Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ki törődik a magányos apákkal?

Szeretett apukák és látogatóba járó, elvált édesapák. A két családi státusz közti különbség mérhetetlen, s nemcsak a helyzet érzelmi részét tekintve, leggyakrabban anyagilag is. Az elvált apák ezért alakítottak érdekvédelmi egyesületet, ám elnökük, Hegedűs István nem tud sok jóval szolgálni.

Utcáinkon, tereinken gyakori látvány: az apa kézen fogva sétál gyermekével, közösen veszik birtokba a játszótereket. De azon sem lepődünk meg, ha az áruházak polcai között együtt pakolják meg a bevásárló kosarat. Sőt, sokszor fordul elő, hogy a vasárnapi ebéd után az apa főztjét dicséri a család. Azok az édesapák, akik valamilyen okból elszakadtak családjuktól, gyermekeiktől, ebben az élményben csak ritkán részesülnek, s újra önállósodásukért sokszor túlontúl nagy árat kell fizetniük. Dr. Hegedűs Istvántól, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének elnökétől ezért először azt kérdeztük, hogy tud-e örömteli eseményről, eredményről beszámolni.

Mennyi a reális tartásdíj?

„Talán azt, hogy végre foglalkoznak az új családjogi törvénnyel, igaz, annak még csak az előterjesztésével. Az egyesületünknek már ez is bizakodásra adhat okot. Azt reméljük, hogy figyelembe veszik a véleményünket. Többek között szeretnénk elérni, hogy az apák jogai egyenlők legyenek az anyákéval, ne csak a terhek jussanak rájuk. A tartásdíj ne váljon egyfajta ex-házastársi adóvá. Realizálni kell az egyenlő vagyonmegosztást, mert a jelenlegi gyakorlatnak köszönhető, hogy a hajléktalanok hatvan-hetven százaléka elvált férfi" – hallottuk Dr. Hegedűs Istvántól.

Felvetésünkre, miszerint meglehetősen csöndben állnak ki érdekeik mellett, ellentétben a különböző nő- és anyavédelmi szervezetekkel, dr. Hegedűs István azt válaszolta: „kritikusaink épp az ellenkezőjét hangoztatják". Az érdekvédő úgy érzi: kevesebb a lehetőségük, mint azoknak a nőszervezeteknek, akik nem csak itthonról, de külföldi egyesületektől is kapják a támogatást, habár a többi uniós országban sem sokkal derűsebb a társadalomban az elvált apák helyzete. Nem véletlen, hogy Angliától Franciaországig szerveznek tiltakozó akciókat, és sok tekintetben előttünk járnak. Példának említette, hogy sok országban elfogadták a közös szülői felügyeleti jogot, az apák többet lehetnek gyermekükkel, ha pedig tartásdíjat kell fizetniük, az reálisabb összeg, mint Magyarországon.


Anya-apa csere hetente

„Egy család felbomlása érzelmileg leginkább a gyermeket érinti. Anyagilag természetesen mindkét szülőt, de amint már említettem, a férfiakat, az apákat halmozottan. Különösen sérülékenyek az élettársi kapcsolatokban élők. Érdemes lenne elgondolkodni a próbaválás bevezetésén, amely a skandináv országokban jól működik. A feleknek igazolniuk kell, hogy három hónapig külön éltek. Sokan ugyanis csak a válás után döbbenek rá arra: a különéléssel mennyi súlyos hátrányt szenvednek" – folytatta dr. Hegedűs István.

Nagy kérdés a férfiak szemszögéből nézve: válás után csak fél apa és fél gyermek marad egymásnak? „Sajnos, igen. Főleg a közös szülői felügyelet nélkül; ha ez nem lehetséges, sok szempontból lehetetlen az apa szülői kötelességeinek a teljesítése és jogainak gyakorlása. Ha ez létezne, a gyerek is jobban érezné az apja jelenlétét, gyakrabban találkozhatnának, jobban számíthatna az apjára is. A legtöbb országban az egyhetes váltást alkalmazzák. Egy hétig az egyik szülőnél, egy hétig a másiknál él a gyerek. Ezzel a módszerrel a gyermek nem érzi, hogy az egyik szülőtől – általában az apától – teljesen meg van fosztva. Ennek valójában csak akkor lenne akadálya, ha a szülők távol költöznek egymástól, de ez a ritkább" – hangzott az érdekvédők elnökének válasza.


