Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kézművesműhely a kunszigeti plébániaudvarban

A kunszigeti plébánia melléképületét hamarosan kézművesműhellyé alakítják. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van.


A tervek szerint szeptember végére elkészül a felújítás, amelyre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatán LEADER-forrásból a Kunszigetért Közalapítvány 21 millió 700 ezer forintot nyert. Lendvai Ivánné polgármester elmondta: az idegenforgalmi fejlesztés a hagyományőrzést is szolgálja.


Lendvai Ivánné: „A romos épület uniós forrásból újulhat meg.
Lendvai Ivánné: ˝A romos épület uniós forrásból újulhat meg.˝

A plébániaudvarban lévő nyitott konyha szerinte rendkívüli építészeti érték, az 1800-as évek stílusának remeke, amire főként Szalainé Hécz Tünde helytörténeti kutatásai hívták fel a figyelmet. S mellette bemutathatják a hajdani napi gazdálkodással kapcsolatos eszközöket. A turisták és a kistérségben élők is megismerhetik itt a népi szakmákat műhelyfoglalkozások, játszóházak keretében. A kenyér és a lángos kisütésére várva pedig a táncpajtában tanulhatnak új lépéseket.


– Már lassan összedőlt volna az egykori gazdasági épület vagy le kellett volna bontatnia az egyházközségnek. Viszont így a közösség javát szolgálhatja és megőrizhetjük mint építészeti értéket. Turisztikai célú hasznosításáról megállapodást kötöttünk az önkormányzattal és a közalapítvánnyal – mondta el Winkler Zsolt, a falu lelkipásztora és hozzátette, ha elkészült a felújítás, akkor keresztény fiatalok táboroztatására, más rendezvényeikre is lehetőséget ad a plébániaudvar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbiztonsági háló - Kétszer annyi elfogás

Közbiztonsági háló - Kétszer annyi elfogás Az elmúlt héten megyénkben is folytatódott Közbiztonsági… Tovább olvasom