Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Ki lesz a színházigazgató?

Győr - A győri városházán meghallgatták a színházigazgatói pályázatra jelentkezőket. Koltay Gábor visszavonta pályázatát. A meghallgatás után nyilatkoztak a jelöltek.

Jelöltek a meghallgatásról

Gergely László: – Nagyon kellemes szakmai beszélgetésen vettem részt. A bizottságot mint testületet természetesen elfogadom. Kérdéseiken látszott, a színházra kíváncsiak, amit csinálnék.

Arról beszélgettünk, milyen változásokra lenne szükség, miként lehet  a társulatot megőrizni, mit kellene tenni, hogy a tagok biztonságban érezzék  magukat. Az alpolgármesterrel folytatott négyszemközti beszélgetésen a pályázatom bizonyos területeit érintettük, talán kicsit bővebben, mint a bizottság előtt. Magam kellemes érzésekkel jöttem ki a meghallgatásról.

Nagy Viktor: – Kicsit talán izgultam, de ez hamar feloldódott, hiszen a kérdésekből rögtön kiderült, szakszerű és felkészült bizottsággal találkoztam. Csak korrekt, a pályázatomhoz, elképzeléseimhez kapcsolódó kérdések merültek fel. Látszott, hogy a bizottság tagjai elolvasták, értelmezték a pályázatomat. Bízom benne, hogy a lényegi felvetéseikre megnyugtató módon tudtam felelni. Azt éreztem, pozitívan értékelik a pályázatomat.

Forgács Péter: – Magabiztosan, nyugodtan tudtam beszélni a bizottsággal. Jólesett, hogy Ottófi Rudolf megköszönte, amit a színházért eddig tettem. Tudja, kockázatot vállaltam azzal, hogy én lettem az igazgató, hiszen ezért a munkámért feladtam mindent. Azt azonban el kell mondanom, nem könnyű elfogadni, hogy színházi ügyekben olyan emberek döntsenek egy pályázat sorsáról, akik talán nincsenek közel a mi szakmánkhoz, vagy alkalmazottként túl közel kerülnek hozzá. Úgy gondolom, a meghallgatások után egy megosztott vélemény alakulhatott ki a bizottság tagjai közt arról, kit is javasoljanak.

Korcsmáros György: – Ha egy bizottságban egy színházi igazgató és egy színházi gazdasági vezető van, nem nevezném szakmainak. Őket is utólag kérték fel. Így nem lehet azt mondani, hogy a bizottság a szakmai jelenemet és jövőképet vizsgálja meg. Nagyon jól éreztem magam, mert csak én beszéltem szinte, és szeretem hallani a hangom. Németh Viktornak volt egy kérdése, miként képzelem el a társulat jövőjét. Erre válaszoltam, mint Ottófi Rudolf kérdésére is, aki azt kérdezte négyszemközt, ha én lennék az igazgató, milyen sorsot szánnék Forgács Péternek.


Koltay Gábor visszavonta
Forgács Péter, Gergely László, Korcsmáros György és Nagy Viktor is elmondhatta személyesen, milyen jövőt szánna a Győri nemzeti Színháznak. Koltay Gábor nem jött el. Az ismert színházi és filmrendező hétfőn reggel jutatta el - elmondása szerint - írásos visszavonó nyilatkozatát a győri városházára. Ezek után nyilván értelmetlen lett volna, hogy ott legyen e beszélgetésen.

A szakmai bizottságban helyet kapott: Ottófi Rudolf alpolgármester, Németh Viktor az oktatási kulturális és sport bizottság elnöke, Kovács Béla megyei főjegyző, Füke Géza önkormányzati képviselő, dr. Ruppert István Széchenyi Egyetem zeneművészeti intézet igazgatója, Serfőző Istvánné kulturális csoportvezető, Tokivicz Edit színházi közalkalmazotti tanács vezetője, Bertram Gábor és Szakács Szabolcs színházi szakszervezeti vezetői, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Babarczi Etelka a Pécsi Nemzeti gazdasági igazgatója.

Korcsmáros György és Gergely László beszélgetnek.
Korcsmáros György és Gergely László beszélgetnek.