Becsületbeli ügy

„Szeretnénk elérni: tartsa szem előtt a társadalom, hogy egy család mit köszönhet az apának. Ne legyenek az apák másodrangú polgárok, akiktől csak követelnek, joguk pedig a legkevesebb. Például: hiába a schengeni egyezmény, ha egy, a családtól külön élő apával megeshet, hogy nem lépheti át az országhatárt gyermekével! Ha szétnézünk a lakásban, az országban, mindenütt látjuk az apák kezének munkáját és érezhetjük az apai szeretetet is. Adjuk meg az elvált apák jogait is, ne csak kötelességeik legyenek" – zárta szavait dr. Hegedűs István.

Hamary Dénes - Babos Viktória

 

Megkérdeztük az utca emberét, hogy ők adnának-e esélyt az elvált apáknak.

Tomozi Hajnalka:
Ahhoz, hogy egy elvált apa egyedül el tudja látni a gyermekét, nagy rátermettség szükséges. Nem könnyű feladat, embere válogatja, hogy meg tudja-e ezt önállóan oldani. Szerencsére a közvetlen környezetemben nincs elvált szülő.

Jákó Tamásné:
Ismerek elvált szülőket, és olyan édesapát is, aki egyedül neveli gyermekét. Szerencsére nagyon jól látja el a családapa szerepét. Szerintem nagyon személyiségfüggő a kérdés, hisz vannak olyan rátermett férfiak, akik egyes édesanyáknál is ügyesebbek.

Hornyán Sándor:
Az elvált szülőknek egyáltalán nincs könnyű dolga. Míg régen egy keresetből fenn tudtak tartani egy családot, addig ma sokszor a két fizetés is kevés. A húgom is elvált, s azt látom, hogy a csonka családokban a biztonságos munkamegosztás nagyon hiányzik. 

Olvasóink írták

 • 15. alv 2008. augusztus 29. 08:23
  „Goldmundnak: attól hogy az egyik szülőnek kiváltságokat adsz, még nem lesz a gyermeknek igazi otthona, erre a jog nem kötelezi,
  viszont cserébe elveszed tőle a másik szülőjét. Ezt viszont semmi nem indokolja. A gondozó szülő jó anyagi helyzetben is büntetlenül tarthatja a gyermeket rossz életkörülmények között, állandóan költöztetheti őket, konkrét példákat tudok.

  A bíró szükségszerűen felszámolja az egyik szülőt (apa), a gyermek
  sokszor vele érez együtt, nála érzi otthon magát, nála a lakáskörülményekre is szigorúbbak a követelmények.”
 • 14. anzsó 2008. július 12. 13:17
  „Tisztelt elvált apák klubja! Nem tudom milyen kritériumokkal lehet bekerülni a klubba, elég e, hogy elvált valaki vagy számít e az apuka előélete is? Ugyanis ismerek olyan "szegény magányos elvált apukákat" akik isznak, drogoznak, megverték, zaklatták az anyukát mindezt a gyermek szeme láttára, ráadásul nyilvánosan. A gyermek testi és lelki egészségét nem biztosítva mégis megítélik a láthatást és főleg az ott alvást! Olvastam a Kisalföldben olyan cikket aminek pl. semmi alapja, és az apukát majdem felmagasztalták. Szerintem mielőtt bármilyen konkrét személyekkel kapcsolatos cikket megjelentetnének nem ártana tájékozódni!{2006 KISALFÖLD}. A gyermektartásról csak annyit, hogy kevés apuka fizet rendes összegű tartásdíjat pedig megtehetné!”
 • 13. Biene 2008. július 12. 10:17
  „Ez a cikk nagyon elgondolkoztató és biztos vagyok benne vannak nagyon rendes apukák.Sajnos váláskor a gyerek sérül a legnagyobb mértékben.Nálunk nincs gyermektartás mert az apa nem dolgozik és semilyen hivatal nem marasztalja el emiatt.12 éve egyetlen forintot nem fizetett.Folyamatos tárgyalások és behajtási kisérletek mit sem érnek.Tőlem bekérik a jövedelem igazolást megkérdezik másodállásom van e .Látszik a hivatalnok arcán hogy mit akar ez a nő?Ha 12 évig el tudta tartani a gyereket akkor majd ezután is sikerül neki.De milyen áron.”
 • 12. Goldmund 2008. július 08. 08:50
  „A cikk pozitív példaként említi, hogy heti váltásban legyen itt is, ott is a gyerek. Én ezt rossz megoldásnak tartom, mert sehol sem lesz igazi otthona. Meg kell állapodniuk a szülőknek, melyikük nevelje, és persze jó, ha minél rugalmasabban engedik, hogy a másik szülővel lehessen, nála aludjon, amikor akar, de legyen egy igazi otthona. Ez a kisgyerek érzelmi biztonsága szempontjából fontos.”
 • 11. Tajtianyu 2008. július 07. 10:28
  „Nem láttam ,nem olvastam sehol,hogy a "3 gyerekes édesanya" nevű hozzászóló írt volna arról,hogy az apa ellen nevelné a gyermekeit.
  Attól még lehet ez a véleménye a volt férjről"apáról,akiről írt.
  Bizonyára mindkét félben ott a hiba ,de az nem egy anya és feleség hibája ,ha az apuka csak magával törődik ,nem vesz részt a gyerekek körüli teendőkben (nem pelenkázásra és egyebekre gondolok).Az apák TISZTELET A KIVÉTELEKNEK !!! -azt gondolják,ők azzal ,hogy dolgoznak megtettek mindent a családért.Egy apa sokkal könnyebben lelép ,mint egy anya, a gyerekek mellől.Hol a közös játék,hol a közös séta,hol a közös program ,hol a szeretetteljes tanítás az életre az apák részéről?????MEGINT MONDOM TISZTELET AZOKNAK ,AKIK KIVÉTELEK !!!Nem lenne oly sok béna kapcsolatba menekülő lány és nem lenne oly sok agresszív ,és a női nemmel szemben tiszteletlen fiú ,ha az apák kicsit komolyabban vennék az apaságot.Egy anya nem elég.
  "Mindenki tud apa lenni ,de egészen más édesapává válni "
  (egy két(kis)gyermekes anya)”
 • 10. tarcus 2008. július 07. 05:07
  „Tudod, amerikai, lehet, hogy a szélsőségek országában ilyen esetek vannak, de ott sem egységesen, ahány állam, annyiféle a törvény értelmezése. Viszont ott nagyon keményen megvizsgálják az ALKALMASSÁGOT, ha egyszer kiderült valamelyikről, hogy nem képes maradéktalanul ellátni szülői teendőit, akkor az van, amit írsz. Legyen is úgy, de ne csak azért, mert az egyik nő, a másik meg férfi. Nálunk ez nincs kellően körbejárva, bizonyítva, legtöbbször pofavizit alapján döntenek, hány alkoholista nő tarthatja meg gyerekeit? Na ilyen amerikában sincs.”
 • 9. amerikai 2008. július 07. 03:35
  „tarcus,

