Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Ki biztosítja a vakvezető kutyát?

Győr - Három különböző biztosítótársaságnál is érdeklődött az a súlyosan látássérült fiatalember, akinek tájékozódását, mindennapjait hűséges társa, Enya segíti. Tanai Csaba – nevelőapja tragikus halála óta – egyedül, pontosabban a derék, zsemleszínű labradorral él együtt, s noha meghívása van Amerikába, kutyáját nem biztos, hogy magával viheti.
– A világháló számomra szó szerint a napi tájékozódást, a kapcsolatokat jelenti – fogalmazott a győri Tanai Csaba, akinek látásmaradványa minimális, így munkába jövet-menet, de akár a bevásárlások alkalmával is nagy segítségére van Enya, a vakvezető kutya.

– Mivel egy, a neten megismert barátom meghívott New Yorkba, gondoltam, megkérdezem, hol köthetnék biztosítást a kutyámra.
Több nagy múltú céget is hiába kérdeztem, egyelőre tanácstalanok, nem tudják a választ.

Tanai Csaba – gondos gazda lévén – kizártnak tartja, hogy biztosítás nélkül utazzon akár ő, akár hűséges barátja, éppezért a csepeli kutyakiképző iskolában is érdeklődött. Ami biztos: Enya – szabályos kutyaútlevél és csip birtokában – a repülőgép utasterében utazhat. A papíroknak tartalmazniuk kell az állat oltási igazolványát, így a szurik pontos időpontját.

Hűséges barátok: Másfél éve jóban-rosszban együtt vannak, Enya jövő májusban New Yorkba is elkíséri Csabát. Fotó: H. Baranyai Edina
Hűséges barátok: Másfél éve jóban-rosszban együtt vannak, Enya jövő májusban New Yorkba is elkíséri Csabát. Fotó: H. Baranyai Edina


Több biztosítótársaságnál mi is érdeklődtünk, úgy tűnik, Tanai Csaba problémája olyannyira egyedi, hogy kevés volt egy nap a megoldásra. Mindenesetre ezen nem múlhat a győri fiatalember „ajándéka", amerikai kalandja.

– Sok mindent megtanultam vakon, a bevásárlást, a házimunkát is megoldom – mondta a Kisalföldnek Csaba. – Győr egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában már szívesen fogadnak, Enyát is megkedvelték. Mindig segít valaki, nekem csak mondanom kell, mire van szükségem. Éppezért kizártnak tartom, hogy ne lenne valamilyen megoldás a kutyabiztosításra, elvégre az országban százötven munkakutya segíti a vakos életet, így előbb-utóbb másnak is lehet hasonló problémája.

Ki-ki a felét fizetné

Vasteleky-Einbeck Péter, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) vakvezetőkutya-iskolájának vezetője eddig látszólag hiába lobbizott a megoldásért, a biztosítók közül is csupán egy mutatott hajlandóságot a tárgyalásra. – Megoldást talán az jelenthet, hogy a gazdák és a szövetség fele-fele arányban fizetné a biztosítás díját, s így a kártérítési összeg is feleződne – sorolta a vezető –, de ennek a tárgyalássorozatnak olyannyira a kezdetén vagyunk, hogy mindez évekkel ezelőtt meg is szakadt. Egészen más megítélés alá esik egy idősebb kutyus, mint egy fiatal, és számos egyéb kérdés is felmerült. Így például az is, hogy a szövetség százötven vakvezető kutya után nem tudja vállalni, hogy a biztosítás díját behajtja a gazdiktól.

Olvasóink írták

 • 4. Roj 2008. szeptember 09. 17:29
  „Aj! egyátalán nem sújos beteg!!!! Aki az aranyparton a ludista ,meleg strandon Bot és kutya nélkül a meleg fiatal fiuk után megy meztelenül . saját szemünkel látuk!!”
 • 3. Dr. Varga Szabolcs 2008. augusztus 19. 12:51
  „Üdvözlök mindenkit!

  Nagyon sokáig Győrben éltem mint vakvezető kutyás, tehát van tapasztalatom az utazásban is.
  Majd persze Csabának is megírom, de ha Magyarországon ez nem lehetséges a biztosítás, akkor kössön a USA-ban egyet, ott biztosan lehet, a repülőgépen pedig a kutyára is érvényes az utasbiztosítás, legalább is mikor én kétszer repültem Prézli kutyámmal akkor érvényes volt.”
 • 2. Stewe 2008. augusztus 18. 22:15
  „A biztosítók ilyen dolgon problémáznak ?
  Én marketing célzattal is ráléptem volna a témára, hogy igen, a mi biztosítónknál mindent megoldunk az ügyfélnek...
  De nem. Ez itt Magyarország.
  Remélem Csabának jól sikerül a tervezett útja, és biztosítva lesz Enya is !!!”
 • 1. 49. 2008. augusztus 18. 07:38
  „Én a lakásom ingósága mellé kötöttem egy kiegészítő biztosítást a kutyámnak max. 2 000 000 Ft-os kár esetére, ennek éves díja 1500 Ft. (Generali)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat az őszi tárlatra

Győr-Moson-Sopron - A megyei önkormányzat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti… Tovább olvasom