Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kiállítás a három elcsatolt falu emlékére

Győr - Oroszvár, Dunacsúny, Horvátjárfalu: három község, amelyet a második világháborút követően, 27 évvel Trianon után elcsatoltak az országtól. A KDNP győri szervezete egy kiállítással emlékezik a szomorú történelmi eseményre.
Az MTI fotóarchívumából készített kiállítás nyílt hétfőn a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. A képek a második világháború utáni tragikus eseményeket, a lakossági áttelepüléseket idézik.

Emlékbeszédet a megnyitó kapcsán Ottófi Rudolf alpolgármester mondott. Hivatalosan először az 1946. júliusi végi párizsi békekonferencián merült fel Oroszvár, Dunacsúny, Horvátjárfalu, Bezenye és Rajka községek Csehszlovákiához csatolása. Végül csak Oroszvár, Dunacsúny és Horvátjárfalu átadásáról határoztak.

A magyar külügyminiszter 1947. február 10-én írta alá a békeszerződést a francia fővárosban, a záróesemény pedig az év szeptember 15-én volt Moszkvában a dokumentum állami levéltárba helyezésével. (A KDNP ezen a napon a győri Országzászlónál rendezett megemlékezésen szerette volna megnyitni a kiállítást, de a rossz időjárás miatt nem lehetett.)

A kiállításon gyertyagyújtással is emlékeztek a három község elcsatolására. (A képen Herkely Ákos, a KDNP győri szervezetének szóvivője) Fotó: Bertleff András
A kiállításon gyertyagyújtással is emlékeztek a három község elcsatolására. (A képen Herkely Ákos, a KDNP győri szervezetének szóvivője) Fotó: Bertleff András

A három községbe 1947. október 15-én vonultak be a csehszlovákok, de a határkérdés csak később rendeződött. Dr. Ottófi Rudolf emlékeztetett rá, a benesi dekrétumok, a német és a magyar nép kollektív bűnössé nyilvánítása 3,5 millió német és 800 ezer magyar sorsát pecsételte meg.

Beszélt az időszak szörnyű megaláztatásairól, tragédiáiról. Emlékeztetett rá: az ország, Csehszlovákia, amelyhez hivatalosan a három községet csatolták, már nem is létezik... Mint mondta, a kiállítás (amely egy hétig látható) az emlékezést szolgálja, bár nem tudja visszaadni a realitás borzalmait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszter nem ígér elkerülőket

Győr környéke - Több mint két és fél milliárd forintból újítják fel két éven belül a 81-es főút… Tovább olvasom