Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Kézzel dagasztott, lapáttal vetett

Győrújbarát - Sokan emlegetik nosztalgiával Badics Mihály kiflijét, amely mostanra már csak legenda maradt. A győrújbaráti pékmesternek súlyos lisztérzékenysége miatt – négy évtized után – fel kellett hagyni mindennapi munkájával.

Erdésznek készült, majd egyik bátyja – tudta nélkül – pékinasnak szerződtette a fővárosba. Badics Mihály először kétségbeesett, majd egyre jobban megszerette a mesterséget.

Badics Mihály pékmester néha-néha benyit a sütödébe, hogy végigsimítsa a kemencét és a dagasztógépeket. Fotó: B. A.
Badics Mihály pékmester néha-néha benyit a sütödébe, hogy végigsimítsa a kemencét és a dagasztógépeket. Fotó: B. A.

– Ahogy az emberek lassan-lassan elhagyják az imádságot, úgy veszik el a miatyánkba foglalt mindennapi kenyér tisztelete is. Sajnos ma már elsősorban eladható és nem minőségi kenyerek kerülnek ki a kemencéből – vélekedett érdeklődésünkre a győrújbaráti pékmester, aki büszkén említette, hogy ő annak idején még békebeli öreg szakemberektől tanult. – Nem volt pedagógusdiplomájuk, de tudásuk és lelkük annál nagyobb. Ők még nem ismerték a ma divatos minőségbiztosítási szabályokat, nekik belülről munkált a minőség. A tisztaság szeretetét oltották belénk, azt, hogy a kenyér a kezünkből mások asztalára, tányérjára kerül.

Mielőtt megkezdődött négy évtizedes pályája, Badics Mihály a katonaságnál debütált, ahol – miként fogalmazott – bőven akadt sütnivalója. Kulcsfontosságú személy volt az őrsön, még az áthelyezését is ízletes lángosára hivatkozva vétózta meg parancsnoka.
– A leszerelés után a sütőiparhoz kerültem, majd a Hilton Szálló pékségét vezettem. A kilencvenes évek derekán vetődött fel, hogy saját lábra állunk. Egy Kisalföldben megjelent hirdetés alapján kerültünk Győrújbarátra, ahová szombati napon költöztünk, hétfőn reggel már én sütöttem a kenyeret – emlékezett a pékmester, majd megjegyezte: – Enyhén szólva kicsit más körülmények között kellett kezdenem, mint a Hiltonban, de tudtam kézzel dagasztani, lapáttal vetni, így nem jelentett különösebb gondot.

Gyakran huszonnégy órából húszat végigtalpaltak feleségével. Badics Mihály néhány éve azt vette észre, hogy nehezen lélegzik, amit először az időközben felszedett harminc kilóra és a cigarettára fogtak. Aztán egy rozskenyérsütés kapcsán kiderült: a súlyos és gyógyíthatatlan lisztérzékenység az oka a kíméletlen fulladásnak. Kicsit úgy érezte magát akkor, mint az a hajóskapitány, akit tengeribetegség kínoz.
– Nehéz volt átélni, elfogadni, hogy negyven-egynéhány év után abba kell hagynom a mesterségemet, le kell tennem a sütőlapátot. Azóta sütnivalóm nem sok van, olykor-olykor főzök a barátaimnak egy finom halászlevet.

Olvasóink írták

  • 3. voodoo 2008. november 17. 05:03
    „Mindenki panaszkodik, hogy fel van fújatva a zsemle meg a kenyér, és hogy csak szinte levegő az egész.
    Sajnos ez így is van.
    Csak az a baj, hogy a mai lisztek és anyagok messze nem olyanok, mint harminc évvel ezelőtt.
    A jó Magyar minőséget kiviszik külföldre, a sz.rt meg behozzák olcsóbban.
    Az emberek meg persze a szemükkel vásárolnak, mindegy csak szép nagy legyen.
    Lehetne itt minőséget készíteni, csak itt azt nem lehet eladni, mert nem tudnák kifizetni az emberek!
    A multik tönkreteszik a maszekokat a 10 forintos zsemléikkel.
    HACCP? Hú de jól hangzik, csak nem arról szól, amiért kitalálták, hanem hogy pár ember jól meggazdagodjon belőle.
    Itt semmi nem az, aminek látszik, a túró nem túró, hanem savófehérje vagy mi?
    Barackíz? Aha almavelő meg tök, meg aroma, meg nem tudom, még mi van benne?!
    (Persze az van ráírva, hogy gyümölcskészítmény)
    A sajtról nem is beszélve, azt is csak a sok E-xxx tartja össze.
    Aki jót szeretne enni, az süssön magának otthon!!! :)”
  • 2. G.D 2008. november 16. 13:39
    „Sajnálom nagyon, hogy nem tud már sütni. Kár! Nem tudná átadni valakinek a kiflisütés titkát?
    Meg tudná mondani, hogy hol lehet olyan kiflit venni, mint anno 1970-ben? A mostani kiflik és zsömlék majdhogynem ehetetlenek.
    Üdvözletem.”
  • 1. Beszter 2008. november 16. 11:26
    „Szeretünk Apu! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos strandújjászületés

Győr - A győri strand és a sátoros uszoda évtizedek óta gyakorlatilag változatlan állapotban van: a… Tovább olvasom