Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Ki fizesse a közalkalmazotti béremelést?

Ha az önkormányzatoknak kell állniuk a jövő évi közalkalmazotti béremelés nagyobb részét, nem sok jóra számíthatnak az érintett dolgozók. A települések arra kérik a kabinetet, gondolja át javaslatát.
Vita: Az állam 1 százalékot akar adni, Győr legfeljebb 1 százalékot tud

A közalkalmazottak legnagyobb csoportját, a tanítókat, tanárokat képviselő Pedagógusok Szakszervezete Győr és Környéke Regionális Szervezetének elnöke, Nagy Péter attól fél, az önkormányzatok továbbhárítják a költségeket az intézményekre, mondván, gazdálkodják ki, ha tudják. A szakember hozzátette: a 6 százalékos mérték csak úgy fogadható el, ha az emelés beépül a bértáblába.
A kormány augusztusban olyan előterjesztést tett le az asztalra, amely a közalkalmazottak 6 százalékos béremeléséről szól. A lényeg persze az, ki állja a csaknem 40 milliárd forintot kitevő összeget. A kabinet elképzelése szerint a központi költségvetés csupán 6,5 milliárd forintot biztosítana, ami hozzávetőlegesen 1 százaléknyi növelést fedezne, a maradék 5 százalékot az önkormányzatoknak kellene hozzátenniük. Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a javaslat elfogadhatatlan. „Nyilvánvaló, hogy ez az igény semmilyen módon nem teljesíthető" – nyilatkozta a Kisalföldnek a szabad demokrata politikus, aki főállásban Veszprém polgármestere. A hét önkormányzati szövetség erre levélben hívta fel a kormányzati oldal figyelmét. Dióssy László elmondta, előzetesen úgy gondolták, hogy az állam fordított arányt – azaz 1–2 százalékos települési önrészre – indítványoz.

 FÓRUMTÉMA
A kormány augusztusban olyan előterjesztést tett le az asztalra, amely a közalkalmazottak 6 százalékos béremeléséről szól. A lényeg persze az, ki állja a csaknem 40 milliárd forintot kitevő összeget. A kabinet elképzelése szerint a központi költségvetés csupán 6,5 milliárd forintot biztosítana, ami hozzávetőlegesen 1 százaléknyi növelést fedezne. Ön mit szól ahhoz, hogy a maradék 5 százalékot az önkormányzatoknak kellene hozzátenniük?

Mondja el véleményét!

Fórum >>
Az önkormányzatokra ez ügyben különösebb terhek nem róhatók, amit bizonyít, hogy ugyan a kormány 2004re szintén 6 százalékos közalkalmazotti béremelésre tett ajánlást, amit azonban csupán a helyhatóságok kis hányada tudott kifizetni, a többség egyetlen forintot sem volt képes erre a célra szánni. Így a közalkalmazottak zöme most is annyit keres, mint a 2002. szeptemberi 50 százalékos fizetésemelés után. Balogh József győri polgármester kérdésünkre leszögezte: a központi forrásra mindenképpen szükség van, mert önerőből 1 százaléknál nagyobb bérfejlesztést képtelenek biztosítani a csaknem öt és fél ezer közalkalmazottjuknak. Győr amúgy azon kevesek közé tarozik, ahol megadták 6 százalékot a dolgozóknak – igaz, nem január 1-jétől, hanem július 1-jétől. A megyeszékhelyen 2005-ben minden 1 százalékos béremelés havi 10 millió forintos, azaz évi 120–130 milliós pluszki adást jelentene.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjengős ügy és szag Véneken

Nem mindennapi perben és sok százak érdekében keresi igazát egy véneki nyugdíjas. Birtokháborítás… Tovább olvasom