap a fővárosban.
A búvárrégészet módszereit és többek közt a Kunszigeten végzett víz alatti kutatást bemutató kiállítás nyílt a minap a fővárosban. Medrekbe rejtett múltunknak ez a látványos megjelenítése is bizonyítja: a megyében sok az értékes lelet. Feltárásukra viszont nincs pénz.

Európa folyami öröksége címmel nyílt kiállítás a Budapesti Francia Intézetben (Fő utca 17.), tájékoztatta lapunkat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakembere és egyben a hazai búvárrégészeti program vezetője, dr. Tóth J. Attila. A december 22-ig megtekinthető tárlat a megyénkbeli víz alatti régészet eredményeit is bemutatja. Pontosabban a kunszigeti Tündérvár feltárását, amelyet az összeállított anyag részeként már Párizsban és Ljubljanában is megismerhettek az érdeklődők.

Nem római, török

A Mosoni-Duna melletti faluban 2004 nyarán járt a nemzetközi búvárrégészcsapat. Kunsziget volt a francia, szlovéniai és magyar kutatók közös munkájának egyik helyszíne. Uniós források fedezték a százezer eurós költségvetésű program kiadásainak felét és a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a kunszigeti rom nem római kori, hanem a török időkből való.

Az ötvenszer ötvenméteres építmény további ásatásokra érdemes, régészeti védelmét a kutatók kezdeményezték.
Idén azonban hasonló feladatra nem jutott pénz. A búvárrégészek csak megelőző feltárásokat, azaz beruházás, építkezés miatti leletmentéseket végeztek a Drávában Barcsnál, a Tiszában Szegednél.

Elsüllyedt hajót találtak

Dr. Tóth J. Attila megyénkben legutóbb augusztusban vezetett felderítő merülést Mecsérnél, s a Dunában elsüllyedt hajót talált. A roncs vélhetően XVIII. századi és feltárásra érdemes, ezért szponzorokat keres a kutatáshoz. A víz alatti ásatáskor iszapszivattyúzással távolítják el a romokról, a fal- vagy a hajómaradványokról az üledéket.

Mint egy porszívó

Fehér József, a Győri Búvár Sportegyesület tagja részt vett a megyénkbeli kutatómunkában és lapunknak elmondta: a búvárrégészetben alkalmazott berendezést úgy kell elképzelni, mint egy tízcentiméteres átmérőjű csővel felszerelt porszívót. Szűrőrendszere van, tehát az apróbb leleteket, cserép- és fadarabokat nem szívja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendezési terv januárban

Az eredeti tervtől eltérően csak január 19-én tárgyalják rendkívüli ülésen Győr új rendezési tervét.… Tovább olvasom