Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Ki működtesse a menzát?

Abda - A takarékosság a kisebb településeket sorra arra a döntésre vezeti, bízzák vállalkozásra a közétkeztetést. Ám körültekintőnek kell lenni: az önkormányzati költségek csökkenjenek és az ellátás is megfelelő legyen. Jó példa erre Abda, ahol nemrég váltottak szolgáltatót.
– Már az előző képviselő-testület foglalkozott az óvodai konyha bérbeadásával, a közétkeztetés kiszervezésével. Ezt folytattuk, elsősorban – de nem kizárólag – anyagi okok miatt – hangsúlyozta Szabó Zsolt polgármester és rögtön hozzátette: az önkormányzatnak muszáj ésszerű költségmegtakarításra törekednie. Tavaly ősszel ki is választották a beérkezett ajánlatok alapján azt a vállalkozást, amely átvette a közétkeztetést biztosító konyha működtetését. Az ott dolgozók továbbfoglalkoztatására is gondoltak és arra, hogy helyben maradjon a főzés.

– A szülőktől nem is nagyon érkezett panasz az ételek minőségére vonatkozóan, viszont a vállalkozás elmaradt a bérleti díj kifizetésével. Vezetője nemrégiben azt jelezte, a cégét eladta, az új tulajdonos pedig kinyilvánította, egészen másfajta tevékenységgel akar foglalkozni – mondta el mindazzal kapcsolatosan a faluvezető, miért bontotta fel a korábbi megbízási szerződést az önkormányzat rendkívüli felmondással. Mivel más ajánlatot felkérés ellenére sem kapott, a korábbi pályázat második helyezettjével tárgyalt és megegyezett.

A tanév kezdete óta már egy nagyobb győri cég biztosítja a közétkeztetést. Mintegy kilencven óvodásnak és negyven iskolásnak tízórait, uzsonnát, ebédet.

Emellett főz a szociálisan rászorulóknak, akiknek az önkormányzat biztosítja ezt az ellátást. Persze más felnőttek is befizethetnek a menzára. Korábban ezt huszonhatan tették, most már negyvenhatan. Ez azt jelzi, több embernek ízlik az új szolgáltató főztje.

Előkészítve érkezik az ebéd Abdára, de az ottani konyhában fejezik be a szükséges munkálatokat, így frissen tálalhatják az ételt. Például a rántott húsnak való panírozva érkezik, de helyben sütik ki. Rigóné Finta Anikó többek közt ezt a fogást dicsérte. A váltás óta különösen ízlik neki a menü, ráadásul kétféle közül választhat. Változatos és ízletes, fűszeres, de nem nagyon – így jellemezte az ellátást, s azt is meg szokta nézni, a kisebbek mit kapnak, ugyanis egy óvodás és egy iskolás gyermeke is ebben az ellátásban részesül. „Hetente van főzelék, jó a húsok minősége, tej, tejtermék is szerepel a diákok étrendjében és mindez fontos az egészségük miatt" – összegezte véleményét az asszony.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök vigyázzák Révfalu rendjét

Győr - Együttműködését szerződésben rögzítette a győri polgári védelmi kirendeltség és a révfalui… Tovább olvasom