Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Kiállítások nyílnak a Győri Bazilikában és a Püspökvár tornyában

Kiállítóhelyeket alakítanak ki Győr egyházi központjában, a Káptalandombon, hogy az építészeti-, az egyház- és a művelődéstörténeti értékek még több látogatót vonzzanak a műemléki környezetbe.
A Győri Bazilika és a Püspökvár tornyának leendő kiállítótermein már dolgoznak a szakemberek - mondta Szabó Péter, a Győri Egyházmegye építésze szerdán az MTI-nek. A beruházás része a turisztikai vonzerő növelését szolgáló tervnek, amelyet 560 millió forinttal támogat az Európai Unió a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.

A torony termeiben a püspökség és a Püspökvár történetét bemutató kiállítást rendeznek be. Elkészültével látogathatóvá válik maga a torony is, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész városra. A bazilika két terme a székesegyház építéstörténetét, valamint a vérrel könnyező Szűzanya-kegykép kultuszát ismertető kiállításnak ad otthont a tervek szerint.

A projekt keretében újítják fel részlegesen a lébényi román kori templomot. Helyreállítják tetőszerkezetét, restaurálják vészesen málló külső kődíszeit. Magyarország középkori építészetének egyik legjelentősebb emlékét már felállványozták, és ha az utolsó pecsétek is a rákerülnek a hatósági engedélyekre, indulhat a kőrestaurálás - jelezte Szabó Péter.

A Szent Jakabról elnevezett templom szomszédságában lévő romos plébániaépületet is rendbe teszik, és turisztikai épületté alakítják. Az épületben megpihenhetnek majd a zarándokok, akik a magyarországi Szent Jakab-utat végigjárva eljutnak a végpontig,a lébényi templomig. Turistapihenő és információs központ a beruházás győri helyszínén, a Káptalandombon is létesül.

Az összesen 668 millió forintos program 2012 nyarára készül el.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. március 16. 18:19
    „Az ásványrárói Szent András templom tornyának középkori lőréseit viszont elfalazták újra a rendszerváltás körüli időben történt felújításkor, arra nem volt pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe díjas Szük Ödön válogatott képei

Talán nincs is olyan család Győrben, amelynek valamelyik tagját ne fotózta volna le az elmúlt harmincöt évben a Kisalföld örökös tagja, Szük Ödön. Tovább olvasom