Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Ki mit talál, nem övé!

Autó tetején hagyott, majd szétszóródott pénzköteg, elrepült papagáj, vagy éppen egy autóból kiesett fúrógép: a közös bennük, hogy elvesztek, mások megtalálták azokat.

A kérdés: a megtaláló magánál tarthatja-e a talált tárgyat, vagy vissza kell szolgáltatnia azt. Vissza, mert a jogtalan elsajátítást a törvény szabadságvesztéssel is büntetheti.

A vállára szállt tulajdonosának vagy éppen a kalitka tetején illegetve magát „beszélgetett" Jack, a kékhomlokú aratinga papagáj. Azonban egy óvatlan pillanatban úgy döntött, világot lát s kirepül a nyitott ajtón.

Hiába próbálkoztunk többször is, nem voltak hajlandók visszaadni madarunkat. Ekkor fordultam a rendőrséghez, ott elfogadták a bizonyítékainkat.
Kleinráth Roland
– Jack négy éve velünk van, nem szokott ilyet csinálni. Kerestük, de nem találtuk, míg másnap egy közeli nyárfán láttuk meg, nagyon meg volt ijedve. Mire lementünk érte a lakásból, már eltűnt. Másfél hét múlva a munkából hazafelé tartva – lakásunktól távol, egy társasház közelében meghallottam jellegzetes hangját. Egy kicsi kalitkában volt az egyik erkélyen – emlékezett vissza Kleinráth Roland, a papagáj gazdája.

A fiatalember és édesapja együtt mentek el Jackért, de nem jártak sikerrel.
– Amint meglátott, azonnal elkezdett beszélni hozzám. Ez sajnos nem volt elég az ott lakóknak, bizonyítékokat, okmányokat kértek. A tenyésztőt már nem találtuk meg, de vittünk magunkkal videofelvételt, fotókat. Hiába próbálkoztunk többször is, nem voltak hajlandók visszaadni madarunkat. Ekkor fordultam a rendőrséghez, ott elfogadták a bizonyítékainkat, s elhozták tőlük Jacket. Amikor mentünk érte a kapitányságra, amint meglátott, egyből evett és elkezdett „magyarázni" – mondta el lapunknak Kleinráth Roland.

Jack, a szökevény papagáj mióta hazakerült, félve, csak gazdája unszolására hagyja el a kalitkáját. Fotó: K. Cs.
Jack, a szökevény papagáj mióta hazakerült, félve, csak gazdája unszolására hagyja el a kalitkáját. Fotó: K. Cs.


Egy ilyen papagáj fiókája 40–80 ezer forint, a tulajdonosának felbecsülhetetlen érték, főként, hogy megtanult beszélni.

Veszteség érte annak az Opelnak a tulajdonosát is, akinek az ügyében a győri kapitányság jogtalan elsajátítás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A férfi, miután eladta gépkocsiját, a vételárat eladott autója tetejére tette, mellyel a vevő fuvarozta volna őt haza. A borítékban lévő másfél millió forintról megfeledkezett, rövid út megtétele után jutott eszébe az autó tetején hagyott pénz. Azonnal visszafordultak az adásvétel helyére. Ott látták, amint egy férfi kezében borítékkal egy másik ember társaságában szedi össze a tíz- és húszezer forintos címletű bankókat az útról. Ők időközben már értesítették az esetről a rendőrséget. Elmondásuk szerint a környéken többen szedtek össze a földön heverő pénzből, de róluk nem tudtak információt adni. A károsult szerint 460 ezer forint tűnt el a vételár teljes összegéből.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes megkeresésünkre elmondta: jogtalan eltulajdonításnak számít, ha valaki talál valamit vagy véletlenül hozzákerül, s azt megtartja. Amennyiben 8 napon belül visszaadja a tulajdonosnak vagy leadja a hatóságnak, illetve a jegyzőnek, úgy mentesül a vétség alól. Ellenkező esetben egy év szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbírsággal büntethető.

Egy olvasónk telefonált szerkesztőségünkbe, hogy hétfőn délelőtt 11 óra körül kiesett furgonjából a fúrógépe a Tihanyi Árpád úton. Mire megállt, egy gyalogos feltette a járdára a szerszámot, de mire visszament érte, egy kék színű furgon vezetője felvette azt és elhajtott. A gyalogos a rendszámot is felírta, amit továbbítanak a rendőrségre. A károsult kéri, hogy a kék furgon vezetője jelentkezzen és adja vissza a fúrógépet.


Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2011. október 19. 12:00
    „A végén ez a fúrógépes sztori egy kicsit érdekes.
    Mert ha kiesett a furgonból a fúrógép, akkor azt balesetveszélyesen szállította. Tehát egyrészt megbírságolható a kék furgonos, amiért eltette, de megbírságolható a fúrógép eredeti szállítója is, hogy balesetveszélyesen szállította.”
  • 1. Truder 2011. október 18. 13:01
    „Elég lúzerség az autó tetején hagyni a pénzt. Mondjuk én elvből nem pakolok a kocsimra soha semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtörlesztés: eladnak kocsit, ékszert, szántót

A végtörlesztés lehetősége nagyon vonzó a devizahitelesek számára – sokan autójuktól,… Tovább olvasom