Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Ki döntött a Szovaterm mellett?

Győr város aljegyzője szerint az élményfürdő hőközpontjait a generálkivitelező alvállalkozója választotta ki, ezzel szemben az alvállalkozó képviselője azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy az önkormányzat részéről jelölték ki a beszállító céget.
A Kisalföld kedden szeretett volna betekintést nyerni a fürdő kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat dokumentumaiba, különös tekintettel a 27,5 millió forint értékben hőcserélőket szállító Szovaterm Kft.-re, amely H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatójának családi cége. Kérésünket továbbítottuk Horváth Klára aljegyzőnek, aki készséges volt, s kérésünk teljesítését lehetővé is tette volna, ám közölte, hogy „a Szovatermre nem volt közbeszerzési eljárás, mivel generálkivitelezőt közbeszereztettünk, amelyet az Integrál-H Rt. nyert el.

Információink szerint a Szovaterm berendezéseit a generálkivitelező, illetve alvállalkozója választotta ki." Kérdésünkre, hogy ki volt az alvállalkozó, az aljegyző az Integrál Klima Kft.-t nevezte meg. Újabb felvetésünkre, hogy mi alapján döntött a kiválasztásnál az alvállalkozó, Horváth Klára természetszerűleg azt válaszolta, hogy erről a cég tud felvilágosítást adni.

Felhívtuk telefonon Felkai Ferencet, az Integrál Klima Kft. ügyvezető igazgatóját, akinek idéztük a január 15-i városházi sajtótájékoztatón írásban kiosztott, a fürdő építésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálat egyik megállapítását, amely így hangzik:

„ Legkedvezőbb ajánlat"

„ A hőközpontba az országosan piacvezető, garanciális és egyéb javítások során gyors elérhetőséget biztosító helyi gazdasági társaság által gyártott és forgalmazott termékek kerültek betervezésre és beépítésre. Referenciaként a Pannon-Víz rt. tervezett beruházáshoz kapcsolódó, a Kőrös Consult által beszerzett árajánlatok kerültek felhasználásra, melynek során összességében a Szovaterm Kft. árajánlata volt a legkedvezőbb.

A berendezéseket a generálkivitelező Integrál-H Rt. rendelte meg és szerelte be. A generálkivitelezőnek nem volt típusbeépítési kötelezettsége, vagyis más azonos paraméterekkel rendelkező terméket is beépíthetett volna. A H. Szováti Miklós személyével kapcsolatos gyanúsítgatások bizonyíthatóan teljességgel alaptalanok" – olvasható a jelentésben.

„ Ez ide lett kitalálva"

Miután Felkai Ferenc türelmesen végighallgatta információinkat, kérdésünkre, hogy mi alapján választottak hőcserélő-beszállítót, a következőket nyilatkozta:

– Egyik pillanatról a másikra lett eldöntve, hogy nem termálvízzel, hanem távhővel fűtenek, s az az igazság, hogy az önkormányzat részéről ki lett jelölve a Szovaterm-blokk, ajánlatot mi kértünk, s kaptunk is, de ki lett jelölve, ha jól emlékszem, hogy ez lesz, s nincs miről, másról beszélni.
– Ön tehát azt mondja, az önkormányzatnál volt egy illetékes, aki eldöntötte, hogy a Szovaterm hőcserélőit kell beépíteni?
– Eleve így lett eldöntve és így lett lejátszva.

– Vagyis kész tényként kapták?
– Utólag lett a szerződéskötés is módosítva, meg egyéb dolog. Nem hiszem, hogy Győr környékén más ilyen jellegű blokkot találnának, mint a Szovaterm, ez ide lett kitalálva.

A politikus cáfol

Az elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük Eredics Imrét, Győr alpolgármesterét is, aki így reagált: – Teljes felelősségem tudatában kijelentem, hogy az önkormányzattól senki ilyen jellegű utasítást nem adott, és nem adhatott, mert erre nem is volt joga.

Mindeközben olyan hírek terjedtek el Győrött, hogy az önkormányzatnál megbízták a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-t (Komszol), készüljön fel a fürdő esetleges üzemeltetésére. Megkeresésünkre Kovács Barnabás ügyvezető igazgató cáfolta a hírt, s azt mondta: – Ilyen feladatot nem kaptunk, de ha kapnánk, azt elvégeznénk.

Kovacsics Imrének, a fürdőt üzemeltető Rába Quelle ügyvezetőjének ugyancsak tolmácsoltuk a Győrött terjedő pletykákat, az érintett úgy reagált: – Természetesen egyszer lejár a szerződés, amit kötöttünk, 25 év múlva szívesen átadjuk a termált a Komszolnak.

Kapcsolódó cikkek >>

A termál-vizsgálat eredménye (2004-01-18) >>
A törvény cáfolja a hivatalt (2004-01-19) >>
A győri termálvíz kémiai összetétele (2003-09-28) >>
A pályáztatás tempója is élmény (2003-08-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos nem adja fel

Herkely Ákos hangját joggal hiányolják az éterből a Rádió Győr hallgatói. Az óesztendővel búcsút… Tovább olvasom