A bizottság természetesen felállított erősorrendet, ők kit javasolnának, de ezt még nem hozták nyilvánosságra. Szerdán ezen vélemény ismeretében ül majd össze Győr oktatási, kulturális és sport bizottsága, ahol szintén kialakítanak egy véleményt, egy javaslatot az április 17-i közgyűlés számára, kit nevezzen ki igazgatónak.

Ezek a vélemények azonban nem kell, hogy feltétlenül befolyásolják a közgyűlést. Azokkal akár ellentétes álláspont is kialakulhat. Az, hogy ki lesz a Győri Nemzeti Színház igazgatója a pártokon múlik végső soron, illetve azon, hogy a képviselők kire szavaznak.

Nagy Viktor és Gergely László.
Nagy Viktor és Gergely László.

A bizottsági meghallgatás után az összes jelenlévő jelentkezőt Ottófi Rudolf alpolgármester egy személyes találkozóra hívta, ahol egyenként beszélgetett velük.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. tarcus 2008. április 11. 00:59
  „Már minden mindegy, mert egyedüli jelöltként Nagy Viktor az új igazgató!”
 • 28. AQUA 2008. április 10. 21:55
  „Üdvözlöm Önöket,Hölgyeim és Uraim!Izgalmas darabokat láthatnak a hetekben Győrben:Görgey:Komámasszony,hol a stukker?,Gogol:A revizor,Shakespeare:Sok hűhó semmiért,Schiller:Haramiák,Menotti:A telefon,Verdi:A végzet hatalma,Mozart:Cosí fan tutte("mind így csinálják")....
  Hatalmas üzlet lehet ez a győri színház,ha Korcsmáros ennyire vissza akarja kapni!Ja, a legjobb előadást majd´kifelejtem!!!Egy estén megy Dosztojevszkij:A félkegyelmű és O´Neill:Különös közjáték.LASSÚ FÜGGÖNY....”
 • 27. csigiz 2008. április 10. 01:35
  „Akkor,-ha lehet- én megis inkább Sas Józsefre fogadnék...Tippek??”
 • 26. sziszifusz 2008. április 09. 22:20
  „Balikó úr - találgatok- nem a sértődött ,nem a "fenyegetőn"nyilatkozó Intim Pistaként szakért?!
  Ahogy - érzésem szerint- többet és szimpatikusabbat mond,ha hallgat,- akkor is,ha értem- sértődött/okkal/és esélytelen- neki szurkoltam - Korcsmáros György!”
 • 25. tarcus 2008. április 09. 22:16
  „mazsi, a fórum azért lett politikai, mert a fiúk már jóval az eredmény megszülése előtt azzá tették. Fogadásokat pedig - mint azt gondolom tudod - nem csak lovakra lehet tenni, hanem gyakorlatilag bármi olyanra, ahol többen megmérkőznek. Az "igazi" művészeknek pedig el kellene gondolkodni azon, hogy a művészetükkel beálljanak-é bármely politikai irányzat uszályába, vagy maradjanak távol tőle (lásd pl. Csurka, Lezsák, Pa-Dö-Dö, Korcsmáros, Nagy V., Bródy, Pataki A, stb).Ergo tán nem kéne a nevüket adni semmilyen politikai társulat kampányaihoz!”
 • 24. csigiz 2008. április 09. 13:18
  „Végre egy kis pezsdülés...A zugbukiskodó zöldséges úrtól kérdezem, hogy az agyonrágcsált csont kategórián kívül más témában is lehet-é nála fogadni?”
 • 23. mazsi 2008. április 09. 12:16
  „Sajnálom, hogy ilyen politikai lett ez az egész fórum, ahol a színházi előadásokról szó sem esik.Fogadás....atyavilág...A jelöltek nem lovak, hanem művészek...Mindegyikük egytől-egyig igazi művész is, nem csak pályázó.12 éve járok Győrbe csak azért, mert jó a színház.Ebben az évadban minden darabot látni szeretnék, mert olyan jó mindegyik, hogy nem hagynám ki.
  S.O.S.:Várd ki a végét...”
 • 22. S.O. S 2008. április 09. 10:40
