Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kézjegyek az épületeken

Az érték-minőség-korszerűség hármasságában alkotnak. Munkájukat együttgondolkodás jellemzi. A győri építész házaspár, Csillag Katalin és Gunther Zsolt a könyvszalonra két impozáns kötetben összegezte az elmúlt évek általuk tervezett épületeit.
Inverz tradíció: ez az európai sikerekkel is büszkélkedő építész házaspár munkájának egyik irányadó kifejezése. Vagyis Csillag Katalin és Gunther Zsolt a „megfordított hagyomány" szellemében alkotnak. Az utóbbi időben figyelmük főként a Kisalföldre és Burgenland építészetére összpontosult.

– A térség huszadik századi történelmének nagyobbik részét „elválasztotta" egymástól a politika, most ismét összeér. Ez alkalmat kínál arra, hogy az eltérőnek hitt kultúrákat egyeztessük és rádöbbenjünk: ugyanarról van szó. A mai világban egy tradíciót úgy továbbfolytatni, ahogy azt az elődök tették, már nem lehet. Nincs is rá igény! Éppen ezért a hagyományos építészeti elemeket kiemeljük a múltból, megvizsgáljuk, kicsit átalakítjuk és beleillesztjük egy egészen más épületkörnyezetbe – mondta érdeklődésünkre Gunther Zsolt, majd megjegyezte: – Akkor vagyunk érdekesek Európa számára, akkor érezzük magunkat jól, ha valamilyen formában visszanyúlunk gyökereinkhez. Különböző korok hagyják ott kézjegyüket az épületeken. Ezt tesszük mi is, mégpedig úgy, hogy az ne legyen tolakodó: megérti a múltat, de ugyanakkor a mai kor nyelvén beszél. Ezért tartjuk nagyon fontosnak a korszerűség és a hagyomány kettősségét.

Csillag Katalin férjéhez csatlakozva példaként az általuk tervezett csornai Arany János-iskolát és a koroncó-zöldmajori mentálhigiénés otthon szállásépületét említette.
– Minden tradicionális elemnek megvan a maga helye. Hiba volna például egy teljességgel hagyományra épített házat egy nagyváros zártsorú beépítésénél alkalmazni, míg Csornán, ami jellegében mező-, léptékében kisváros, ez tökéletesen illeszkedik a környezetbe. A koroncói épületünknél is látszik az átalakított tornác, vagyis a régi részt fogalmaztuk át egy nagyobb térre, lamellázott verandára. Örömmel tapasztaltuk, hogy ez az ott lakók egyik kedvelt tartózkodási helye lett. Ezt a kettő és az Audinak tervezett másik kettő épületet összegeztük egy-egy könyvbe.

„Fogalmazhatnék így is: ez a két kötet az elmúlt évek munkájának sok-sok ember számára élvezhető-érthető dokumentációja."
Csillag Katalin és Gunther Zsolt büszkén vallják, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni. – Az épületeinkbe fogalmazott gondolatok a köztünk zajló párbeszédektől egyre inkább fejlődnek. Nyilván, mikor hozzáállunk egy feladathoz, nem mindketten egyszerre dolgozunk, hanem egyikünk elmélyül benn és miután megbeszéljük az eredményt, az egyre gazdagabbá-jobbá válik. Legalábbis mi bízunk ebben!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhetnek a vaskapuk a Baross híd alatt

November közepéig elkészül a győri Eszperantó utcában a Baross hidat védő két vaskapu. A kapuk… Tovább olvasom