Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Ki a kezdeményező?

Úgy tűnik, „polgári" vita bontakozik ki arról, ki is az ötlet gazdája egy zóba került győri helyi népszavazási kezdeményezésnek.
Múlt héten megírtuk, hogy a győri közgyűlés Fidesz vezette Polgári Szövetség-frakciója helyi népszavazást kezdeményez a Rába Budai úti telephelyének beépítése, tulajdonlása ügyében. A szokásos irodavezetői értekezlet utáni tegnapi városházi sajtótájékoztatón viszont az hangzott el: ugyanebben a témában a Győri Polgári Kör a város jegyzőjéhez (és polgármesteréhez is) megküldött beadványában regisztráltatta népszavazási kezdeményezését.
A Polgári Kör nehezményezi, hogy a Fidesz „ elorozta " ötletét, ezért legalább a regisztráltatásban akart első lenni. A Polgári Kör egyébként már hónapokkal ezelőtt sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a Budai úti beépítési tervekről, s akkor elhangzott az is, elképzelhető, hogy népszavazást kezdeményeznek. Ez most hivatalosan is megtörtént.
Helyi népszavazást egyébként az önkormányzati képviselők egynegyede, vagy a közgyűlés bizottsága, vagy helyi társadalmi szervezet vezető testülete kezdeményezhet. A kezdeményezésről a közgyűlésnek kell minősített többséggel eldönteni, elrendeli-e a népszavazást. (Győrben ehhez 19 képviselő igenlése kell.)
Egy másik mód az aláírás-gyűjtéses lakossági kezdeményezés. Ha a város lakosságának 15 százaléka aláírja az ívet, a közgyűlésnek kell döntenie, legyen-e népszavazás. Ha a lakosság legalább 25 százaléka írja alá a kezdeményezést, a közgyűlés nem mérlegelhet, el kell rendelni a népszavazást.
Ez egyébként még egy város esetében sem olcsó dolog, hiszen csak a postai értesítők felemésztenek vagy 3 millió forintot, működtetni kell a választásokkor szokásos szavazóköröket... A teljes költség legalább 12 millió forint. Aláírásgyűjtés esetén, figyelembe véve a különböző jogi procedúrák határidejét is, a helyi népszavazásra az önkormányzati választások előtt már aligha kerülhet sor...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzkor Koroncón

Bronz- és középkori leleteket tárt fel eddig a Koroncón nemrég kezdődött régészeti ásatás. A falu… Tovább olvasom