  „Nagy Viktor nyert <stop > Hozza magával a slepjét <stop> Jön:Eperjes rendezni három millióért+Káel Csaba <stop >Ezüsthajó Győrben kikötőtt< stop >Happyend:Forgács és színészei kirúgva!
  <stop> Győri színészek veszélyben!<Stop>Meneküljetek a süllyedő bárkáról!<stop>”
 • 21. tarcus 2008. április 09. 04:01
  „Tisztelt fórumozók, lehet fogadásokat kötni, ki a két továbbjutó, aki nyer, az kap egy kiló narancsot, mert hát, ugye, senki se ringassa magát hiú illúziókba, hogy nem pártpolitikai döntés fog születni amúgy fideszes módon. Az én tippem: Forgács - Nagy. Tegyék meg tétjeiket!”
 • 20. Sacra Cozrona 2008. április 08. 23:54
  „Sajnos az ország egyre mélyebbre süllyed , mert a fontos pozicíók eldöntésekor nem a szakmai érvek döntenek, hanem a Párt hűség.
  Már egy hete kiszívárgott: a megélhetési önkormányzati képviselők a párt katonát: Nagy Viktort válasszák meg színházigazgatónak! Szegény győrieket megint átverték!Óh ,Forgács és Koltay együtt megoldhatták volna a kérdést! De városházának nem kellett!!!!”
 • 19. AQUA 2008. április 08. 23:23
  „Egyik kutya,másik eb.Egyik19,másik 1 híján 20.Folytassam?FIDESZ,MSZP,mindegy.Elvek,Erkölcs,Elegancia.Már egyre kevesebben vagyunk.Győr KOLTAYT nem érdemelte volna meg.Minden marad kisstílű.Aki nem elégszik meg félmegoldásokkal,távozik.Kivonul.Visszavon.Ez Magyarország,kérem.Következmények nélküli ország.Szegény Hazám...”
 • 18. Vanda 2008. április 08. 18:04
  „Vajon miért várjuk, hogy ne politikai döntés szülessen?! Ahelyett, hogy ezen az oldalon mi civilek leírtuk volna, hogy olyan színházigazgatót szeretnének-e, akinek a teátruma magas színvonalon mutat be musiceleket is, vagy olyat, aki kísérletező kamaraelőadásokkal lepi meg a színházi csemegéket kedvelőket, vagy olyat, aki ide tud csábítani igazi művészi színvonalat képviselő színészeket, rendezőket, - ehelyett a politikusok, az újságírók és egymás torkának esve politizál mindenki, s közben a színházról szó sem esik.
  Politikával átitatott lett az életünk. S ezt sajnos mi intézzük így saját magunknak. Segíthettünk volna a politikusoknak szakmai döntést hozni, ha elmondjuk a színházról szóló véleményünket. Ehelyett az ügy kapcsán magunk is politizálni kezdtünk, de nagyon fel leszünk háborodva, hogy politikai döntés születik.”
 • 17. joco1 2008. április 08. 16:34
  „Villma: ha már egy igaz jobbos civil szervezet-"Ne-felejcs"-tiltakozik és kijelenti, hogy ök tudomással birnak a "felsöbb fideszes vezetés "döntéséről, miért vagy olyan biztos, hogy a "legjobb" lesz a nyerő?Megj: tudod az uj alpog.mestert is a "felsöbb fidesz vezetése " adta Nektek.”
 • 16. villma 2008. április 08. 15:52
  „Higgadjatok már le. Miért nem akarjátok elhinni, hogy a legjobb pályázat írója lesz a nyerő? Teljesen mindegy, hogy kit "nyom" a FIDESZ, vagy kit az MSZP. Nyilvánvaló, hogy mindkét politikai erőnek van jelöltje, de végül is az lesz a befutó , aki a legígéretesebb színházi közeljövöt álmodta meg. Ne kardoskodjatok személyek mellett, ne akarjátok befolyásolni a döntést, mert rosszul venné ki magát ha nem szakmai rátermettség ,hanem a személyes szimpátiák alapján jelölnék ki az igazgatót.”
 • 15. B.Zoltán 2008. április 08. 13:53
