Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Kiállítás a győri kórházépítő emlékére

Nagy István fényképész néhány éve találkozott először a dr. Petz Lajosról készült családi fotókkal, amelyekről reprodukciókat készített, majd helytörténeti kutatásba kezdett.
Dr. Petz Lajosról készült kép a húszas évekből. A Kossuth Lajos utcai régi épületben működött a Szentháromság-kórház.
A Petz-emléket a neves győri kórházigazgató főorvos születésének 150. évfordulóján mutatják be Győrött, először a róla elnevezett egészségügyi középiskolában.

Visszatért szülővárosába

Dr. Petz Lajos 1854. március 1-jén született Győrött. Középiskolai tanulmányait a bencés gimnáziumban, az orvosi egyetemet Bécsben végezte. Szülővárosába 1881-ben tért vissza, 1884-től tiszti főorvos és az újvárosi Szentháromság-kórház igazgatója.

Felkérés a kutatásra

– Jellemző a korabeli állapotokra, hogy mi mindennel kellett ekkor foglalkoznia. Például felszámolta a kórház udvarán lévő gyűjtőmedencét, ahová nemcsak a gyógyintézmény, hanem a környező házak szennyvize is összejött. Külön műtőt alakított ki, mivel – bármilyen furcsa – előtte a kórtermekben végezték a műtéteket – mesélte érdeklődésünkre Nagy István győri fényképész, aki először dr. Petz Lajos unokájánál látta a neves orvosról készült családi fényképeket. Ez az élmény és a Petz-iskola igazgatójának jubileumi felkérése indította el, hogy a megyei könyvtárban, a múzeumban, a városi és a megyei levéltárban, illetve a bencés gimnázium dokumentumai között kutasson. Így kerültek kezébe a neves orvos írásai, a róla készült tanulmányok, bizonyítványai, saját kezű feljegyzései, nemesi oklevele, címere és gazdag képgyűjteménye.

Az ember és életműve

Az emlékkiállítás anyaga így ebből a különleges válogatásból készült és bemutatja – ahogy Nagy István fogalmazott – „a másfél évszázada született dr. Petz Lajost, az embert, az orvost, a kórházépítőt és az életművét, személyét övező tiszteletet". A tárlatot első alkalommal február 26-án a róla elnevezett középiskola ünnepségén láthatja a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekbál a Zichy-palotában

Melyik gyerek ne szeretne más alakot ölteni, a mesékből ismert királykisasszony vagy merész… Tovább olvasom