Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kiállítás Győrött: emlékek Varga László professzor életművéből

Varga Lászlóra, a győri Széchenyi István Egyetem 2006-ban elhunyt nagytekintélyű professzorára emlékeznek egykori munkatársai, a hazai geotechnikai szakma vezető képviselői kedden a campuson.

A professzor családja a közelmúltban dokumentumokat adott át az egyetemnek, s a könyvritkaságokat, továbbá a professzor személyes tárgyait, munkaeszközeit állandó kiállításon vonultatják fel a Geotechnikai Laboratórium Tiger termében - mondta Winkler Csaba kommunikációs titkár.

Ismertetése szerint a felajánlott könyvek elhelyezésére sikerült olyan körülményeket teremteni, amelyek méltó módon emlékeztetnek Varga Lászlóra. Egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy a geotechnika szakterületén dolgozó, tanuló érdeklődők helyben tanulmányozhassák a szakmatörténeti jelentőségű, értékes, sok esetben dedikált magyar és külföldi könyvritkaságokat.

A kiállítás anyagát a professzor művei, kéziratai egészítik ki, amelyek kutatásainak eredményeit tartalmazzák. Varga László emlékét a róla elnevezett egyetemi ösztöndíj is őrzi, amelyre az építőmérnök-jelöltek legjobbjai pályázhatnak. Az évente adományozható ösztöndíjat az intézmény névtelenséget kérő oktatója alapította, s biztosítja annak anyagi alapját.

Az 1928-ban született Varga László munkásságának első szakasza a Budapesti Műszaki Egyetemhez kötődik. Ott szerzett műszaki doktori és kandidátusi minősítést, akadémikus professzorok - Kézdi Árpád és Széchy Károly - munkatársaként ott vált elismert kutatóvá, egyetemi docenssé, szakértővé.

1972-ben a győri főiskola akkor szerveződő oktatói karához csatlakozott. Tanárként, tanszékvezetőként, főigazgató helyettesként oroszlánrészt vállalt a főiskola oktatási és tudományos tevékenységében, az egyetemmé fejlődés megalapozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartják a szavukat: megmaradtak az állások

Bevált a győri munkahelymegőrző támogatás, a kis- és mikrovállalkozások tartják magukat a… Tovább olvasom