  „Lebolsevikozzák a kisalföldet. Pf valami kisgazdaszimpoatizáns barom lehetsz. Vagy fieszes erre a kettőre tudom elképzelni. Nem biztos hogy jó nekünk, hogy ez a Borkai, akio brahiból indult a választáson , szítja balhét. győr nyugodt és normális volt és virágzó Balogh alatt. Aki meg Ottófit pocskodniázza, ilyen hátsó szándékos dolgokkal, az nem normális. Én nekem voltszerencsém néhányszor találkoznom vele, korrekt és tisztességes ember. S biztos vagyok benne hogy magán beszélgetésen semmi kompromitáló nem történt.”
 • 14. impresszionista 2008. április 08. 11:58
  „Miért van az, hogy ez a város évtizedek óta nem bír megtartani egy európai színvonalú művészt se? Valószínű Koltay is hamar megtapasztalta ennek a városnak a légkörét, és mielőtt porig alázták volna, kilépett a "színjátékból". Sajanálom, de jól tette, mert nem érezte volna itt jól magát, az biztos.”
 • 13. Thália 2008. április 08. 11:00
  „Gergely László meggyőzött. Örülnék, ha egy ilyen egyenes, értelmes ember vezetné a színházat. Igazi munka eredményeként, jó darabokat akarok látni végre a városunkban.”
 • 12. Accentos 2008. április 08. 08:29
  „Azért tart itt ez a szerencsétlen ország,mert tele van ilyen Nádorokkal.Undorító és mocskos dolog névtelenül fröcsögni!Aztán meg ha vállalva tisztelt nevét megírja felvilágosító levelét az önkormányzatnak,akkor mi lesz?legfeljebb jót röhögnek rajta.na és? Fábián Györgyöt nem fogják elküldeni azért,mert anno Kiszes volt!Ha nem olvassa a lapot 15 éve,ne formáljon véleményt!Én se olvasom pl a Hajdúsági naplót,de nem is pocskondiázom!”
 • 11. toni 2008. április 08. 07:59
  „Nádor: láttam a törölt hozzászólásodat tegnap este fél kilenc körül, ahova be lehetett írni, odabiggyesztetted a zsidózó megjegyzéseidet. Jól is tették, hogy kidobták. Ahogy az is jó lenne, ha levágnák a kezeid, hogy ne tudj ilyen véreseket írni. Keményen, névtelenül. Mi köze van a Fábián Györgynek ahhoz, hogy ki lesz a színházigazgató, meg ez a kisztitkáros baromság.... Régóta és elszántan gyűlölheted, ha ilyen "bátran" nekiugrasz. Név nélkül, nyilvánosan! Ez igen! Gratulálok!
  Fábián úr ezt a cikket (is) korrekt módon megírta. Mégha sajnálom is, hogy Koltay visszalépett. Szegénységi bizonyítvány, hogy csak a szerzőig olvastad.
  Nádor: szállj magadba!”
 • 10. Oszkár 2008. április 08. 07:44
  „Szent meggyőződésem,hogy azért tart itt az ország,mert nagyon sok " Nádor" él közöttünk. Egy újságírót pocskondiáz ,aki minden személyes megjegyzés nélkül közzé tesz egy hírt az szinház -igazgatók meghallgatásáról. Jocónak igaza van. Nádor nem olvassa a Kisalfoldet,de "naprakész" belőle.Hazudik! Szerinte cenzúrázzák a hozzászólásokat.Akkor az a sok mocsok hogy kerülhetett fel erre az oldalra amit ő írt? Megint hazudott! Kedves Nádor! Biztos valami antagonisztikus dolog van Ön és Fábián úr között, de azt ne ilyen közönséges módon próbálja lerendezni. A jövőben igyekezzék az adott témához hozzászólni!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkünk képei - Kiállítás pszichiátriai betegek fotóiból

Pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek fotóiból nyílt kiállítás hétfőn délután a Megyeháza… Tovább olvasom