Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kiadható lenne a diploma nyelvvizsga nélkül is

Nyelvvizsga nélkül is diplomát kaphatnak azok a 2013-ig végzett hallgatók, akiknek három éven belül sem sikerül nyelvtudásukról bizonyítványt szerezni. Az intézmények dönthetnek arról, hogy megadják-e ezt a lehetőséget a tanulóknak. A tervezetről az egyetemek és a diákok véleménye is megoszlik.

Felmentést kaphatnak a nyelvvizsga-követelmény teljesítése alól azok az egyetemi és főiskolai hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányukat, ám 2016-ig sem sikerül megszerezniük a kimeneti követelményben meghatározott típusú nyelvvizsgát – ezt javasolja az Országgyűlés Oktatási Bizottsága. A tervezet szerint arról az intézmények önállóan dönthetnének, hogy kiadják-e nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül a diplomát.

A javasolt amnesztia több tízezer diáknak jelentene megoldást. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) tíz karán a sikeresen záróvizsgázók 29 százaléka nem rendelkezett bizonyítvánnyal idegennyelv- tudásról 2005 és 2010 között, a Széchenyi István Egyetemen (SZE – Győr) pedig az oklevelek mintegy 12,9 százaléka maradt az intézménynél 2005-től napjainkig a nyelvvizsga hiánya miatt.

Prof. dr. Takáts Péter, az NYME oktatási rektorhelyettese a javaslattal kapcsolatban így nyilatkozott: "Az NYME nem támogatja az elképzelést, mert ellentmondásban van az egyetem intézményfejlesztési tervében is stratégiai célként megjelölt minőségi oktatással és a vezetés által régóta meghirdetett `Jövőt építünk!´ jelmondattal.

Nyelvtudás nélkül a legtöbb tudományterületen elképzelhetetlennek tartjuk a szakmai fejlődést, és a munka világából kapott visszajelzések is ezt támasztják alá."

– Annak ellenére, hogy tudjuk, a munkaerőpiacon senkit nem érdekel a nyelvvizsga, több mint tíz évvel ezelőtt az oktatásért felelős kormányzattal közösen döntöttek úgy az ország egyetemei és főiskolái, hogy a diplomát a bizonyítványhoz kössék.

Ha elfogadják a tervezetet, akkor a szenátus megvitatja a kérdést a hallgatói önkormányzattal, majd dönt arról, hogy kiadjuk-e a diplomákat nyelvvizsga hiányában, vagy sem.

Akárhogy is lesz, rengeteg visszássághoz és feszültséghez fog vezetni, ha három évre felfüggesztik a követelményt – közölte dr. Író Béla. A SZE – Győr főtitkára hozzátette: – A döntéshez azt is meg kell vizsgálnunk, hogy az intézmény megítélése szempontjából, a diplomák értékét tekintve milyen hátránya lenne az amnesztiának.

Nagy Tamás a SZE – Győr műszaki menedzser szakos hallgatójaként ezekben a napokban írja szakdolgozatát, s államvizsgára készül. Ő biztosan átveheti majd diplomáját, ugyanis már megszerezte az elvárt nyelvvizsgát. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem a papír a lényeg, hanem a gyakorlat.

"Dolgoztam pár évet külföldön, így tudom, hogy a való életben használt nyelv teljesen más, mint amit a nyelvvizsgán követelnek. A bizonyítvány nem feltétlenül fedi a tényleges tudást" – jegyezte meg. Marosi Márton végzős közlekedésmérnök szakos hallgató, ám nyelvvizsgával még nem rendelkezik. Számára könnyebbséget jelentene az amnesztia, mégsem tartja azt jó lehetőségnek.

Mint mondta: "Szerintem nagyon fontos, hogy annak, akinek van diplomája, legyen nyelvvizsgája is. Akkor is szeretnék bizonyítványt szerezni, ha anélkül is megkapnám a diplomám. Úgy gondolom, hogy a kettő együtt ér valamit."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen ajándék kerül a karácsonyfa alá?

A slágerajándékok közt világszerte jellemzően elektronikus-digitális eszközök szerepelnek idén… Tovább olvasom