Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Ki védi meg az eladót, ha `tahó´ a vásárló?

Olvasói kérdés: Van-e valami joga az eladónak, ha arrogánsan és nyomda festéket nem tűrő módon beszél vele a vásárló?

Az igaz, hogy a vevőnek mindig igaza van, de az eladók is emberek és nem kéne "úgy" beszélni velük. Minap is halottam pár cifrát, szegény eladó csak tűrte. Nem elég, hogy a főnökök is "olyanok" - írta Anikó.

Potyondi Antaltól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) megyei titkárától megtudtuk, hogy ilyen esetekben ugyanolyan jogai vannak az eladóknak, mint bárki másnak.

Ha tettlegességig fajul a dolog, rendőrt hívhatnak, ha tanúik vannak, esetleg becsületsértésért feljelentést tehetnek.

Az érdekvédő úgy véli, a durva hangnem nem hoz megoldást, ha panasza van a vevőnek, elégedetlen valamivel, akkor ezt a vásárlók könyvébe beírhatja vagy a boltvezetőt hívhatja.

Potyondi tapasztalatai alapján nem jellemző, hogy kiabálva, szitkozódva beszélnek az eladókkal az emberek, de előfordul.

Türelmetlenebbek a vásárlók, főleg a melegben és esetenként feszültségüket az üzletben vezetik le.

Szerinte gyakorlott kereskedelmi dolgozó az ilyen helyzetet úgy tudja kezelni, hogy békésen köszönhessenek el egymástól.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2011. július 18. 12:19
  „Ez a cikk mondjuk nem az udvariatlan eladókról szól... :-))))
  Egyébként minden vásárlónak szíve joga azonnal kimenni abból az üzletből, ahol nem megfelelő módon viselkednek vele. Fogalmam sincs, minek vásárol valaki olyan boltban, ahonnan kinézik, vagy kelletlenek vagy udvariatlanok.
  Az eladó viszont nem zárkózhat be, amíg a kulturálatlan vevő (ha egyáltalán ténylev vevő, tehát vesz valamit) befejezi a műsort és kimegy a boltból. Kénytelen végighallgatni, esetleg más vásárlók előtt. Ha meg ugyanolyan stílusban válaszol, még ő járhatja meg.”
 • 2. nane 2011. július 18. 09:55
  „Az eladókkal nagy baj van.Tisztelet a kivételnek.Szinte kinézik a vásárlókat a boltból,ha meg kell mozdulni,pofákat vágnak, hangosan beszélik meg az esti programjaikat,ruhaméretekről semmit nem tudnak,egymással beszélgetnek. Az én tapasztalatom ez.”
 • 1. Madarász 2011. július 18. 08:37
  „Mi van, amikor az eladó tahó a vásárlóval? Ez is elég gyakori.
  Néhol, főleg a fiatalabb generációhoz tartozó eladók még a nagyszüleik korú vásárlókat is letegezik, ha szólnak érte, még ők vannak megsértve.
  De az sem semmi, mikor az ember kérdez valamit, aztán úgy viselkednek vele, mintha bűnt követne el azzal, hogy zavarni meri őket minden féle kérdéssel.

  Ugye! Az éremnek két oldala van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg az új körforgalmat a Petőfi híd újvárosi hídfőjénél - videó

A Petőfi híd újvárosi hídfőjénél kiépített csomópontban körforgalmi rend lépett életbe. Képgaléria. Tovább olvasom