Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Ki lehet rakni a kenukat

Sólyának hívják azt a lejtős, vízbe érkező betonos utat, amin a hajókat ki és be lehet rakni a vízbe.
A Rába és a Mosoni-Duna folyók összefolyásában lévő sólya ügyében Perger Ágoston, a Győr–Gönyű Yacht Club Egyesület elnöke kereste meg szerkesztőségünket. Szerinte nincs rendben tartva.

Elmondása alapján tél végén, tavasszal odakerülnek a lehullt falevelek, amikre az árvizek után rárakódik a hordalék, az iszap és vastag, kellemetlen szagú, puha anyagot képez. Jelzése július 7-én, pénteken érkezett lapunkhoz és a civilek még aznap este önerőből, amennyire kézi erővel lehetett, a tisztítási munkákat elvégezték. Mindezt tették azért, mert „az egyesület rendelkezésére álló eszközeivel elő kívánja segíteni térségünkben a vízi turizmus fellendítését, meg kívánja teremteni a dunai szabadidő-hajózás alapjait, lehetőséget adva a szabadidős vízi sportok szerelmeseinek a kulturált hajózásra".

Perger Ágoston szerint munkájuk nem volt hiábavaló, mert azon a hétvégén többen használták ezt a kikötési lehetőséget, köztük túrázó kenusok is. Vasárnap egy német és egy szlovák csoport fejezte be ezen a ponton a túráját és a sólyát használta a kenuk kivételére.

A sólya tisztításával foglalkozó lakossági jelzéssel kapcsolatban a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. nevében Nagy Csaba szóvivő adott tájékoztatást lapunknak. Eszerint a társaság a vár alatti sólyát a folyók vízállásának függvényében, az árvizek levonulása után rendszeresen takarítja. Érdemi munka kizárólag alacsony vízállásnál végezhető. A kft. épp az egyesülettől kapott információt arról, hogy július 7-én és az azt követő napokban alacsony vízállás várható, ezért a cég munkatársai július 10-én, hétfőn a reggeli órákban vízágyúval megkezdték és délre be is fejezték a sólya takarítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó mentor élete végéig segít

A győri Fókusz Egészségvédők Egyesületének tagjait fehér asztal várta a minap. Tovább olvasom