  akkor meg nem jartal amerikaban. Itt nemcsak utcara raknak, hanem a gyermekpotlekon kivul van egy ugynevezett hazastarsi jaradek ami gyermektartas nagysagrendu amit fizetned kell eleted vegeig.
  Ja, es az osszes media tele van olyan filmekkel ahol az anya egy josagos csodaszep angyal aki nagyon gyerekszereto, es a ferj iszakos es agressziv, es hirtelen csak ugy a semmi miatt elkezdi verni az asszonyt.”
 • 8. tarcus 2008. július 06. 23:00
  „Nagyon egyet tudok érteni a T. hozzászólókkal, mert magam is így vélekedek ezekről.
  Borzi, azért jártál így, mert kis hazánkban a bírói gyakorlat anyapárti és apaellenes, olyannyira, hogy világviszonylatban is negatív példaként hozzák a jogi egyetemeken.Az un. családvédelemmel takarózva gyakorlatilag kiherélik az apát, nincs semmiféle mérlegelés, a nő "mindent visz", pedig a legfontosabbat, az anyai szerepre való ALKALMASSÁGÁT sehol sem vizsgálják, az evidencia (pedig naponta halljuk, hogy "anyák" megölik, verik, lelki terrorban tartják gyerekeiket). Csak azért, mert megszülte, nem bíztos, hogy alkalmas is a felnevelésre, az apák esetében nuincs mérlegelés, eleve alkalmatlannak vannak kikiáltva.No itt kezdődnek a gondok, amikor az emberek hite megrendül az igazságszolgáltatásban.”
 • 7. Marica49 2008. július 06. 20:57
  „3 gyerekes anyuka,magadban nem találsz hibát?lehet tőle szeretett kap,gyerekeket meg nem kéne az apa ellen nevelni,Barátnőm menye ott hagyta a családját a 2 gyerekét,de mégse neveli az apjuk az anya ellen,és az apa nagyon jól ellátja a gyerekeket,gyerek soha nem szabad a másik szülö ellen nevelni”
 • 6. Borzi 2008. július 06. 20:50
  „Kedves Hozzászólók!

  Minden eset más és más. Nem lehet így ítélkezni általánosságok alapján. Én 12 éve vagyok elvállt. 2 gyermkem van. Váláskor a "T Bírónő" enyhén szólva elfogult volt, a közös megeggyezést rám nézve hátrányossan módosította, szóban lealázott, stb. Azóta csak a gyerektartást nyögöm saját megélhetésem terhére. A vállás oka: meguntam a sokévnyi asszonyi munkanélküliséget ( lett volna alkama dolgozni), vmint, hogy a házimunka java is énrám hárult. Nem akarom az exet bántani, már rég túlvagyok rajta. Azóta 11 áve boldog párkapcsolatban élek. Megteszek mindent az új családért, működik a dolog. Talán akkor nem bennem volt a hiba. Mégis én vagyok büntetve az előitéletekkel és a bírói ítélettel. Sőtha gyerekek elhelyezkednek dolgozni, nekem kell peres úton megszüntettetnem a gyerektartás levonását. Hát nem morbid?? Mindezt egy nálam fiatalabb bírónő előítélete miatt, akinek a "tojáshéjj még a fenekén volt", amikor már sorsok felett dönthetett!!”
 • 5. pan.cser 2008. július 06. 19:29
  „Magam is két gyerek édesapja vagyok, eddig jól működött a család. Bizony némi önfeladást, alkalmazkodást igényel a férfiak részéről a családban apának lenni, maradni. Akarom, hogy családom legyen ez az a vörös fonal amely mentén haladok. Az nem elég, ha az ember inaszakatáig dolgozik, sok válást láttam emiatt. Végül is valahol a nőknek is igazuk van. Nem szennyest mosni mentek férjhez és szültek gyereket, gyerekeket. Ezeket a dolgokat meg kell beszélni egymással, továbbá kölcsönösen nem szabad elfelejteni a másikkal való törődést. Mindenkinek van hobbija, kedvenc szórakozása, zenéje, szokása amivel ha foglalkozunk örömet okozhatunk a másiknak és kivívhatjuk a tartós megbecsülést. Nők részére azt tudom tanácsolni, hagyják, hogy férjük érezze fontosnak magát, valahogy úgy mint ahogy a hagyományos férfiszerepek esetében. Mi szeretünk a családfő státuszban tetszelegni akkor is, ha az okos nők tudják, hogy nem így van de megadják férjüknek ezt az élményt!”
 • 4. amerikai 2008. július 06. 18:52
  „tarcus nagyon jol irta. Ketton all a vasar, ahogy o mondta. Azon is el kellene gondolkodni hogy Te, 3 gyerekes anyuka, vajon mit adsz bele ebbe a kapcsolatba. Vajon nem hanyagoltad-e a el magadat illetve ot a kapcsolat megromlasat megelozo idokben.”
 • 3. tarcus 2008. július 06. 18:44
  „Az a helyzet, hogy mindig kettőn áll a vásár, egy kapcsolatban mindkét félnek 50-50 % sara van, a balhét is ebben az arányban kell mindenkinek elvinni, csak az a baj, hogy általában az egyik fél megpróbálja a saját sarát a másikre tolni, ahelyett, hogy tükörbe nézne és elgondolkodna, ő miben és mennyiben hibás a történtekért.És itt kezdődnek a gondok, mert az a legegyszerűbb, hogy a másikra mutogatunk.Ez a mentalitás sajnos mindkét nemnél általános, ezért ritka, mint a fehér holló a tricse-féle gondolkodás.
  3 gyermekes anyuka - csak csendben kérdezném, hogy ha ilyennek ismeri a férjét, miért kellett 3 gyermeket összehozni, tudva (sejtve, állítva???)hogy egy semmirekellő a férj? Most már késő a gyerekek szempontjábók eljátszani a hattyú halálát, akkor kellett volna átgondolni a dolgokat.”
 • 2. 3 gyerekes anyuka 2008. július 06. 12:36
  „Sajnos nekünk nem adatott meg egy olyan ember, akiről el lehetne mondani, h apa, férj, barát, szerető egy személyben. Csak saját maga számára fontos dolgokkal foglalkozik, azért harcol,de nem a család érdekében. ÖNZŐ! Ha a házasságban nem érdekelték a gyerekek, akkor utána se ragaszkodjon csak azért hozzájuk, h jobb legyen a megitélése. Talált magának már nőt, aki kiszolgálja.”
 • 1. tricse 2008. július 06. 11:10
  „vajon az én párom miért nem elvált apa? talán mert hosszú idő óta csak becsülni és tisztelni tudom azért,hogy erején felül dolgozik értünk,hazaadja az összes fizetését,nem iszik,nem nőzik,nem jár el itthonról különböző ürügyekkel és soha nem emelt és nem is emelne kezet ránk? és mindezt nem azért teszi mert házisárkány vagyok:)

  akiket nem érint azokra nem vonatkozik amit írtam!

  meg kellene már végre tanulni egymást tolerálni,tisztelni és megbecsülni,talán kevesebb válás lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset vetett véget a kéthetes házasságnak

M1-es autópálya, Győr - Egy ember a helyszínen, egy a kórházban halt meg annak a balesetnek a… Tovább olvasom